banner113

Şeyh Sait ve arkadaşları bir hafta boyunca anılacak

Şeyh Sait ve arkadaşları Diyarbekir-Amed’de bir dizi etkinlikle 21-29 Haziran tarihleri arasında anılacak

Şeyh Sait ve arkadaşları bir hafta boyunca anılacak

Şeyh Said ve 46 arkadaşının idamının 88’inci yıldönümüne ilişkin bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini söyleyen Av. Muhammed Dara Akar, Kürt halkının varlığı ve inancının inkar edilmesi karşısında 13 Şubat 1925’de direniş başlatan Şeyh Said ve arkadaşlarının Kürt halkının tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Şeyh Said ve Dava Arkadaşlarını Anma Platformu, Şeyh Said ve arkadaşlarının idamının 88’inci yıldönümü etkinliklerine ilişkin Belediye Konuk Evi önünde basın açıklaması yaptı.

Kürdistan İslami (AZADÎ) İnisiyatifi'nden Av.Sıdkı Zilan, KADEP Genel Başkanı Lütfi BAKSİ, ÖSP Genel Başkan yardımcısı Aziz Mahmut AK, DİAYDER'den Mele Zahit, 1925'te şehit olanların yakınları, çok sayıda seyda, STK Temsilcisi ve BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin de katıldığı açıklamada Platform adına Kürtçe(Kurmanci ve Zazaki) ve Türkçe konuşan Av. Muhammed Dara Akar, Kürt halkının varlığı ve inancının inkar edilmesi karşısında 13 Şubat 1925’de direniş başlatan Şeyh Said ve arkadaşlarının Kürt halkının tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Kürt halkına ve manevi değerlerine karşı gerçekleştirilen katliamlar zincirinin en önemli halkası olan Piran Direnişi sonrasında Şeyh Said ve 46 arkadaşının 29 Haziran 1925’de Amed Dağkapı Meydanı’nda idam edildiğini hatırlatan Av. Akar, 21-29 Haziran tarihleri arasında Şeyh Said ve arkadaşlarını anma etkinlikleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Şeyh Said ve 46 arkadaşının idamının ardından Palu, Piran, Genç, Bingöl, Hani, Lice ve Kuzey Kürdistan’ın bir çok yerinde toplu katliamlar gerçekleştirildiğini, on binlerce kişinin sürgün edildiğini, köylerin yakıldığını hatırlatan Av Atar, “Mazlum Kürt halkına karşı gerçekleştirilenler bu dönemle sınırlı kalmamış Gelie Zilan, Dersim Nevala Qasaba, Lice’nin Çeme Alike ve Roboskî’ye kadar devam etmiştir. Ancak Kürt halkı siyasi, insani, İslami, ahlaki ve milli olan mücadelesini sürdürmüştür” diye konuştu.

Abdullah Öcalan’ın tarihi 2013 Amed Newroz’undaki çağrısıyla başlayan “barış” sürecini de değerlendiren Av Akar, “Biz bu yeni süreçte Kürt sorunun kalıcı bir barış ile sonlandırılması için tarih ile yüzleşilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Son olarak, “Şeyh Said efendiden Roboski’ye kadar devam eden tüm katliamların ve faillerinin ortaya çıkarılması, toplu mezarların açılması, Kürt halkına ve insanlığa karşı tarihsel bir sorumluluktur” diyen Av Akar, halkları desteğe çağırarak sözlerini tamamladı.

http://www.haberdiyarbakir.com

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2013, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER