banner113

Artuklu Üniversitesi tarihi sanatla buluşturacak

Mardin’in özgün mimari sembollerinden biri kabul edilen Kermozade Konağı’nın, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı sanat galerisine dönüştürülmesi için Artuklu Üniversitesi tarafından başlatılan restorasyon ve tadilat çalışmaları ilk meyvesini verdi.

Artuklu Üniversitesi tarihi sanatla buluşturacak
 Mardin taş mimari geleneğinin korunarak, sanatsal etkinliklere uygun şekilde dizayn edildiği sanat galerisinde, Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Serdar Toka’nın "Titreşim" başlıklı kişisel resim sergisi, 20 Şubat - 15 Nisan tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

"Sürekli bir oluş halindeki bedenin yaşama hali olarak titreşimini" konu alan serginin son dönemde yaptığı yağlıboya çalışmalarından oluştuğunu belirten Toka:

“Resimlerde bedenler ve mekânlar yaratmanın yanı sıra, bir nesneye karşılık gelmeyen fırça darbeleriyle bedenin hallerini ortaya koymaya çalıştım. Daha çok kişisel deneyimlerin ifadesi olan bu resimlerde dışavurumcu üslubun daha etkin olduğunu söyleyebilirim.” bilgisini verdi.

Mardin’in tarihi dokusuna uygun olarak, “Uluslararası Çağdaş Sanat Galeri” leri standartlarında renovasyonu gerçekleştirilen mekâna yeni bir işlevsellik kazandırılarak sanat galerisine dönüştürülmesiyle; Kermozade Konağı’nın kadim güncel sanat alanında sergilerin düzenleneceği bir adres olacağını kaydeden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay:

Galerinin ana sergileme mekânlarının 140'ar metrekarelik iki salondan oluştuğunu açıklayarak, sanat galerisini ziyaret edecek sanatseverlerin hem Mardin mimarisinin içinden bir kesiti deneyimleyebilmeleri hem de sanatsal etkinlikleri izleyebilmelerinin mümkün olacağını belirtti.

Açılışı 20 Şubat Çarşamba günü, saat 18.00’de yapılacak sanat galerisinin klasik resim ve heykel sergileme elemanları ile birlikte video ve film gösterimine uygun teçhizatının bulunduğu bilgisini aktararak sözlerini sürdüren Rektör Omay,

Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi’nin, yaratıcılığını, sezgi gücünü kullanabilen, nesneler arasında ilişkileri yorumlayabilen ve bunu malzemeler aracılığıyla ifade edebilme yetisine sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçladıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

“Bunu geniş bir sanatsal ve kültürel perspektifle ve aynı zamanda evrensel kültür ile yerel kültürler arasında bağ kurma anlayışı kazandıran uygulamalı ve teorik bir eğitim yoluyla gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Fakültemiz çok kültürlü ve pek çok uygarlığın köklü tarihsel ve kültürel birikimlerini miras almış bir bölgede konumlanmıştır. Bu birikimin modern sanat yöntemleriyle yoğrularak evrenselle buluşturulması üniversitemiz tarafından bir gereklilik olarak görülmektedir.”

Artuklu Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi Serdar Toka’nın sergisiyle açılacak sanat galerisinin farklı disiplinlerden genç ve öncü eğilimlere büyük bir katkı sağlayacağına da inandığını vurgulayan Rektör Omay,

“Bölgenin bu zengin sanatsal malzeme ve teknikleri tüm sanat dallarında işlenerek hem bölgenin kültür ve sanatına katkı sağlanacak hem de üniversitemizin “Ortadoğu kültürü ve sanatını evrenselle buluşturma” misyonuna katkıda bulunulacaktır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2013, 17:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER