banner113

Mardin ZMO tarafından hazırlanan 2012 Yılı Tarım Çalışma Raporu basına tanıtıldı

Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği yayınladığı, 2012 yılı “İl Tarım, Hayvancılık ve Gıda Raporu” Dergisiyle ilgili tanıtım toplantısında basınla bir araya geldi.

Mardin ZMO tarafından hazırlanan 2012 Yılı Tarım Çalışma  Raporu basına tanıtıldı
Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği başkanı Mehmet Ali Dündar ile yönetim kurulu üyeleri Mardindeki yerel ve ulusal medya temsilcileriyle buluştuğu toplantıda hazırlanan İl Tarım, Hayvancılık Gıda Raporu" dergisi ve dergide yer alan konularla ilgi bilgiler paylaşıldı.
Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği başkanı Mehmet Ali Dündar toplantıda şu açıklamalarda bulundu;

Mardin Tarım ili olarak potansiyeli yüksek bir ilimizdir.Mardin’in 2012 yılı olarak 3 aylık bir çalışma sonucunda Mardinin genel tarımsal yapısını,2012 yılı üretim dönemindeki tesbitleri,sıkıntıları ,sorunlarını ve önerileri içeren bir çalışma yaptık.

Dündar, Eczacıların Tarım ilacı satma hakkı tanınmasına sert tepki göstererek, “insan sağlığı için satılan ilaçların yanında tarımsal zehirli ilaçların satılması çok tehlikeli ve hatadır.” Dedi.

Ayrıca Mardin’de yetiştirilen Ürünlerin değerlendirip konuşulduğu gecede, Ziraat Mühendislerin sorunları, Çiftçi destekleme ve Anız yakmalar, yok olan Küçükbaş hayvancılığının nedenleri, ikinci ürün ve anız problemi, Tarımsal Üretimin tarımsal girdileri karşılayamadığı konuları işlendi.Bir türlü tamamlanmayan GAP suyu kanallar ve depolama göletlerinin bir an önce tamamlanması gerektiği ve bunun bölgedeki elektrik sıkıntısının giderilmesinin yanı sıra çiftçinin elektrik hırsızı damgası yemesinden de kurtaracağı belirtildi.

Bu çalışmada ağırlıklı olarak üreticinin ve üretim sorunlarının dile getirildiği,Bölge tarımının gelişmesi için Ziraat Odalarının çiftçiyi eğitim desteği vermesi gerektiği ve Ziraat odalarının görevlerini yerine daha etkin şekilde yerine getirmelerine dikkat çekilen toplantıda basın mensupları görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda üzerine en fazla durulan konuların başında gelen Danışmanlık şirketleri ve bu alanda yaşanan sıkıntılarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, Danışman firmalarının Ziraat mühendislerini asgari ücretle çalıştırmaları hiçbir insafla bağdaşmadığını söyledi.

Devlet Tarımı destekleme Politikası çerçevesinde sulu arazide 50 Çiftçiye, kuru arazide 70 Çiftçiye bir danışman görevlendiriyor. Bir Çiftçi Danışmanına devlet tarafından 600 lira ödeme yapılıyor. Bir Danışman ortalama 60 Çiftçiye Danışmanlık yapabiliyor ve Çiftçi Danışmanlarının yılda en az 12 ile 24 defa Çiftçiyi ve tarlasını ziyaret etmeleri gerektiği açıklandı.

Ziraat Mühendisleri Mardin Şube başkanı Mehmet Ali Dündar, Anız yakmanın önüne geçmek için, devletin DİKA, GAP veya Ziraat bankasının desteği ile bir kısmı hibe yolu ile veya düşük kredi ile ekin saplarının toprak altına gömülmesini sağlayan araç desteği sağlaması gerektiğini belirterek, ancak bu şekilde anız yakmanın önüne geçirebileceğini açıklayan Dündar, “Aksi takdirde ya ikinci ürün ekilmeyecek yada ekmek için çiftçi anız yakmaya devam edecek. Bu konuda devletten çözüm ve destek bekliyoruz.” Dedi.


Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2013, 23:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER