banner113

Erdoğan-Obama basın toplantısı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan-Obama basın toplantısı!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama ile heyetler arası görüşme saat 17.00'de başladı. İki liderin ortak basın açıklamasını 19.00'da yapmaları bekleniyordu. Görüşme uzadı, basın toplantısı gecikmeli olarak başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Beyaz Saray Kabine Salonu'nda, ABD Başkanı Obama ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmeler sonrası basın toplantısına geçildi.

OBAMA: SURİYE KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

İki liderin ortak basın toplantısı başladı. Obama, "Bugün üç noktaya özellikle değinmek istiyorum. Yatırım ve ticareti geliştirmeye büyük önem vermeye karar verdik. Üst düzey bir komite oluşturacağız. Ticaret ve yatırımı destekleyeceğiz. Türk ekonomisinin kaydettiği gelişme birkaç yıldır göze çarptı" dedi.

Obama'nın değindiği 2. konu 'güvenlik' oldu. İki ülke arasındaki güvenlik işbirliğine değinen Obama, Hatay Reyhanlı saldırısını kınadı.

Obama'nın değindiği 3. konu ise Suriye. Obama, "Suriye konusunda Türkiye halkı inanılmaz misafirperverlik gösterdi. Ağır yük olduğunun farkındayım ABD bu yükün taşınmasına yardım etmeye devam edecek. Gıda, barınma ve sağlık konularında yardımcı olacağız. Esad’a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye için Başbakan da ön safta olacak. Esad’ın gitmesi için hem fikiriz. Esad’ın tiranlığından bağımsız bir Suriye için çalışacağız. Çünkü bu tüm ulusların çıkarına, özellikle de Türkiye'nin" dedi.

ERDOĞAN: SURİYE 1 NUMARALI KONUMUZDU

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında şunları söyledi: "Burada öncelikle Sayın Başkan'ın şahsında tüm Amerikan halkına, Boston saldırıları nedeniyle başsağlığı diliyorum"

Başbakan Erdoğan, görüşmenin 1 numaralı konusunun Suriye olduğunu, bu konuda hemfikir olduklarını gördüğünü kaydetti. Erdoğan,"Suriye'de yeni bir yönetimin inşası için ABD ile tam mutabakat içindeyiz" diye konuştu. 'muhalefetin desteklenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi, Esad rejiminin gitmesi' gibi öncelikleri sıraladı. Bu konunun detaylarının akşamki görüşmede ele alınacağını kaydetti.

GAZZE'YE HAZİRAN AYINDA GİDECEĞİM

Mavi Marmara baskını sonrası İsrail'le tazminat görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, Gazze ziyaretinin de barışa katkı sağlayacağını söyledi. Başbakan "Benim planımda Haziran ayı içerisinde bir Gazze ziyareti söz konusu ancak ziyaretim yalnızca Gazze ile sınırlı kalmayacak, Batı Şeria'ya da gitmeyi planlıyorum." dedi.

SURİYE KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ

Kimyasal silah konusunda İngiltere, ABD gibi ülkelerde bu bilgiye sahiler. Bizde gereken bilgileri kendilerine iletiyoruz.

SURİYE MUHALEFETİNİ DAHA DA GÜÇLENDİREBİLİRİZ

Obama: Bizim istihbaratımız diplomatik personelimiz her zaman için bize bilgi gönderiyor. Suriye'de kimyasal silah kullandığını duymuştuk bunu daha iyi delilerle kanıtlamaya çalılşıyoruz. Suriye muhalefeti daha güçlenir ve Esad'a karşı kendilerini daha iyi savunabilirler. Temsili ve çok uluslu bir kurulun oluşturulması gerekiyor. Biz uluslararası toplumu bilgilendirmek adına hareket ediyoruz. Ben ek adımlar atma unsurlarımı saklı tutuyorum. Uzun vadede bizimde güvenliğimizi tehlikeye sokuyor.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Heyetlerarası görüşmede, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan da hazır bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'a gelişinde askeri tören düzenlendi. Askeri törende, Erdoğan'ın geçeceği yol üzerinde 50 ABD eyaletini ve 6 ABD bölgesini temsil eden 56 bayrak askerler tarafından taşındı.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2013, 06:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER