banner113

Akyol;Mardin’de Kadın Daire Başkanlığı Kurulacak

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, belediye bünyesinde Kadın Daire Başkanlığı’nı kuracaklarını dile getirerek, “Yapılan her proje kadın bakışıyla Kadın Daire Başkanlığı’nda değerlendirilecek.

Akyol;Mardin’de Kadın Daire Başkanlığı Kurulacak
Ve ondan sonra hayata geçirilecek. Bunların yanı sıra kadınlarla ilgili sorunlar, kadına yönelik şiddet, taciz, cinsel istismar, tecavüz gibi konularda doğrudan Kadın Daire Başkanlığı bünyesinde incelenecek” dedi.

Yerel yönetimlere eş başkanlık modeli ile dünyada bir ilk gerçekleştiren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), yerel seçimlere girdiği kentlerde kazandığı belediyelerde eş başkanlık sistemini hayata geçirdi. Eş başkanlık sisteminden sonra bu kez de Büyükşehir belediyelerinde Kadın Daire Başkanlıklarını oluşturuyor. Kadın Daire Başkanlığı’nın kurulacağı belediyeler arasında Mardin Büyükşehir Belediyesi de bulunuyor. Oluşturulacak Kadın Daire Başkanlığı’na ilişkin JINHA’ya konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Kadın Daire Başkanlığı’nı kurmalarının partilerinin bir politikasının bir getirisi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere bizde kadın bakış açısı, kadın erkek eşitliği, kadının gerektiği yerde konumlanması ön plandadır. Bu anlamda BDP’li belediyeler olarak, illerde ve ilçelerde kadın müdürlüğü, Büyükşehirlerde ise Kadın Daire Başkanlığını kurmamız ön görülüyor. Bunun alt çalışmalarına başladık. Mardin Büyükşehir Belediyesi için bizim sıkıntılarımız vardı. Halen bir binamız bulunmuyor. Bunu giderdikten sonra bir Kadın Daire Başkanlığı’nı oluşturacağız. Biliyorsunuz biz eş başkan olarak yola çıktık. Hep eril bir sistem üzerine kurulu belediyeler ve eril bir sistemle yönetilmiş şehirler var. Bütün projeler kadını düşünmeden, dayatılmış projelerdir. Biz bunu değiştiriyoruz. Yapılan her proje kadın bakışıyla Kadın Daire Başkanlığı’nda değerlendirilecek. Ve ondan sonra hayata geçirilecek. Bunların yanı sıra kadınlarla ilgili sorunlar, kadına yönelik şiddet, taciz, cinsel istismar, tecavüz gibi konularda doğrudan Kadın Daire Başkanlığı bünyesinde incelenecek.”

Kadın akademileri, kooperatifleri ve dernekleri de kurulacak

Februniye Akyol, kadın akademileri, kooperatifleri ve derneklerini de kuracaklarını belirterek, “Bunlarda doğrudan Kadın Daire Başkanlığı’na bağlı olacak. Bütün bu çalışmalar Kadın Daire Başkanlığı tarafından denetlenecek. Çalışmalar bu şekilde yürütülecek. Eş başkanlık sisteminden sonra bu bizim somut olarak ilk kadın çalışmamız olacak” dedi. Kadınların yeteneklerini ve niteliklerini ön plana çıkartmaya çalışacaklarını dile getiren Februniye Akyol, “Daha önce belediyede var olan kadın çalışanlarıyla birlikte toplantılar aldık. Bu kadınları neredeyse kafese kapatmışlardı. Kadının görüşü alınmadan, niteliği göz önüne alınmadan hareket ediliyordu. İşte bizde kadınların yeteneklerini ve niteliklerini ön plana çıkartmaya çalışıyoruz” diye aktardı.

Fiziki şartlardan sonra daire başkanlığı kurulacak

Februniye Akyol, mevcut durumlardan kaynaklı şu an diğer daire başkanlıklarının yerinin bile olmadığını söyleyerek, “Çalışmalarımız yürütecek yerimiz yok şu an. Çalışmalarımızın alt yapısına başladık. Yalnız kurumsallaşma çalışmaları için fiziki şartlarımız yeterli değil. Bu sorunu giderdikten sonra Kadın Daire Başkanlığı’nı kuracağız” dedi.


Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 12:37

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER