banner113

Ademhan, “Torba Yasa, ayrımcılık taşımamalıdır”

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, dernek olarak TBMM’de görüşülen Torba Yasa ile ilgili tüm İzmir milletvekillerine ve tasarı komisyonu üyelerine mektup yolladı.

Ademhan, “Torba Yasa, ayrımcılık taşımamalıdır”

Ademhan, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın gözetilmediğini ve kadınlar arasında bir ayrımcılık yapıldığının altını çizdi.

Ademhan, mektupta, yakın zamanda TBMM plan ve bütçe komisyonunda görüşülen Torba Yasa Tasarısında doğum borçlanması üç çocuk için azami  altı yıla çıkarıldığını kaydederek, “Bunun yanında devlet memurları ve BAĞ-KUR sigortası olanların borçlanma yapabilmesinin yolu  açılmıştır. Kapsam dışında kalan iki kesim olan tarım sigortalı kadınlarımız ve doğum öncesi sigortalı olmayan kadınlarımız bu haktan yararlanamadığı için hak kaybı ve kadınlar arası ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar” sözlerine yer verdi.

Ademhan, devlet memuru, BAĞ-KUR'lu ve tarım sigortası pirimi ödeyen ve doğum öncesi sigortası olmayan kadınların kapsam dışı olduğunu vurgulayarak, “Kadınlarımızın yararlanabilmeleri için sisteme dahil edilme beklentisi toplumun bütün kesiminde oluşmaktadır. Bazı sigortalıların bu haktan faydalanabilmek üzere yargı yoluna gittiğini özellikle belirtmek isteriz” görüşünü aktardı.

Ademhan, Torba Yasa’ya iki madde eklenerek bu sıkıntının sonlandırılabileceğini vurguladı. Ademhan o maddeleri şöyle sıraladı:

Doğum öncesi sigortalı olmayan kadınların doğum borçlanması yapılabilmesi ve Tarım sigorta pirimi ödeyen kadınların doğum borçlanması yapılabilmesi.”

Tüm İzmir milletvekillerine gönderilen mektubun tam metni ise şöyle:

 

Sayın Milletvekili

 

Anadolu Birliği Derneği, 2003 yılında merkezi İzmir’de olmak üzere, çeşitli bölgelerden yurttaşları çatısı altında buluşturan bir demokratik kitle kuruluşudur. Toplumsal konularda yürüttüğümüz çalışmaları İzmir ve Türkiye kamuoyu yakından bilmektedir.

Bu mektubu size, yine toplumsal anlamda büyük sıkıntılar yaşayan kadınlarımızın yaşadığı bir mağduriyeti ifade etmek ve bunun çözüm yolu ile ilgili sizi bilgilendirmektir.

 

Sayın Vekilim,

 

Bilindiği üzere, iş hayatına zor şartlarda giren kadınlarımız; ekonomik özgürlüklerini sağlamakta zorlanmaktadırlar. Bu gerçeğe karşılık, kadınlarımızın ekonomik anlamda kendini var etmesi ve ayakta kalması da bir gerekliliktir. Biz, Anadolu Birliği Derneği olarak, kadınlarımızın yaşadığı mağduriyete, diğer toplumsal sorunlarda olduğu gibi, siyaset üstü görüyor ve bu soruna da bu şekilde yaklaşıyoruz.

Kadınlarımızın huzur içinde insanca yaşamaları için tüm şartları göz önünde bulundurarak pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

   

Sayın Vekilim,

TBMM plan bütçe komisyonunda görüşülen Torba Yasa Tasarısı sizin de malumunuzdur. Biz, dernek olarak, her alanda pozitif ayrımcılığa tabi olması gerektiğini düşündüğümüz kadınlarımız için  amaç ve uygulama kapsamı ne olursa olsun sınırları zorlayarak, TC vatandaşı olan her sigortalı bayanın isteği üzerine borçlandırma yapılabilmesinin önünü açmasını sağlayacak maddelerimizin dikkate alınarak, TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı’na geçmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu konu hakkında siz değerli vekilimizin de gerekli desteğini toplumsal sorumluluk adına bekliyoruz.

Bilindiği gibi, doğum borçlanması  ilk yürürlüğe girdiği zaman iki çocuk doğumu karşılığı her bir çocuk için iki yıl olmak üzere azami dört yıl olmak şartı ile doğum yapmadan önce sigortası olan kadınların faydalandığı bir sistem olarak sunuldu.

 

Yakın zamanda TBMM plan ve bütçe komisyonunda görüşülen Torba Yasa Tasarısında doğum borçlanması üç çocuk için azami  altı yıla çıkarılmaktadır, bunun yanında devlet memurları ve BAĞ-KUR sigortası olanların borçlanma yapabilmesinin yolu  açılmıştır. Kapsam dışında kalan iki kesim olan tarım sigortalı kadınlarımız ve doğum öncesi sigortalı olmayan kadınlarımız bu haktan yararlanamadığı için hak kaybı ve kadınlar arası ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar.

 Devlet memuru, BAĞ-KUR'lu ve tarım sigortası pirimi ödeyen ve doğum öncesi sigortası olmayan kadınların kapsam dışı olduğunu ve yararlanabilmeleri için sisteme dahil edilme beklentisi toplumun bütün kesiminde oluşmaktadır. Bazı sigortalıların bu haktan faydalanabilmek üzere yargı yoluna gittiğini özellikle belirtmek isteriz.

Bu nedenle;

1- Doğum öncesi sigortalı olmayan kadınların doğum borçlanması yapılabilmesi,

 

2- Tarım sigorta pirimi ödeyen kadınların doğum borçlanması yapılabilmesi

 

Maddelerinin, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın önemli bir adımı olacağını ve kadınlar içinde yapılan bir ayrımcılığın ortadan kaldırılacağı düşüncesindeyiz.

Anadolu Birliği Derneği olarak, tüm kadınlarımızın bu maddelerden yararlanmasını talep eder, siz değerli vekilimizin konuya göstereceği duyarlılık için teşekkür ederiz. Saygılarımla

 

Ferhan Ademhan

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı

 

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 13:37

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER