banner113

Mardin'de Çiftçiler 2.kez DEDAŞ Uygulamalarına isyan etti

Mardin'de DEDAŞ'ın yaptığı son uygulama ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) sulu tarım arazisi olarak kaydı bulunan üreticiler, hesaplanan faturalara tepki gösteren Mardinli çiftçiler 2.kez TEDAŞ il binası önünde basın açıklamasında bulundular.

Mardin'de Çiftçiler 2.kez DEDAŞ Uygulamalarına isyan etti
Basın açıklamasını Çiftçi ve aynı zamanda Ziraat mühendisi olan Lokman Demirkaya yaptı.Basın açıklamasını olduğu gibi yayınlıyoruz.

Değerli Basın Mensupları Değerli Kamu Görevlileri

Bügün burada protesto eylemimizin sebebi Dedaş’ın güneydoğu çiftçilerine olmayan elektrik faturalarına hükümetin desteği ile talep ettiği haksız paradır.Yaptığı düşmanlıktır, haksızlıktır, zulümdür asla bunu kabul etmeyiz . Bölge çiftçileri olarak tarım ürünleri üretiyor biz tarımcıyız sanayici değiliz tohum,gübre ve mazot’un çiftçiye maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu biliyormusunuz? Çiftçinin ürettiği ürünlerin ne kadar ucuz olduğunuda biliyorsunuz. çiftçi hiçbir zaman kazanmıyor.

Tarım bakanlığının görevi çiftçiyi korumak ve desteklemektir. Maalesef Tarım Bakanımız bütün çiftçileri Dedaş şirketine peşkeş etmiştir.

5488 sayılı tarım kanunu çiftçileri koruma ve destekleme kanunudur. Bakanlar kurulunda çıkarılan bir tebliğatla çiftçilerin alınteri olan desteğini hükümet üyelerinin de ortak olduğu Dedaşa aktarmak hukuksuzluk ve kanundışı bir uygulamadır.

Dedaş 09.03.2014 bakanlar kurulu kararı ile 5488 sayılı 19. maddeye dayanarak desteklemlere bloke konulmuştur.halbuki 19.maddede böyle bir durum söz konusu değildir.

Bugüne kadar hiçbir çiftçimize elektrik faturası tahakkuk edilmemiş. mahkeme kararı ve icra takibi olmamasına rağmen sadece masa başında tarım bakanlığından aldığı çks bilgilerine danayanarak keyfi para talebinde bulunmaktadır.Dedaş yetkilileri bu cesareti nerden aldığını tüm çiftçilerimiz merak etmektedir.

Gap sulama projesinin biran önce bitirilmesi hükümetin sorumluluğudur. bugün şanlıurfa akçakale ilçesinde sulama birlikleri 100 dekar pamuk için 2500 tl alıyor. dedaş’bizden istediği rakam 10 katıdır.

Bütün bölge çiftçisi kendi imkanları ve bankalardan borçlanarak maliyeti 100.000 ve 150.000 tl olan parayla artiziyen kuyusu açıp sulu tarım yapıp ülke ekonomisi ve işsizliğe büyük bir katkıda bulunmaktadır. Çiftçiye suyu getirmek dünyanın her yerinde devletin görevidir.

Bütün çiftçilerimizin dedaş aboneleri olup sayaçları olmasına rağmen sayaç üzerinden okuma yapmayarak çks üzerinden fatura göndermesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Dedaş ‘ın görevi sattığı elektrik parasını almaktır dedaş bize suyu getirmediki dönüm üzerinden hesaplama yapmaktadır.

Bölgemizde üretimi yapılan mısır ve pamuğun yetiştiği yaz aylarında dedaş elektiriğimizi kesip turizm bölgesindeki otellere vermesi düşük voltajla verilen elektrikle pompaların yanması üretimde verimin düşmesindeki zararların hesabını kim verecek. Dedaş bakanlarına ve başbakanına güvenerek masabaşında nasıl para kazanırım hesapları yapmaktadır.

Bügün çiftçinin ayakta kalması ziraat bankası ve özel bankalardan çektiği krediler sayesindedir. bütün bölge çiftçileri bankalara borçludur. Dedaşın bölgeye hiçbir yatırımı yoktur bölgeye doğru düzgün enerji vermiyor.

Dedaşın çiftçilere gönderdiği fatura bedeli 100 dönüme 44 bin tl’dir. Şayet 1 ay içinde ödemeleri takdirde kampanyadan faydalanarak 11.000 tl’ye düşürülüyor. peki çitfçi 100 dönümden net 11.00 tl kazanabiliyormu?

Dünyanın neresinde var böyle kolay para kazanmak. dönüm üzerinden fatura göndermeyi asla kabul etmeyiz dedaşın böyle ince hesabı varsa gelsin kendisi tarlayı eksin 1 yıl dayanacak mı hemen tarlayı bırakıp kaçacak çünkü bu şirket ve ortağı olan bakanlar alışmış kolay para kazanmaya,çiftçileri ve tüm vatandaşlarımızı sokaklara döktüren sorumlu bu şirkettir. Tek istediğimiz trafo kw büyüklüğü üzerinden faturaların kesilmesi.Çiftçinin ödeyebileceği makul bir fiyat olması. Hiç bir çiftçimiz hırsız değil herkes borcunu ödeyecek namuslu insanlardır. Yeterki hak ve adalet olsun.Hükümetimiz çiftçilerine sahip çıksın sesine kulak versin vede biran önce bu sorunu ortadan kaldırsın.saygılarımızla….

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2014, 11:22

derik47

YORUM EKLE
YORUMLAR
kerimdağ
kerimdağ - 10 yıl Önce

helal.olsun.sayın.lokman.demirkaya.çok.güzel.bir.konuşma.yaptınız

M. Faruk Aydogan
M. Faruk Aydogan - 8 yıl Önce

Nihayet bu işi iyi bilen yürekli biri çıktı Tebrikler

Diyadin acar
Diyadin acar - 8 yıl Önce

Adamsın lokman beeyý

Ali Demirkaya
Ali Demirkaya - 8 yıl Önce

Helal olsun Lokman. Demirkaya.

Şeyh Davud Saruhan
Şeyh Davud Saruhan - 8 yıl Önce

Formalite anlaşmalara da karşı çıkalım ve kesici kulübe lerde nöbeti tutalım elektrik kesintisine derde

SIRADAKİ HABER