Artuklu Üniversitesi Kürtçe Öğretimde “Mamoste I” le iddialı çıkış yaptı

Üniversitelerin lisans-lisansüstü programları ve özel eğitimlerin yanı sıra bireysel çalışmalar için de ders ve kurs materyali olarak tasarlanan Kürtçe öğretim setinin ilk kitabı olan “Mamoste I”Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı ve Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü hocaları tarafından hazırlanarak okuyucuyla buluştu.

Artuklu Üniversitesi Kürtçe Öğretimde “Mamoste I” le iddialı çıkış yaptı

Kürtçe öğretim setinde yer alan kitabın 2 ünite ve 28 dersten oluşturularak öğretim sürecini tanzim edip kolaylaştırmak amacıyla üniteler halinde ders sisteminin uygulandığını belirten Doç. Dr. Tahirhan Aydın,  “Mamoste Kürtçe Öğretim Seti” nin Kürtçe öğretimi sahasında duyulan ihtiyaçtan dolayı hazırlandığını ifade etti.

Bir dil öğretim kitabı olan “Mamoste Kürtçe Öğretim Seti”nin, dilin dört temel becerisi olan dinleme,konuşma, okuma ve yazma yeteneklerini dengeli şekilde geliştirmeyi hedeflediğine işaret eden Aydın,  kitapta yer alan konuların daha sonraki konular içinde tekrar edilmesiyle “sarmal yöntem” uyguladıklarının altını çizerek;

“Kitapta kolaydan zora, basitten karmaşığa ilkesine özen gösterilmiştir. Buna göre gerek metinler, gerek gramer konuları, kullanılan kelime ve kalıpların seçiminde kolay olandan zor olana doğru, basit olandan karmaşık olana doğru bir tercih esas alınmıştır.” dedi.

 

Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’na 2720 m² liközel bina tahsis etmekle enstitüye kapsamlı akademik bir ivme kazandırarak bilimsel câzibe merkezi hâline getirme gayreti içinde olduklarını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, üniversitenin resmi yayın faaliyeti olarak “Mamoste Kürtçe Öğretim Seti” nin akademik profesyonellik içinde oluşturulmuş olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Rektör Ağırakça, dil öğretim setinde yer alan sesli ve yazılı diyalogların, alıştırmaların ve gramer konularının tamamen öğrenciyi aktif şekilde merkeze alan bilimsel bir teknik ve yöntem doğrultusunda hazırlandığına vurgu yaparak:

“Kuşkusuz dil öğretiminin çeşitli yöntem ve teknikleri vardır. En doğru yöntem ve teknik, öğretilmek istenen konunun kavratılmasını sağlayan yoldur. Değerli hocalarımızın bu dilin öğretilmesi ve kolayca öğrenilmesini sağlamak amacıyla ortaya koydukları bu eserden dolayı kendilerine teşekkür ederim.” dedi.

Kürtçeninyanı sıra Arapça ve Süryaniceeğitimine de değinen Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,

“Kürtçe ilebirlikte, Arapça ve Süryanice için de dil sertifikalı uzaktan eğitimi faal hale getirip kültür iklimimiz içinde bulunan her türlü farklırengi yaşatmanın ve geliştirmenin çabası içindeyiz.Bu da kültür değerimizigeliştirecek, kişisel veya toplumsal yaşam pratiklerimizi ve davranışlarımızı etkileyen kültürkaynaklarını güçlendirmeye devam etmekte olduğumuzun ispatıdır.” bilgisini verdi.

Bir kitap ve bir sesli CD’den oluşan ve Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı ve Kürt Dili ve Edebiyatı BölümüBirimleri tarafından hazırlanan Kürtçe öğretim seti  “Mamoste I” Mardin Artuklu Üni

versitesinden temin edilebilir.

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2017, 23:30

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER