Beşevler Mahallesi hizmet alamamaktan şikayetçi

Mardin’de büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin belediye hizmeti alamamaktan şikayetçi.

Beşevler Mahallesi hizmet alamamaktan şikayetçi

Mardin’in Kızıltepe ilçesine iki kilometre uzaklıkta bulunan ve Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Beşevler sakinleri, yılardır belediye hizmeti alamaması nedeniyle unutulan bir köy haline gelmekten şikayetçi.

Alt yapının olmadığı köyde lağım suları evlerin yanından arazilere akıyor. Bozuk ve çukurlu yoldan dolayı ulaşımın güçlülükle sağlandığı köyün içerisindeki yollar ise adeta bataklığı andırıyor.

Yıllardan beri alt ve üst yapı, çevre temizliği, yol, elektrik gibi zaruri ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve belediye hizmeti göremediklerini ifade eden köylüler, duruma isyan ediyor.

"Yol ve kanalizasyon yok"

Köy sakinlerinden Abdullah Güler, belediye hizmeti alamadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Yolumuz yok, kanalizasyon yok, elektrik tellerimiz 40-50 yıllıktır. En ufak bir rüzgârda elektrik telleri kopuyor ve elektriksiz kalıyoruz. Bu sorunlarımızın bir an önce çözülmesini istiyoruz. 700 metrelik bir yolu yapmak çok mu zor? Biz de insanız ve köyümüze hizmetlerin yapılmasını istiyoruz. Köyümüze birazcık yatırım yapılsa çok iyi olacak. Allah rızası için biraz da bizi görsünler."

"Lağım suyu köyün içine akıyor"

Köy yolunun köstebek yuvasına döndüğünü ve araçların güçlükle ilerlediğini kaydeden Yakup Güler de bir kilometrelik yolun ya asfaltlanmasını ya da çukurların doldurulmasını istedi.

Güler, "Her gün birkaç sefer ilçeye gidip geliyorum. Araçlarımız hurdaya döndü, güçlükle ilerliyoruz. Köye misafirliğe bir kere gelen ikinci kez gelmiyor. Yolun dışında köyün altyapısı da yok. Lağım suları köyün içine akıyor. Çocuklar hastalanıyor, özellikle yazın pis kokudan geçilmiyor. Elektrik telleri de iki de bir kopuyor. Bu teller çok eski, değiştirilmesi lazım. Yetkililer bu sorunları bir el atsa iyi olacak." dedi.   

"Köy içi yollar çamurdan geçilmiyor"

Şenyurt yolundan köylerine kadar ki 700 metrelik yolun bozuk olduğunu, köy içi yollarının ise çamurdan geçilmediğini aktaran Mahmut Gümüş, bu yüzden büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Gümüş, "Yol bozuk olduğu için hastalarımızı hastaneye götürmekte zorlanıyoruz. Alt ve üst yapı hiç yok. Elektrik telleri çok eski, en ufak bir rüzgârda teller kopuyor. Kızıltepe ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıktayız. Bir şehrin dibindeyiz ve bu haldeyiz. Bu asırda ve şehrin dibinde bu sıkıntıları yaşadığımıza insan inanamıyor. İnsan hayret ediyor. Perişan bir haldeyiz, yetkililerden bu sorunlarımıza çözüm bulmasını umuyoruz." diye konuştu.

"Komşu köylere yapılan hizmetlerin köyümüzde de yapılmasını istiyoruz"

Komşu köylere yapılan hizmetlerin kendi köylerine de yapılmasını isteyen İmam Veysi Kurt, şunları söyledi:

"Biz hiçbir hizmet görmüyoruz. Köy içi yolların halini görüyorsunuz. İnsanlar köy içinde yaya olarak yürüyemiyor. Ancak arabalarla gidip gelebiliyorlar. Bazen köylülere ‘Neden camiye gelmiyorsunuz?’ diyoruz ama onlar da haklı olarak, yolda dizlerine kadar suyun olduğunu ve gelemediklerini söylüyorlar. Belediye, çevremizdeki köyler gibi biraz bize de hizmet etsin.  Belediyenin birçok köye hizmet götürdüğünü görüyoruz, fakat bize hiç hizmet yapılmıyor. Bunun nedenini bilemiyoruz. Yetkililerden rica ediyoruz ki, biraz da bize bakıp hizmet getirsinler. Köyün altyapısı da yok, kanalizasyonun yapılmasını istiyoruz. Yolumuz çok bozuk, 7 ay önce yolun yapılması için gelip incelemelerde bulundular ama hala yapmadılar. Muhtarımız gidip sorduğunda gülünç cevaplar veriyorlar. İnsan söylemeye utanıyor. En son muhtara ‘mazot yok’ demişlerdi. Devlet nasıl mazot yok diyebilir. Bir de elektriğimiz sıkıntılıdır. Trafolar çok küçük, kaldırmıyor. Köydeki hane sayısı 45’e çıkmış ama hala 15 yıl önceki 100’lük trafo var. Direklerin telleri de çok eski, sürekli kopuyorlar. Bu sıkıntılarımız var ama kimse bu sorunlarımızla ilgilenmiyor. Kimse bize hizmet getirmiyor. Biz de alt ve üst yapı hizmeti istiyoruz."

"Belediye hizmeti alamıyoruz"

Belediyeye sorunlarının çözümü için defalarca müracaat ettiklerini ancak hiçbir olumlu gelişmeyle karşılaşmadıklarını kaydeden Muhtar Mehmet Said Gümüş, belediye hizmeti alamadıklarını söyledi.

Muhtar Gümüş, "Köyümüzün yol ve kanalizasyon başta olmak üzere birçok sorunu var. Bu sorunların çözümü için ilçe belediyeye gittik. Fakat Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, bizleri Büyükşehir Belediyesine yönlendirdiler. Bende bu sorunların çözümü için defalarca Büyükşehir’e gittim ancak şu ana kadar bir sonuç alamadım. Vali Bey ile görüştüğümüzde yolun yapılması için hemen talimat veriyor ancak ne gelen var ne giden. 4-5 ay önce yolun yapılması için bir defa keşfe geldiler o kadar. Yolumuz çok bozuk, okullar açılacak ama servisler köye gelmiyor. Hem bizler hem de öğrenciler sıkıntı yaşıyorlar. Bazen onları traktörle yola götürmek zorunda kalıyoruz. Bozuk yol sadece 700 metredir, ama bir türlü yapılmıyor. Köy içi yollar da çamurdan geçilmiyor. Alt yapı yok, kanalizasyon suyu dışarı akıyor. Elektrik direklerinin telleri çok eski, yenilenmesi gerekir. Sorunlarımızı anlatmamıza rağmen kimse bizimle ilgilenmiyor. Köy halkı perişan bir haldedir. Sorunlarımızın çözümü için rica ediyoruz. Kaç yıldır bu köydeyiz ve hiç belediye hizmeti alamamışız. Sadece bize çöp konteynırı vermişler. Onun dışında belediyeden hiçbir hizmet görmemişiz. İlçe belediye ‘siz bize ait değil Büyükşehir’e aitsiniz’ diyor. Büyükşehir de ‘mazot yok’ diyor. Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz." dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2019, 23:17

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER