banner113

Kürt Dilbilimciler Mardin’de Kürtçenin Standartını Tartışıyorlar

Mardin bugünlerde dört gün boyunca sürecek olan Kürtçenin doğru yazımı ve standardize edilmesi çalışmalarına ev sahipliği yapıyor…

Kürt Dilbilimciler Mardin’de Kürtçenin Standartını Tartışıyorlar

Bu çalışma toplantısına İsveç’ten katılan dilbilimci, çevirmen ve yazar kimliklerin yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürdoloji bölümünde öğretim görevlisi olan dilbilimcilerle beraber yayınevi ve dergicilik geleneğinden gelen yazarlar da yer alıyor.

Kürtçenin doğru yazımı ve standart bir noktaya taşınmasını amaçlayan bu grup çalışması yoğun bir tempoyla geçiyor. Temel eser olarak dilbilimci ve çevirmen kimliğiyle tanınan Mustafa Aydoğan’ın Rêbera Rastnivîsînê (Doğru Yazım Klavuzu) kitabı üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Bu grubun yapmış olduğu çalışmayı önemli kılan tarafı, katılımcıların geldikleri kaynakların çoğul ve zengin olmasıdır.  Xorosan, Duhok, Amudê, Kotol, Agirî, , Qerejdax, Licê, Erxenî, Pîran,  Diyarbekir, Mêrdîn bölgesinin Kürtçe dil yapısı aidiyetini taşıyan katılımcılar, bu haliyle dilin belli bir standartta kullanılmasına yönelik çalışmalarındaki çerçeveyi geniş tutmaktalar.  Bu yörelerde kullanılan sözlü ve yazılı dilin karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirildiği çalışma, ilerideki süreçte birkaç oturum daha devam edecek gibi duruyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2016, 14:03

derik47

YORUM EKLE
YORUMLAR
Josef Erdem
Josef Erdem - 8 yıl Önce

Bu yazin kurcesi varmi?

SIRADAKİ HABER