banner113

Mardin Onur Günü Törenle Kutlandı

Bundan tam 93 yıl önce düşmana karşı direnerek işgali engelleyen Mardin’in Onur Günü düzenlenen bir törenle kutlandı. Onur Günü Kutlama töreni Hükümet Konağı’nda ki Atatürk Anıtına, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu’nun çelenk sunmasıyla başladı.Ayrıca Mardin Milletvekili Abdurrahim AKDAĞ'ın onur günü nedeniyle mecliste yaptığı konuşma metni ektedir.

Mardin Onur Günü Törenle Kutlandı
 Törene kamu kurum idarecileri ile belediye birim amirleri katıldı.Mardin’in Onur Günü nedeniyle gençler arasında futbol ve masa tenisi müsabakaları da düzenlendi.

        Çelenk Sunma töreninde bir konuşma yapan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin’in işgal edilmemiş olmasının Mardinliler için büyük bir onur olduğunu söyleyerek; “1919 yılında Fransız subayı Norman, Mardin’e gelip şehrin kendilerine teslim etmesini istemiştir. Şehrin ileri gelenleri buna şiddetle karşı çıkarak mukavemet göstermiş. Norman da geldiği gibi geri gitmiştir. Ecdadımız şehrin işgaline müsaade etmemiştir.” dedi.

        Bu yıl ikinci defa “Onur Günü”nü kutladıklarını sözlerine ekleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; “Düşman kapıya dayandı fakat Mardin halkının onurlu ve kahramanlığı sayesinde kan dökmeden burayı kazandı. İşte biz öyle bir milletiz. Ecdadımız o kadar onurlu ve kahraman ki Mardin, ateş açılmasına fırsat vermemiş, çeşitli önlemlerle bunu sağlamıştır. Bu olsa olsa büyük bir onurdur. Tüm Mardinli hemşehrilerimin onur gününü en içten dileklerimle kutlarım." dedi.


Mardin Milletvekili Abdurrahim AKDAĞ'ın  onur günü nedeniyle mecliste yaptığı konuşma metni 


 Sayın Başkan, değerli Milletvekilleri,

21 Kasım Mardin’ in Kurtuluş Günü münasebetiyle şahsım adına gündem dışı söz almış bulunmaktayım.

Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

İşgalden bahsederken öncelikle kudüs işgalcisi İsrail rejimini kınıyorum, Filistinli kardeşlerime buradan selam ve hürmetlerimi gönderiyorum.

Değerli Milletvekilleri,

 Fransız Kolonel Norman’ın yanına birkaç subay daha verilerek Mardin’i işgal etmek üzere görevlendirildi.

Mardin işgalden –kalede patlatılan top dışında- tek bir kurşun atılmadan, zekâ ve yiğitlik eseri bir stratejiyle kurtulmuştur.  

Mardin'in aslında hiç işgale uğramadığı ve bu nedenle 'Kurtuluş Günü' olamayacağı anlaşıldığından Mardin'in kurtuluşunun 91'nci yıldönümü kent merkezinde 2010’da son kez kutlandı. Mardin Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 21 Kasım  'Onur Günü' olarak belirlendi.

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,

 AK Parti iktidarı döneminde Mardin’imize her alanda hizmet götürmeye çalıştık.

2003-2012 yılları arasında  sağlık alanında vatandaşımız için 168 milyon TL ödenek kullanıldı. Yine bu dönemde 244 yataklı Kızıltepe Hastanesi ve 150 yataklı Midyat Devlet Hastanesinin hizmete açıldı. Halen 300 yataklı Mardin Devlet Hastanesi ve 150 yataklı Nusaybin Devlet Hastanesinin inşaatı devam etmektedir.

Yörede elektrik kesintisi ve voltaj düzensizliği en büyük problemlerden birisidir. 2002 yılında elektriğe 7,5 milyon TL ödenek ayrılırken 2012 yılında bu rakam 22 milyon TL’ye çıkarıldı.

AK Partinin eğitime verdiği önemi hepimiz bilmekteyiz. Mardin’de 2003-2012 yılları arasında 2680 derslik yapılmıştır. Kızıltepe ilçesinde de 16 derslikli Sağlık Meslek Lisesi ve 24 derslikli Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatlarına başlanmıştır. 

Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için hükümetimiz 2012 yılında Gençlik Spora 5.3 milyon TL ödenek aktarmıştır.

Mardin’ li hemşerilerimize 2002 yılında sosyal yardımlaşma vakfından 9.milyon TL ayrılırken,2012’de Aile ve Sosyal politikalar bakanlığımız 69 milyon TL tahsis etmiştir.

 

 

DSİ kapsamında 2003 yılında 633 bin TL ödenek sağlanırken 2003-2012 arası toplamda 316,5 milyon TL ödenek ayrılmıştır. Ayrıca Mardin’in en büyük ilçesi olan Kızıltepe’ nin kanayan yarası Zergan Deresinin Islahı için 12 milyon TL lik keşif bedeli ile dere ıslahına başlanmış olup ihaleyi müteakip bu problemin de çözüme ulaşması bizim iktidarımıza nasip olacaktır.

Sayın milletvekilleri,

Kentsel dönüşüm kapsamında 60 yıllık alt yapının yenilenmesi bitme aşamasındadır.

Mardin’de 2003 öncesinde yalnızca 28 km lik bir kısım da bölünmüş yol varken 2003 – 2012 arasında 213 km lik yol tamamlanmıştır. 80 yılda sadece 28 km yapılırken 9 yılda 80 yılın on katı yol yapılmıştır.

Tarım memleketi Mardin’imiz 2002 den önce 21 milyon TL destekleme alırken 2002 – 2011 arası 714 milyon TL destekleme verilmiştir.

 2023 vizyonunda Mardin’i Kültür, sanat ve turizm şehri yapmak, yıllık 5 milyon turist kapasitesine eriştirmek, 5 milyar dolar turizm geliri ile 5 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri,

Tarihi kimliğine kavuşturmak için çaba harcadığımız ve büyük şehir belediyesi olacak Mardin şehrimize başta sizler olmak üzere, doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm vatandaşlarımızı bekleriz.

Bu millet inandı mı başarır. İnandık ve başardık.

Değerli milletvekilleri bu duygu ve düşüncelerle Mardin’ in 21 Kasım Onur Gününü tekrar kutlar, yüce heyetinizi saygılarımla selamlarım.

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2012, 20:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER