banner113

KASGİAD KASGİAD YENİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI TOPLANTISI DÜZENLEDİ

KASGİAD dernek merkezinde gerçekleştirilen programda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverenlere getirdiği sorumluluklar masaya yatırıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan KASGİAD Başkanı Seyithan KARAOZAN, 6331 Sayılı Kanun’un, tehlike sınıflarına göre işverenlere ve çalışanlara bir dizi yükümlülükler getiriyor.

KASGİAD KASGİAD YENİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Bütün işyerlerinin kendi durumlarını bu kanuna uygun hale getirmesi gerekir. Bu konu iş dünyası olarak bizleri direk ilgilendiren önemli bir konu ve eksikliklerimiz çok İş sağlığı ve güvenliği konusunda işveren olarak üzerimize düşenleri yapmalıyız. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Fatih Tuşak İş Sağlığı ve Güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek risk oluşturan hususların önceden belirlenerek, gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır. Şu istatistikî bilgilere de bakıldığında bu konunun ne kadar önemli olduğu ortadadır. Her gün ortalama 5 kişi, iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir. Her gün ortalama 217 iş kazası olmaktadır, Dünyada en fazla iş kazası olan ülkeler arasında Türkiye üçüncü sırada yer alırken, AB ülkeleri arasında ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer almaktadır. Her gün ortalama 4 işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir. 
Yeni yasa olan 6331 Sayılı Kanun’un işverenlere ve işyerlerine getirdiği yeni görev ve sorumluluklar, kamu çalışanlarının yasa kapsamındaki yeri, yasanın yürürlüğe giriş tarihleri, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam zorunluluğu, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi kavramları, işyerlerinin tehlike sınıflarının belirlenmesi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin sorumlulukları, iş sağlığı ve güvenliği yasasında idari para cezaları, risk değerlendirmesi zorunluluğu, çalışanların yeni kanundaki hakları ve çalışan temsilcisi kavramı, iş kazası ve meslek hastalıkları gibi konularda katılımcılara önemli bilgiler verildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Fatih Tuşak 1 Ocak 2013’ten itibaren uygulamaya koyulan yeni İSG Yasası uyarınca, “ iş sağlığı ve güvenliği temel eğitimi” nin sektörü ve çalışan sayısı ne olursa olsun firmalar açından zorunlu tutulduğunu söyledi. Risk değerlendirme çalışmasının 29 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe uygun olarak hemen yapılması gerektiğini vurgulayan Tuşak, “ Risk değerlendirme çalışması vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca her kurumun öncelikle acil durum planlarını hazırlamaları gerekiyor. Ayrıca çalışan sayısı gözetilmeden çok tehlikeli, az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan tüm işverenleri, yasanın cezai uygulamaları hakkında uyardı. Yeni yasanın işyerleri ve işverenlere yüklü miktarlarda maddi sorumluluklar getirdiğini ifade eden Fatih Tuşak, “İdari para cezaları yeni İSG Yasası’nda 26 başlıkta toplanmış durumda. 26 farklı başlıkta toplanan bu cezaların toplam tutarı yaklaşık olarak 270 bin Türk Lirası ediyor. “Maddi cezalarda asgari tutar olarak risk değerlendirmesi geliyor” diyebiliriz. Tüm işyerleri için, bir kişi sigortalı çalışanı olsa dahi risk değerlendirmesini yapmayan firmalara, ilk olarak 3 bin beş yüz TL’lik para cezası verilecekken; işyerlerini değerlendirmenin yapılmadığı her ayrı ay için ise 4 bin 500 liralık ayrı cezalar bekliyor. Uygulamayı maddi cezalara dayatan yeni yasada ayrıca 50 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için istihdam edilmeyen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları nedeniyle de, işyerlerini 10 bin TL gibi cezalar bekliyor. Yeni yasada mesleki eğitimle alakalı bölümlerin de olduğunu belirten Tuşak, 6331 sayılı yasanın bir takım iş kollarında, mesleki yeterliliği olmayan işçilerin çalıştırılmasının yasakladığını, işverenlerin bu konuda sıkıntı yaşamaması için, önümüzdeki süreçte mesleki eğitim ve yetiştirme kursları eğitimlerine hız vermesi gerektiğini dile getirdi. Bu yasayla risk sınıflarının da iş hayatına dahil edildiğini hatırlatan Tuşak, “İşyerleri bundan sonra yapılan işin tehlike derecesine göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak üç sınıfa ayrılıyor. Çok tehlikeli işyerlerinde (A) sınıfı, tehlikeli işyerlerinde (B) sınıfı, az tehlikeli işyerlerinde (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırılacak. Ayrıca bütün tehlike sınıflarındaki işyerleri işyeri hekimi istihdam edecek. Bu geçişler yasada belirtilen sürelerde kademeli gerçekleşecektir” diye konuştu. 

İş Sağlığı ve Güvenliği yasasında neden yeniliğe gidildiğine de açıklık getiren Fatih Tuşak, sözlerini şöyle tamamladı : “Böyle bir yeniliğe ihtiyaç duyulmasının ilk sebebi olarak yılda ortalama 80 bin iş kazasında yaklaşık 1500 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi gösteriliyor. Ayrıca yapılan bu yenilik sayesinde AB üyelik sürecinde de bir engel aşılmış olmaktadır. Ancak her şeyden önemlisi; insanın en tabi hakkı ‘yaşama hakkıdır’. Bu nedenledir ki çalışanlarımızı, işverenlerimizi kendi yaşama haklarını koruyabilme adına bilinçlendirmeliyiz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 01:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER