banner113

Mart’ın Acısında Barzani’yi Anmak

Diyarbakır Mir Yıldız Düğün Salonu’nda düzenlenen bir anma programıyla başta Mele Mıstefa Barzani olmak üzere Helepçe Katliamı’nda kimyasal gazlarla katledilen Kürtler ile ulusal haklarını elde etmek için savaşıp şehit olanlar anıldı.

Mart’ın Acısında Barzani’yi Anmak

 

Anma programı için öncelikle Kürdistanlılar haberdar edildi. Programın yapılacağı salona Mele Mıstefa Barzani’nin dev posteri ile Kürtlerin ulusal bayrağı olan Ala Rengin asıldı. Bu programda kendilerine Demokrat Kürtler dedikleri bir oluşum inisiyatif aldı.

 

Anma programında katılımcılar yerlerini alırken bu arada Barzani’nin yaşamından kesitleri içeren bir slayt ile başladı. Ardından Kürtlerin Ulusal Marş olarak kabul ettikleri Ey Reqip eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.

 

Programa Araştırmacı-yazar Tahsin Sever ile Siyasetçi-Analist Hemit Kılıçaslan konuşmacı olarak katıldı. Siyasetçi Baran Hemze de Helepçe Katliamı’nı analiz eden bir konuşma gerçekleştirdi. Anma programını Kürt siyasetçilerinden Gazi Taş yönetti.

 

Katılımcıların konuşmaları başlamadan önce Seydayê Mele Arif, Barzani ile ilgili bir şiir okudu. Daha sonra Tahsin Sever Kürtçe bir giriş yaparak konuşmasına başladı.

 

Tahsin Sever, da xuyand ku Serokê Nemir Berzani wiha li şer dinêre:

“Dijmin em mecbûrî şer kiriye. Jibo çareserkirina pirsgirêkên netewî şer rêya herî xerab e.”

 

Sever, piştî çend gotina axaftina xwe bi zimanê Tirkî domand.

 

Sever’e göre Barzani, Kürt ulusal mücadelesinin sembolü olmuştur. Kürdistan’ın her parçası onun için çok önemliydi. Hangi parçada mücadele olgunlaşmışsa oraya katkı yapmak gerekir. Mahabat Kürt Cumhuriyeti bunun en önemli örneğidir. Dini bir aileden gelmesine rağmen bütün farklılıklara hoşgörü ile yaklaşıyordu. Demokrasiyi çok özümsemişti. Barzani her zaman Kürtlerin zaimi değil, onların hizmetkarı olmak gibi bir düşünceye sahipti.

Kerkük’ü Kürt halkının ulusal davası için çok önemsiyordu. Bu anlamda Irak Hükümeti ile Kerkük’ü dışarıda bırakacak bir antlaşmanın altına imza atmamıştır. Bunun için demiştir ki “Ben imzalasam Kürtler beni affetmeyeceklerdir.”

Kürdistan’a ancak Kerkük de kapsamda olursa, otonomi gelebilecektir ya da deyimiyle Hükmê Zatî.

 

Bu arada Hamit Kılıçaslan konuşmasına başlamadan önce Şêxmûs Hemo da Barzani ile ilgili bir şiir okuyarak anmaya bir anlam yükledi.

 

Hamit Kılıçaslan, konuşmasını baştan sona Kürt Dili ile yaparak anma programına ulusal bir anlam verdi. Barzani’nin mücadele anlayışını analiz etti; Kürtlerle ilgili ulusal talepleri hatırlattı.

 

***                         ***                          ***

 

Emê jî ji vir û pê ve jibo vê roja watedar him nerînên xwe û him jê yên Kek Hemîd, bi Kurdî binivîsin.

 

Kiliçaslan got ku gava mirov li têkoşîna Serokê Nemir Berzanî dinêre sê taybetî tên ber çavan:

Netewîtî, Paqijî(Zelalî) û Berdewamî. Têkoşîna ku Serok Berzanî jê re bûye pêşewa bi naverokeke netewî meşîyaye. Ji vê taybetîyê tawîz nehatîye dayîn. Têkoşîn bi paqijî û zelalî domîyaye. Qet tarîtî tê de tuneye. Têkoşîn xwedî taybetîyeke BERDEWAMÎ ye. Heta serkeftinê domîyaye û îro Başûrê Kurdistanê bi nerînên wî bûye xwedî şûnwar (statu).

 

Em ji axaftina Kek Hemîd hinin pasaj bidin.

 

Li ser kesayetîya Berzanî ev gotin balê dikişînin:

 

“Di pêkhatina kesayetiya Mustafa Barzanî  ya ruhî, fizîkî û siyasî de, divê meriv li tu sersuriştiyekê negere. Ji bilî xwendina di medreseyên mehelî de, zanîn û karîna Barzaniyê Nemir, ava xwe ji serpêhatiyên jiyanê veduxwe. Di girtî mayina li ba kemalîstan, tirk ji nêzîk ve nas kirin, bi surgûna Nasiriyê baş nas kir ku ereb çi nin. Ew tecrûbeyên Barzanî bi dest xistine, li zangoyan nayêne xwendin. Em dikarin bêjin ku Barzaniyê hêja, remzê dîroka kurdan ya sedsala 20î bi xwe ye. Di destpêkê de şeş salan, ji melayên devera Barzan perwerdeyiya xwe ya serete wergirt û di pişt re, çar salan di medreseyê de xwendina xwe domand. Bi mezinayî, li Silêmaniyê dersên tefsîr û hedîsê wergirt û zanîna xwe ya olî bi pêş de bir.”

 

Li ser daxwazên Kurdan mirov binê van rêzikanan dikare çixêz bikin. Li  gorî Kiliçaslan Serok Berzani wekî daxwazên Kurdan ev aniye ziman:

 

1- Di deverên kurdan de zimanê resmî divê kurdî be.

2- Zimanê perwerdê bi kurdî be.

3- Kar bi destên birêwebirînê dive ji kurdan bin.

4- Îslam dînê dewletê yê fermî ye, divê huqûqê şerîetê pêk bê.

5- Sîsteme bacê wek xwe bimine, lê baca te hevdan li Kurdistanê ji bo avakirina xwendegaha û rêyan bê bi kar anîn.”

 

Gava mirov li van daxwazan dinêre hîn jî hemdemiya wan dibîne. Îro li Bakurê Kurdistanê ev tişt têne xwestin, lê dewleta Tirk bi fen û fûtan pêşîya van têne gîrtin. Piştî ew qas salên şer bi pêşewatîya Ocalan van tiştan ji dewleta Tirk dixwaze. Xuyaye Ocalan jî hatiye ser rêya Mele Mistefa Berzanî!

 

Mele Mistefa henüz 12-13 yaşlarında iken ağabeyi ŞêxAbdüsselam’ın düzmece bir mahkemeyle asılışına tanık olacak ve bu olay onu mücadelesinde asla ‘düşmana teslim olma’ gibi bir azim ve kararlılığa götürecektir.

 

Doğumunun 110.cu ve vefatının 34.cü yılında Kürt halkının ulusal önderi Mele Mıstefa Berzani’yi saygı ve rahmetle anıyor, mekanları Baxê Îrem olsun diyoruz.(www.kiziltepepost.com)

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2013, 22:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER