banner113

Bakan Çağlayan'dan yükselen dolarla ilgili açıklama

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dolardaki yükselişi değerlendirdi.

Bakan Çağlayan'dan yükselen dolarla ilgili açıklama

ABD Merkez Bankası FED'den gelen mesajlar sonrası rekor kıran dolarda yükselişin sürmesi üzerine Merkez Bankası yine döviz satım ihalesi açtı. Ancak dolar 1,9470'le tarihi zirveyi yeniledi.

 
DOLAR REKORU YİNELEDİ
Dün ABD Merkez Bankası Fed'in kararları ardından gece 1,9420 ile tarihi zirvesini gören dolar güne 1,9385 seviyesinden başladı. Ancak gün boyunca 1,93'ün üzerinde işlem gören dolar 1,9470'le tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı.
 
MB DÖVİZ İHALESİ AÇTI AMA..
Dolardaki yükselişi dizginlemek isteyen Merkez Bankası, 50 milyon dolar tutarlı döviz satım ihalesi açtı. İhalenin ardından dolar 1,93 seviyesinin üzerinden 1,9250-1,93 bandına geriledi. MB'nin ihalesi sonrası düşen dolar daha sonra tekrar yükselerek 1,93'ün üzerine tekrar yükseldi.
 
Merkez'in dünden beri yaptığı müdahelenin toplam tutarı 400 milyon doları buldu. Bu hamleler doların rekor kırmasını engelleyemedi.
 
TL BİR AYDA YÜZDE 4.7 ERİDİ
Gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının ve Gezi Parkı olaylarının da yaşandığı son bir aylık dönemde Türk lirası dolar karşısında yüzde 4.7, euro karşısında yüzde 7.1, sepet bazında ise yüzde 6.3 değer kaybetti.
 
BAKAN AÇIKLAMA YAPTI: PANİK YOK
Çağlayan, dolardaki yükselişle ilgili olarak 'Gerek iş dünyamızın gerek vatandaşlarımızın teyakkuza geçeceği bir durum söz konusu değil. Tabii ki tedbirli olmak gerekir.Herhangi bir paniğe gerek yok. Tabii ki izlenmesi gereken bir olay"dedi.
 
Çağlayan, Türkiye'deki bütün ilgili kurum ve kuruluşların olayı izlediğini ve gerekeni yapacağını ifade etti.
 
MERKEZ BANKASI'NIN ELİNDE ÇOK ARAÇ VAR
Çağlayan, "Merkez Bankası Başkanı da bazen sözlü bazen fiili müdahalelerde zaten bulunuyor. Merkez Bankası'nın elinde çok araç var. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil" sözleriyle devam etti.
 
Çağlayan Türkiye'nin 2008 ekonomik krizi ve bazı sosyal olayların yaşandığı dönemde bile ekonomik yapısının sağlam olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2013, 00:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER