banner113

Öter “Kızıltepe’de Mercimek kalitesi iyi ancak verim düşük”

Dünyanın en bereketli ve kaliteli topraklarına sahip olan Mezopotamya ovasının merkezinde bulunan Kızıltepe'de bu sene ilk mercimek Şemsettin Tekin tarafından yeni hasat döneminin başlaması ile Kızıltepe hububat ticaret merkezine getirdi.

Öter “Kızıltepe’de Mercimek kalitesi iyi ancak verim düşük”
İbrahim Öter tarafından kg.1,250 tl den satın alındı,ilk ürün mercimek için kurban kesildi Zahireciler Derneği adına Mersinde faaliyet gösteren Yayla Agro firmasına gönderildi. Ancak mercimek bu sene kalitesi iyi olmasına rağmen verimi düşüktür.

Kızıltepe ovasında üretilen kırmızı mercimekleri besin ve kalori açısında dünyada bir numara olduğunu belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği ve STK Platformu Başkanı Mehmet Şerif Öter, Yeni mahsul mercimekleri inceleyen zahireci esnafları kırmızı mercimek kalitesini koruduğunu fakat verimin düşük olduğunu söyledi.

Öter, “ Ne yazık ki son yıllarda kırmızı mercimek üretiminde ciddi düşüş yaşanmaktadır. Bunun en önemli nedeni son beş yıldır aşırı miktarlarda başta Kanada ülkesinden olmak üzere ithalatın serbest bırakılması ve ürün desteğinin yetersiz olmasıdır.Milli ürünümüz olan kırmızı mercimeğimizi korumak ve yaşatmak amacıyla son üç yıldır Kızıltepe Zahireciler Derneği olarak ilgili kurumlar nezdinde defalarca girişimde bulunduk.Tarım Bakanımıza,ihracattan sorumlu genel müdürlüğüne, kırmızı mercimeğin yoğun olarak üretiminin yapıldığı Mardin, Şanlıurfa,Diyarbakır ve Batman İllerinin Milletvekillerine konuyla ilgili detaylı raporlar gönderdik. Kırmızı mercimeğimiz yok oluyor, üretimi azalıyor, Hibritli, GDO’lu Besin değeri olmayan kırmızı mercimek ithalatına basınımız aracılığıyla defalarca kamuoyu gündemine getirdik. Kırmızı etten sonra kalori ve besin değeri en yüksek olan yerli mercimeğimiz yok olmaması için acilen ürün desteğinin artırılması gerekiyor. Bu sene üretimi yapılan yerli mercimek iç tüketim ve önümüzdeki sezon için tohum ihtiyacını karşılayamayacağını kaydeden Öter, Kırmızı mercimeği kurtarmak için Tarım Bakanlığımızın acilen tedbir almasını bekliyoruz. Aksi halde Milli ürünümüz nenelerimizin analarımızın o mis kokulu iştah açan çorbaları yerine on dört bin km uzaklardan Kanada’dan GDO.lu mercimek getirmeye devam edeceğiz.” Dedi.


Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2013, 23:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER