Milletvekili Akdağ; Engelliler Raporunu Komisyona Sundu

Engelliler Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Mardin Milletvekili Abdürrahim Akdağ, alt komisyonun hazırladığı rapor hakkında bilgi verdi.

Milletvekili Akdağ; Engelliler  Raporunu Komisyona Sundu
Engelliler ile ilgili düzenlemenin 2005'te yapıldığını belirten Akdağ, çalışmalar çerçevesinde 4 ilde incelemelerde bulunduklarını söyledi. Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan ilgili bürokratları dinlediklerini belirtti.

Rapor komisyonda kabul edildi. Komisyon raporunda yapılan çalışmaların ana başlıkları şöyle;

Ulusal ve uluslararası hukuki altyapının incelenmesi, yeni yasal düzenlemelerin ve uygulamaların takibi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile 5378 sayılı Kanun’un 7/7/2013 tarihine kadar süre belirttiği alanlarda erişilebilirlik çalışmaları yapan/yapacak kurum ve kuruluşların denetlenmesi amacıyla bir Alt Komisyon kurulmasına karar verilmiş ve komisyon başkanlığına Mardin Milletvekilimiz Abdurrahim AKDAĞ seçilerek çalışmalarına başlamıştır.
Engelli Haklarını İnceleme Komisyonu öncelikle ilgili kamu kurumlarından ve sivil toplum örgütlerinden ilgili isimlerin bilgisine başvurmuştur. Bu kapsamda,
• 17 Aralık 2012 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü,
• 17 Ocak 2013 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanları,
• 28 Şubat 2013 tarihinde 22. ve 23. Yasama Dönemi Milletvekili, AK Parti MKYK üyesi ve Beyazay Derneği Başkanı Sayın Lokman Ayva,
• 28/3/2013 tarihinde Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı ile Konfederasyona bağlı beş federasyon temsilcisi dinlenmiştir.
Engelli Haklarını İnceleme Komisyonu konunun önemi dolayısıyla ve mevzuatta belirlenen sürenin de sona ermek üzere olduğu gerçeğinden hareketle çalışmalarını erişilebilirlik noktasında yoğunlaştırmıştır. Komisyon çalışmaları kapsamında değerlendirilmek üzere; bütün valiliklerden ve büyükşehir ile il belediyelerinden, Yüksek Öğretim Kurulundan (üniversiteler hakkında) ve Adalet Bakanlığından (ceza infaz kurumları ve adliyeler hakkında) erişilebilirlik çalışmaları ile ilgili bilgi talep etmiştir.
Engelli hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile Engelliler Konfederasyonundan, bağlı federasyon ve derneklerin çalışma alanları, gerçekleştirilen çalışmalar ve alanda tespit edilen sorunlar hakkında bilgi istenmiştir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yurt genelinde Bakanlık kuruluşlarından hizmet alan çocuk, kadın, engelli ve yaşlı bireylerin sayıları; bu bireylerin yaş, cinsiyet gibi değişkenlere ve illere göre dağılımları ve hizmet alınan kuruluşların özellikleri hakkında bilgi talep edilmiştir.
Adalet Bakanlığı’ndan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 122’nci maddesinde düzenlenen engellilik sebebiyle ayrımcılık suçuna ilişkin verilen yargı kararları talep edilmiştir.
Komisyon yerinde incelemeler aracılığıyla çeşitli illerde, başta erişilebilirlik olmak üzere engelli politikalarının uygulanması hususunda denetimlerde bulunmuştur.
Bu kapsamda 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul, 6-7 Haziran 2013 tarihinde Kayseri ve 13-14 Haziran 2013 tarihinde Mersin illeri ziyaret edilmiş ve öncelikle il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alınmış ve sonrasında ilgili kuruluşlar yerinde incelenmiştir.
Ayrıca 30 Mayıs 2013 tarihinde Komisyon, Ankara’da bulunan Saray Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’ne inceleme ziyareti gerçekleştirmiştir.
Komisyonun çalışmaları sonucu ulaşılan bilgiler, tespitler ve çözüm önerileri; fiziksel erişilebilirlik, mevzuat-yargı, sağlık, eğitim, istihdam, sosyal yardımlar, bakım ve rehabilitasyon kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, toplumsal duyarlılık açısından konuyla ilgili temel başlıklar üzerinden değerlendirilmiş olup geçen haftaki Engelli Hakları İnceleme Komisyonunda yapılan toplantıda rapor haline getirilip İnsan Hakları Komisyonuna sevk edilmiştir.
Bugünkü yapılan İnsan Hakları Komisyon toplantısında rapor kabul edilmiş.Engelli bireylerimiz için yapılacak çalışmalara ve yasal düzenlemelere Ak Parti hükümeti olarak milletvekili arkadaşlarımla beraber her zaman katkı sunacağımızı belirtmek istiyorum. Dedi.






Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2013, 01:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER