banner113

Üniversiteden “Mardin İşrak Günleri” semineri

Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Mimarlık Fakültesi’nin işbirliğinde düzenlenecek, “Mardin İşrak Günleri” seminerlerinin ilki, 10-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında Mimarlık fakültesi binasında gerçekleştirilecek.

Üniversiteden “Mardin İşrak Günleri” semineri

İşrâkîlik Ekolü’nün , “Sühreverdî”  özelinde ele alınarak gündeme getirileceği ve iki gün sürecek seminerin birinci gününde ,’ Sühreverdî’nin Yaşadığı Dönemde Tarihsel ve Siyasî Koşullar’,’ Kadîm İran Dinleri ve Sühreverdî’nin İşrak Felsefesi’,’ Meşrîkî Düşünceden İşrâkî Felsefeye’,’ İşrâkîlik Bir Tavır mıdır Yoksa Müstakil Bir Ekol müdür?’,’ Sühreverdî’de Nefs Teorisi ve Ruh Göçü’ temalı oturumlar şeklinde yapılacak.

“Mardin İşrak Günleri”  seminerine katılacak olanların; Türkiye’nin önde gelen Üniversitelerinden, kendi alanlarında uzmanlaşmış çok değerli akademisyen ve araştırmacılardan oluştuğunu kaydeden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, İşrâkîlik’ in İslam felsefesinin en dinamik ve özgün bir ekolü olarak Şihâbuddîn Sühreverdî’nin öncülüğünde Fars entelektüel muhitinde devam ettiğini bilgisini verdi.

Rektör Omay, bilgiyi insanın sezgisel bir yolla keşfedebileceğini öne süren teozofik ve gnostik bir düşünce akımı olan İşrâkîlik’ in modern akademik çevrelerce en az ilgiyi gördüğünü savunarak,

“Üniversitemiz kurulduğu günden bu yana insanı ve bilgiyi merkeze koyup, asırlarca marifet ve kültürel birikimin ev sahipliğini yapmış bir şehrin soluklaşmış ihtişamına yeniden canlılık kazandırma vizyonuyla hareket etmektedir.” dedi.

Sözlerini bir şehrin, ancak ve ancak fikirsel dinamiklerini harekete geçirmesi durumunda maddi ve manevi alanlarda cazibe odağı haline gelebileceği ifadeleriyle sürdüren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, iki gün sürecek seminer programı ve ele alınacak konular hakkında ayrıntılı bilgi vererek,

“Mardin’in marifet dünyasını zenginleştirecek böylesine nitelikli bir çalışmaya imza attıkları için Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe ve Mimarlık Bölümü akademisyenlerini kutluyorum”  dedi.

10-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında Mimarlık Fakültesi binasında gerçekleştirilecek ve ikinci gününde  ‘Sühreverdî’nin Felsefî Tasavvuf Düşüncesinde Marifet’,’Sühreverdî Epitemolojisinde Huzûrî Bilgi’,’Fiziksel Evrenin Bütünleştirilmesi için Erken Bir Teşebbüs: Sühreverdî'de Miktar Kavramı’,’Misâl Kavramı ve Sühreverdî'nin Platonik İdeleri’ gibi başlıkların sunulacağı “Mardin İşrak Günleri” semineri tartışma, müzakere ve  ”musahabeyle”  sona erecek.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2013, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER