banner113

IŞİD'in rehin aldığı TIR şoförleri serbest bırakıldı!

IŞİD tarafından Musul'da rehin alınan 32 Türk TIR şoförü serbest bırakıldı!

 IŞİD'in rehin aldığı TIR şoförleri serbest bırakıldı!
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Musul'a girdikten sonra rehin aldığı 32 Türk şoförlerini serbest bıraktı.

Irak'ta yaptığı katliamlarla kısa sürede adını dünyaya duyuran IŞİD Musul'a girmiş ve burada Türk şoförlerini rehin almıştı. IŞİD kısa süre sonra 32 Türk tır şoförünün yanında, Musul'daki Türk konsolosluğunu basarak burada da 49 diplomatı rehin almıştı.

SERBEST KALAN TIR ŞOFÖRÜ AÇIKLAMA YAPTI


Rehin alınan tır şoförlerinden Mustafa Tezdöner serbest bırakıldıklarını doğruladı. A Haber canlı yayınına katılan Tezdöner "Mahmur Kampı'na doğru gidiyoruz" diye açıklama yaptı.

ORTADOĞU UZMANI: TÜRKİYE KRİZİ İYİ YÖNETTİ

Uluslararası ilişkiler uzmanı Mesut Hakkı Caşın, haberin duyulmasının ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu. Ortadoğu'yu en iyi bilen prof. olarak tanına Caşın şunları söyledi:

Bazı bilgilere Mahmur kampına bırakıldıkları söyleniyor. Türkiye beklemediği bir şekilde ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı. Nedeni de şu, bizim sadece tır şoförlerimiz tutuklanmadı. Diplomatlarımız da rehin alındı. Türk mühendislerinin enerji santrallerinde tutuklanması ve boru hattının IŞİD tarafından engellenmesiydi. Netice olarak birileri Türkiye'yi Irak'tan çıkarmaya çalışıyordu. Irak bizim Ortadoğu'ya en iyi çıkış yolumuz. Mesela son olaylarda Gaziantep'ten yapılan ihracatın yüzde 25 azaldığı biliniyor. Bana göre Türkiye bu krizi iyi yönetti ve şoförlerimiz sağa salim eve dönüyor. Dışişleri Bakanlığı'nı kutluyorum şoförlerimiz serbest kaldığı için.

Rehineler eğer Mahmur'ı bırakıldıysa, Mahmur PKK'nın da üst kurduğu yer olarak bilinir. Burada hali hazırda çatışmalar devam ediyor. Bu çatışmalar içinde IŞİD ile peşmerge ve Türkmenler arasında çatışmalar devam ediyor. Birileri Kuzey Irak'ı da pazarlığın içine dahil etmeye çalışıyor.

IŞİD KİMDİR?

Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren aktif isyancı bir gruptur. Irak Savaşı'nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El Kaide'ye bağlılığını ilan eden grup bir süre sonra Irak El-Kaide'si adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğini alır. Irak ve Levant'te Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefi vardır.

Irak Savaşı'nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak'ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba'yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı'nda Suriye'nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir.

IŞİD, binlerce sivil Iraklı, Irak hükümet üyeleri ve onların uluslararası müttefiklerinin ölümlerinden sorumlu tutulmaktadır. Irak Savaşı'nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, 2012'de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür.

2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Aymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat IŞİD emiri Ebu Bekir Bağdadi bu tasfiye kararını reddetiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Nisan 2013 ile birlikte IŞİD Suriye'nin kuzeyinde hızlı bir şekilde askeri güç kazanmaya başladı. Suriye'nin kuzeyindeki en güçlü gruplardan biri oldu. Grup Suriye'de etkin olduğu bölgelerde şeriat kanunlarını icraya başladı ve rakip gördükleri askerleri, yabancı gazetecileri, yardım kuruluşlarına üye insanları sürgüne gönderdiler veya hapsettiler.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 14:19

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER