banner113

Mardin Dünya Çocuklarını Bağrına Bastı

Dünyanın 140 ülkesinden 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için Türkiye'ye gelen öğrenciler Mardin'de düzenlenen etkinlikte halkla buluştu.

Mardin Dünya Çocuklarını Bağrına Bastı
Dünyanın 140 ülkesinden 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için Türkiye'ye gelen öğrenciler Mardin'de düzenlenen etkinlikte halkla buluştu. Stadyumu dolduran 25 bine yakın Mardinli, çocukları bağrına bastı. Şölene katılanlar birlik ve beraberlik mesajı verdi.
 
21 Kasım Atatürk Stadı'nı dolduran binlerce Mardinli, dünya farklı ülkelerinden gelen 60 öğrencinin söylediği türkülerle coştu. Program dünya çocuklarından oluşan koronun sahnesiyle başladı. Ardından sahneye Ahmet Kaya'ya benzerliğiyle dikkat çeken Pakistanlı öğrenci alkışlar eşliğinde 'Kafa sıkar giderim'i seslendirdi. Iraklı Sidar'ın türküleriyle halay çeken Mardinliler, Brezilya ve Makedonyalı öğrencilerinin şiirleriyle hüzünlendi. Şölene katılan Mardinli ünlü sanatçı Berdan Mardini ise Irak Bölgesel Kürt Yönetiminden gelen Sidar ile düet yaptı.
 
Programda konuşan Mardin Belediye Başkanı M. Beşir Ayanoğlu, şehirde ağırladıkları çocukların hiçbir ırkın bir değir ırka üstün olmadığını gösterdiğini belirterek, "Islana ıslana barışa gidiyoruz. Bu çocuklar bize kardeşliğimizi gösterdi. Onlara teşekkür ediyoruz. Bu geceyi bize yaşatanlara selam olsun. İçimizdeki merhamet çınarlarıyla birbirimizi sevmeye devam edeceğiz. Pensilvanya'da bulunan Hocaefendimize ve Mardinlilere selam olsun" diye konuştu.
 
Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise dünyanın dört bir yanına bu büyük ideali götüren öncülük eden insanlara teşekkür etti. Bir zamanlar yabancıların ülkemizde açtığı okullarda çocuğunu okutmak isteyen çok sayıda vatandaşımızın olduğunu anlatan Vali Cengiz, bugün yabancı ülkelerde açılan okullarda çocuğunun eğitim görmesini isteyen çok sayıda kişinin olduğunu vurguladı. Vali Cengiz, "Bugün dünyanın 100'den fazla ülkesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği insanların açtığı okullarda güzel insanlar, çocuklarının güzel eğitim alması için adeta yarışıyor. Bu işe öncülük eden işadamlarımıza, öğretmenlerimize minnettarız." dedi. Mardin'in tarihi çoğrafi ve kültürel değerleriyle dünyada eşi olmayan yere sahip olduğunu anlatan Vali Cengiz, Mardin'in hoşgörü yönüyle dünyaya örnek olduğunu kaydetti. Cengiz, ağırladıkları çocukların gelecekte Türkiye'nin ve Türkçe'nin birer elçisi olacağını belirtti.
 
Programda konuşan Mardin Metropoliti Saliba Özmen ise Mardin'in önemli bir güne tanıklık ettiğini söyledi. Özmen, "Deyrülzaferandan Kasımiye Medresesi, Kürtlere, Türklere, Araplara bugün selam olsun. Sevgiyi, saygıyı, güzelliği getiren bu çocuklar herkes için bir onurdur." ifadelerini kullandı.
 
AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise sevgiyi ve hoşgörüyü getiren çocukların Mardin'e ayrı bir heyecan kattığını dile getirdi. Şahkulubey, bu işin öncüsü Hocaefendi başta olmak üzere herkese teşekkür etti.
 
Şölene ayrıca Bölge Koordinatör Valisi Veysel Dalmaz, BDP'li Dargeçit Belediye Başkanı Süyelman Asan, dünyanın en uzun adamı Sultan Kösem, yazar Ali Bulaç'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum ve siyasi parti temsilcisi, kurum müdürü ile 30 bin vatandaş katıldı.
Şölen protokolun sahnede öğrencilerle birlikte 'Yeni bir dünya' şarkısını söylemesiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2013, 21:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER