banner113

Rusya İran'a S-300 satacak

Putin, İsrail ve ABD'nin yoğun baskısı sonucu daha önce iptal ettiği anlaşmayı yeniden devreye sokuyor.

Rusya İran'a S-300 satacak
Rusya, Esad'a Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası kamuoyuna devretmesini kabul ettirmişti. Bu defa Rusya'dan İran'ı yanına çekecek bir hamle geldi.
İRAN'A FÜZE SİSTEMİ, ABD'YE GÖZDAĞI

Cuma günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a S300 füze sistemleri satışı ve nükleer santral inşası için teklifte bulunacak. Rusya bu teklifi ile hem İran'ı kendilerine yönelik açtığı 4 milyar dolarlık davadan vazgeçirecek, hem de ABD'ye gözdağı vermiş olacak.

2007'DE KONTRAT İPTAL EDİLMİŞTİ

Rusya, 2007 yılında İran'la S-300 füze sistemleri satışı üzerine bir anlaşma imzalamış fakat İsrail ve ABD'nin yoğun baskısı sonucu kontrat iptal edilmişti.

800 milyon dolar değerindeki bu anlaşma dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından, BM Güvenlik Konseyi'nin anlaşmadan üç yıl sonra İran'a yönelik yaptırım kararı üzerine iptal edilmişti. İran ise buna karşılık Rusya'ya Cenevre Tahkim Mahkemesi'nde dava açmıştı. Putin' füzelerin teslimi karşılığında, İran'ı 4 milyar dolar tazminat istediği bu davadan vazgeçirmeye çalışacak.
İRAN'A SİLAH SEVKİYATI ARTACAK SÖYLEMİ

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov bugün yaptığı bir açıklamada, eğer ABD, Suriye'ye askeri müdahale kararında ısrar ederse, Rusya'nın İran'a silah sevkiyatını artıracağını ifade etmişti.

www.habername.com

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2013, 23:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER