banner113

Akdağ’dan Zarar Açıklaması

Mardin AK Parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ Mardin bölgesinde yağan yağışlardan dolayı zarar gören ekinlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Akdağ’dan Zarar Açıklaması
Geçen günlerde etkili olan sağanak yağmur ve ardından bastıran dolu yağışı, Kızıltepe ilçesine bağlı köylerdeki tarla bağlara büyük oranda zarar verdi. Ovanın büyük kesiminde etkili olan yağışlar sayesinde bazı çiftçi zararlarının yüzde 70'lere ulaştığı bildirildi.

AK Parti Mardin Milletvekili ve İnsan haklarını inceleme komisyonu üyesi Abdurrahim Akdağ, çiftçilerle yaptığı görüşme sonunda bir açıklama yaptı.
Akdağ açıklamasında ,”Son günlerde geçtiğimiz hafta sonu içinde Kızıltepemerkezden Ceylanpınar ilçe sınırına kadar ekili alanları görme imkânım oldu. Ekilen tarlanın durumuna göre birçok farklılık söz konusu ağırlaşan sümbüllerden dolayı yer yer yan yatan ekinler var ve de çok suladığından, yağmur suyu ile birleşmesinden ötürü meydana gelen bazı hasarlar mevcut. Kendim inceledim ama teknik olarak tarım il müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüklerimizin çalışmasını beklemekteyiz. Gelen dilekçe ve talepleri değerlendirerek bu konuda yapılan inceleme devam ediyor. Ümit ediyorum ki zararın ciddi bir sorunun olmamasıdır. Bazı köylerimizde yağan doludan dolayı meydana gelen büyük hasarlar mevcut. Bunların takipçisi olacağız.”dedi.
Çiftçilerden zararlarının tespiti için Tarım İl ve İlçe müdürlüklerine başvurup hasar tespitlerini kayıt altına almalarını isteyen Akdağ, “Çiftçilerimizi bu konuda uyarmak istiyorum, resmi olmayan hiç bir başvurunun bir anlam ifade etmeyecek. Muhakkak resmi müracaatlarında bulunmalarını istiyorum. ”uyarısında bulundu.
Tahıl Üreticiler Birliği ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanları ile birebir görüşerek bilgi alan Akdağ, hasar tespiti için kendilerinin de bir rapor hazırladıklarını söylediklerini ifade etti. Çiftçilerin zararlarının giderilmesi için çalışmalarının devam ettiğini bildiren Akdağ, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Kızıltepe Tahıl Üreticiler Birliği Başkanı Tahir Kılıç ise “Olgunluğa erişmiş tahılların rüzgar ve yoğun yağışın etkisiyle yan yattığı tespit edilmiştir.
Çiftçilerimizin yağan yağmurdan dolayı genel olarak Mardin ilinin tümünde %30 dolaylarında bir zararın olduğunu tahmin etmekteyiz. Bazı bölgelerde dolunun yağmasıyla ciddi derecede zararların oluştuğuna şahit olduk. Çiftçi borçlarının ertelenmesini tarım bakanlığınızdan talep ediyoruz.”dedi.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı ve Kızıltepe Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı M.Şerif Öter de “Mayıs ayı ortalarında yağan yağışlar geçen yıllarda bölgemizde yaşanmamıştı, bu yağışlar maalesef ekinlere zarar vermiştir. Bu da Allah’ın takdiridir. Bunda da vardır bir hayır. STK Platformu olarak ürünü telef olan çiftçilerimize Tarım bakanlığımızın yardımcı olmasını
bekliyoruz.”ifadelerini kullandı




.



Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2013, 22:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER