banner113

Mardin'de 1 Mayıs Dört Dilde Kutlandı

Mardin'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice yazılan '1 Mayıs kutlu olsun' pankartı ile kutlandı

Mardin'de 1 Mayıs Dört Dilde Kutlandı

Mardin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine, KESK, DİSK, TMMOB, İHD, HDK, Mardin Barosu, Mardin Tabipler Odası,  Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (ÇEV-GÖN) organize ettiği 1 Mayıs mitingine BDP'li Mardin bölge parti ile belediye çalışanları, MEYA-DER, MADAY-DER, KURDÎ-DER, TES-İŞ, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri , Dernekler  ve halk  katıldı.


KESK binası önünde toplanan işçiler def eşliğinde yürüyüş korteji oluşturdu. Geniş güvenlik önlemleri altında BDP'liler ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar, yeşil, sarı, kırmızı flamalarla 1 Mayıs miting alanına Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça olmak üzere 4 dilde “1 Mayıs kutlu olsun” ile Fransa’nın Paris kentinde öldürülen 3 kadın siyasetçinin pankartı arkasında yürüdü. Mitingin açılış konuşmasını yapan 1 Mayıs Tertip Komitesi ve Sağlık Emekçileri Sendikası Başkanı Hamit Kassap,


Kassap Şunları Dile Getiridi:


 Kapitalizmin içinde bulunduğu krizle tarihin yeniden bir dönüm noktası yaşadığını belirterek, tüm dünya işçilerine, emekçilerine neoliberal saldırıların artığını söyledi. Kasap, "21 Mart'ta Amed'de gerçekleşen tarihi Newroz başta Amed halkı olmak üzere bütün dünya tanıklık etti.


Newroz'un kitleselliği ve Abdullah Öcalan'ın okunan mesajı dünyaca takdir gördü ve alkışlandı. Kürt ve Türk halkları başta olmak üzere ülkemizde yaşayan tüm halklara ve kamuoyuna hitaben hazırladığı manifesto niteliğindeki deklarasyonla başlatmış olduğu demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa etme hamlesi, yeni süreci başlatmış ve barış adına umutlar yaratmıştır.


Demokrasi, özgürlük ve barış ortak talep ise herkesin bu başlatılan sürece dört elle sarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda KCK adı altında tutuklanan seçilmiş Kürt siyasetçileri, sivil, gazeteci, hukukçu, öğrenci ve KESK’li tüm tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. PKK’nın geri çekilmesini çok önemli bir hamle olarak görüyor ve bunun Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları açısından çok önemli olduğunu belirtmekte yarar görüyoruz. Bu süreç bir uzlaşı sürecidir.


Bu uzlaşı sürecinin sonunda mutlaka tam demokratik bir Türkiye ortaya çıkacağına olan inancımızla demokratik bir Türkiye'nin inşası açısından hükümetin gerekli adımları atması ve bu çözüm sürecine doğru bir dille yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak ve Ortadoğu barışına giden yolu açacağı aşikardır. Bu süreçte özellikle Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak, Kürt halkının inkarını sona erdirecek, varlığını ve özgürlüğünü kabul edecek, tüm kimliklerin, inançların ve mezheplerin hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, eşitliğini sağlayacak olan yeni demokratik bir anayasanın yapılması hayatidir" dedi.


Konuşmaların ardından, KESK 7 Renk Grubu, Grup Bajar, Grup Roj ve Ozan Irmak’ın sahne almasıyla miting sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2013, 00:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER