banner113

ORAL;“Ülkemizde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanmaktadır.”

Mardin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Fatih ORAL son zamanlarda yaşanan ilaç yokluğu ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

ORAL;“Ülkemizde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanmaktadır.”


Basın açıklamsında :”Değerli Basın Mensupları
Malumunuz bugünlerde ülkemizde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanmaktadır.
Yaklaşık olarak 645 çeşit ilaca erişilmiyor ve bunlara her gün yenisi eklenerek devam etmektedir.
İlaç yokluklarının nedenlerini gerek, Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA’nın dediği “mevsimsel hastalıklara bağlı talep artışı”  gerek ilaç firmaların “Euroda sabit ilaç kurunu normal kura göre çok düşük olması, ambalaj maliyetinin artması bir kutu ilacın bu nedenle bir boş şişe maliyetine verdiklerini ve zarar ettiklerini  söylemesi.” Olsa da;
Biz nedeni veya suçluyu aramıyoruz. Neden ne olursa olsun, mutlak suretle çözümü vardır.  Biz artık kesinlikle  çözüm arıyoruz. Çünkü;
VATANDAŞLARIMIZ ÇOK ZOR DURUMDA;
 İlacına ulaşamıyor ve tedavileri eksik kalıyor. Kronik hastalar ilacına ulaşamadığı için ciddi sağlık sorunları yaşamakta ve yaşayacaktır. Çocuğuna yazılan ilaca ulaşamayan Anne/Babalar çaresiz bir şekilde reçetesiyle eczane eczane dolaşmaktan yoruldu. İlacına ulaşamayan kronik hastalar ve diğer hastalar/hasta yakınları endişeli, çaresiz. Vatandaşlarımız gerçekten mağdur durumda
Çünkü;
ECZACILAR ÇOK ZOR DURUMDA;
İlacına ulaşamayan hastaların çaresizliğini gördükçe artık eczanelerine bile gitmek istememektedirler. Hastaların mağduriyetini gidermek için her gün olmayan ilaçların bir kutusuna dahi ulaşmak için depoları aramakta, kendi meslektaşlarını aramaktan, mesleğini icra edemez hale gelmiştir. Eczacılar artık bu yoklukta nöbet tutmaktan aciz hale gelmişler. Nöbet tutan eczaneler acil hizmeti veren kuruluştaki doktorlara ulaşıp, elimizde sadece bu ilaçlar var diyecek duruma düşürülmüştür.  Hasta ilacına ulaşması için reçeteyi yazan hekime ulaşıp, tedavisi akmasın diye bulunmayan ilaç yerine bulunan ilacın yazılması için çaba sarf etmektedir. Yeni eczane açan meslektaşlarımız depolardan sipariş ettiği ilaçların bir çoğunu alamamaktadır. Eczacılar hastayla karşı karşıya bırakılmaktadır. Hasta , hasta yakını bulmadığı ilaç için Eskişehir’de bir meslektaşımız ve kardeşine saldırmıştır. Hiçbir günahı hiçbir suçu yokken hatta ilaç yokluğunun en büyük çilesini çekmesine rağmen. Artık eczacıları bu nedenler gerçekten mesleğini icra edemez duruma gelmiştir.
DEĞERLİ VATANDAŞLARIMIZ,
İlaç yokluklarının nedeni eczacınız değildir. Bu durumda ilacına ulaşamayan hastalardan sonra en çok mağdur olan biz eczacılarız. Bunun için Bizler 27 Kasım’da Ankara’da ‘Büyük Eczacı Mitingimizi gerçekleştirdik, 20 bini aşkın meslektaşımızla. Orada ki ana temalarımızdan bir tanesi de yine bu “İlaç yokluklarına dur de” idi.
Sizler reçetenizle eczanemize geldiğinde size bu ilaç yoktur dediğimizde sizden  daha çok üzülmekteyiz. Çünkü sizi en iyi anlayan “ en yakın sağlık danışmanınız olan biz eczacılarız”  çocuğuna yazılan ilacı alamayan anneyi, babasının/annesinin  kronik ilacına  ulaşmayan evlatların ne acı çektiğini, ne  çile çektiğini yakinen gören şahit olan biz eczacılarız.
Ulaşmanız için elimizden ne geliyorsa yapmaktayız. Kendi meslektaşlarımıza sormaktayız. elinde var mı? Diğer illerde bulunan meslektaşlarımızı aramaktayız.  Hekimle iletişime geçerek bazen o hasta için uygun olabilecek farklı bir tedavi alternatifi geliştirmeye çalışıyoruz.
Ülke genelinde 29 bin noktada ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar olarak artık ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldik. İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Bu bakımdan;
Buradan yetkilerle tekrar sesleniyorum bu ilaç yoklukları, hatta ilaç kıtlığı da diyebileceğimiz bu durumun nedeni ne olursa olsun çözümü olmalı .Bir an evvel yetkili merciler, ilaç yoklukları  daha vahim sonuçlar doğurmadan bunu çözmeleri gerekir”dedi.

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER