banner113

Kızıltepe’de Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü Anıldı

Kızıltepe’de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Kızıltepe’de Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü Anıldı

Kızıltepe’de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi. Düzenlen programa Kızıltepe Kaymakamı/Belediye Başkan v. Abdullah ŞAHİN, , Garnizon Komutanımı Piyade Kıdemli Albay Zekeriya YILMAZ, Cumhuriyet Başsavcısı İsa BÜYÜK, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir GÜMÜŞ , Daire Amirleri , Siyasi parti Temsilcileri ve STK Temsilcileri katıldı.
Düzenlen programda günün anlam ve önemini anlatan Kızıltepe Atatürk Anadolu Lisesi müdürü Lokman KIZILDAĞ ‘’

Sayın Kaymakamım, protokolün saygıdeğer üyeleri, maziden aldıkları ilhamla istikbalimi aşkla yoğuracaklarına itimadımız olan sevgili öğrenciler, basınımızın güzide mensupları…
Çanakkale 1 metre toprağa 5000 mermi çekirdeğinin düştüğü, 1 metre toprağa 5 litre kanın damladığı yer. Yol ararken hedefe varmak için merminin mermiyi havada yardığı yer…
252 000 vatan evladının biz insan onuruna yakışır şekilde yaşayalım diye can vermeyi cana minnet saydıkları diyar…
Çanakkale bir borç, Çanakkale bir yük, Çanakkale bir mana, kınalı kuzuların Çanakkale Şehitlerine şiirini yazdırdığı destandır.
Çanakkale kanın kanla ıslandığı yer,
Yol ararken varmak için hedefe
Merminin mermiyi yardığı diyar.
***
Çanakkale, meleğin insanı kıskandığı yer,
Baba, oğul, torun olacak yaşta
Üç neslin yanyana yattığı toprak
***
Bin defa ölürüz yoluna, bu vatan toprağıdır.
Bir karış verilmez, Allah şahid olsun.
Dün de bu gün de yarın da Çanakkale GEÇİLMEZ…  

NEDEN 18 MART?
O gün savaş başlamadı, o gün savaş bitmedi ama neden 18 Mart? 18 mart 1915 İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anlayıp büyük zayiatla geri çekilmek zorunda olduğu şanlı zafer günüdür. 8 ay süren deniz savaşlarında 18 İngiliz ve Fransız savaş gemisinden 3 gemi batırılmış, 4 gemi kullanılamaz hale gelmiş ve düşman ordularının yüzbinlerce zayiatıyla sonuçlanmıştır. Deniz zaferinin kazanılmasında Mustafa Kemal’in dahiyane askeri zekası, Seyid Onbaşıların cansiperane fedakarlığı ve 15li askerlerin vatan için can vermeyi göze almaları ve Dönmeyi Düşünmemeleri belirleyici olmuştur.
SONUÇ
Savaş yorgunu Osmanlı halkı, Balkan yenilgisi, Trablusgarp yenilgisi, Sarıkalmış faciası, Yemen ve Libya’nın elden çıkması nedeni ile ümidini kaybetmişti.  Kazanılan bu deniz zaferi ile ümitleri yeniden yeşertmiş, Kurtuluş savaşının da kazanılmasını sağlamıştır.
Çanakkale Deniz zaferi 1. Dünya Savaşını fiilen uzatmış ve Çarlık Rusya dağılmıştır. Çanakkaleden sonra İstanbul’ u ele geçirme rüyasıyla yaşayan İngiltere ve Fransa ağır askeri kayıplar ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.
Yeni bir haçlı ordusuna gerek kalmadan İstanbul’u ele geçirme emelleri olan üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere doğuda büyük bir prestij kaybına uğramış, Hristiyan avrupanın maskesi düşmüş, maskenin ardındaki histen yoksun sırtlan yüzleri ortaya çıkmıştır.
Çanakkale Deniz zaferi, batı emperyalizmine karşı direnişin sembolüdür. Çanakkale’yi geçilmez kılan ASIMIN NESLİ’nde ifadesini bulan gençlik ruhudur.
Sayın Kaymakamım arz ederim.’ifadelerine yer verdi.


Programın ardından Kızıltepe Kaymakamı/Belediye Başkan v. Abdullah ŞAHİN, programı düzenleyen öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2024, 12:00

Furkan

YORUM EKLE
YORUMLAR
hekim
hekim - 1 ay Önce

Kızıltepe Atatürk Anadolu Lisesi Öğretmen ve öğrencilerinin Çanakkale Deniz Zaferine yakışır programından dolayı emeği geçenlere teşekkür ederiz.

SIRADAKİ HABER