MARDİN'DE ŞİİRLE ÇAĞDAŞ SANAT KONUŞULACAK

Sanat tarihçisi Necmi Sönmez’in Paneline davetlisiniz...

MARDİN'DE ŞİİRLE ÇAĞDAŞ SANAT KONUŞULACAK
Hepimizin boşlukla ilgili düşündüğü ve söylediği olmuştur, çünkü o dilin ve zihnin zaman zaman karşılaştığı bir vakumdur. Ve o bazen savrulma diye adlandırılmış, bazen tedavisi ancak içinden çıkılınca mümkün olan bir hastalık öyküsü olmuş, aynı zamanda içine konulan her bir şeyi gizli bölmesinden dışarıya atan ve bu haliyle hiç dolmayacağı düşünülen bir doyumsuzluk, köşeleri olmayan bir labirent…


Çağdaş sanatta şiirin yorumlama imkanlarından yararlanmayı elzem bulan küratör ve sanat tarihçisi Necmi Sönmez’le 16 Şubat cumartesi günü Mardin müzesi sanat galerisinde Mehmet Mahsun Oral’ın moderatörlüğünü yapacağı “Boşlukların anlamı, yaratıcı edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki ilişki” konulu panel, edebiyat severleri bir araya getirecek. İçinden şiirin geçeceği bu sohbette Edip Cansever’in daha önce değindiği “şeyi” bir bakıma aramaya çalışılacak.


“Ve soruyoruz kendimize: bir şey mi aratmak istiyordu bize boşluk·bilmediğimiz bir şey mi?
 
BOŞLUKLARIN ANLAMI
Yaratıcı Edebiyat ile Görsel Sanat Arasındaki Şiirsel İlişkiler.

Çalışmalarını Düsseldorf’ta sürdüren bağımsız küratör ve sanat tarihçisi Necmi Sönmez, Boşlukların Anlamı isimli konuşmasında, çağdaş sanata yaratıcı edebiyat perspektifinden yakınlaşarak geliştirdiği deneysel sergileme modellerini tanıtacak. Bir serginin kavramsal alt yapısının hazırlanmasından sunumuna, belgelenilmesine dek geçen süreç, projeye katılan herkes için
çok farklı görsel tecrübeler sunuyor. Bu tecrübelerin anlamlandırılmasında yaratıcı edebiyatın, özellikle de şiirin sunduğu yorumlama, soyutlama, olanakları, “düz anlatımın” kırılarak yeni izleklerin oluşmasına yardımcı
oluyor. Sönmez 2000’den itibaren dünyanın farklı coğrafyalarında geliştirdiği sergilerinden, projelerinden yola çıkarak, üzerinde durduğu “boşlukların anlamlandırılması” temasını anlatacak.

 

Dr. Necmi Sönmez doktorasını Frankfurt’taki J.W. Von Goethe Üniversitesi’nde tamamladı.

Çağdaş sanat bölümü küratörü olarak Folkwang Müzesi’nde (2001-2006), sanatsal direktör olarak Kunstverein Arnsberg’te (2006-2009) ve Alım Komitesi üyesi olarak FRAC Franche Comté’de (2007-2010) çalıştı.

Halen Tate, Staatliche Museen zu Berlin, Deutsche Bank KunstHalle, Borusan Contemporary gibi kurumlarla birlikte projeler yürütüyor.

2015’ten beri SKIRA yayınevinde (Milano) danışman editör olarak sanatçı monografileri yayınlıyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2019, 23:17

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER