Demirkaya: Mardin Neden Bir Venedik Olmasın?

UNESCO Türkiye milli komisyonu istişare toplantısı Mardin’de yapıldı.

Demirkaya: Mardin Neden Bir Venedik Olmasın?
Erdoba Elegans otelinde düzenlenen toplantıya Mardin Valisi Mustafa Yaman, Artuklu İlçe belediye başkanı Abdulkadir Tutaşı, Mardin Ak Parti Milletvekili Cengiz Demirkaya, Şehmus Dinçer, Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Özçoşar,UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof.Dr.Mehmet Öcal Oğuz, ve çok sayıda tarihçi akademisyenler katıldı.
Mardin Valisi Mustafa Yaman ve UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof.Dr.Mehmet Öcal Oğuz'un konuşmaları ardından kürsüye gelen Mardin Ak Parti Milletvekili Cengiz Demirkaya, Mardin'in Unesco geleceği ve Mardin'in tarihi değerleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Mardin Ak Parti Milletvekili Cengiz Demirkaya, 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyeti bünyesinde barındıran Mardin'in dünyaya hoşgörü yaydığını belirterek, Mardin'in Venedik, Kudüs, Kurtuba, Toledo gibi 5 yıl içinde dünyanın önemli turizm şehirleri arasına gireceğini ifade etti.

Mardin'de ezanın çan sesi ile bir arada olduğunu, farklı dinlerin ve dillerin özgürce yaşadığını belirten Demirkaya, "Şehrin tarihi zenginliği, dilleri, dinleri, ırkları ve kültürleri ile dünyada eşi benzeri olmayan bir kenttir. 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile bir çok medeniyeti bünyesinde barındıran Mardin'i dünyaya tanıtmak için önemli bir misyon edindik. Kürdü, Arabı, Türkü ve Süryani'si ile Mardin'de örnek bir mozaik oluşuyor. Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü SİT alanı içinde olan Mardin'in tarihi varlıklarını korumak için mücadele ediyoruz. Mardin neden Venedik, Kudüs, Kurtuba, Toledo olmasın? Mardin bu şehirlerden daha eski ve daha çok tarihi varlıkları bünyesinde barındırıyor. Tarihi evleri betondan arındırdığımız zaman Mardin 100 önceki eski ihtişamlı görünümüne kavuşacaktır. Bu da Mardin'in UNESCO'ya girme şansını daha da artıracaktır" dedi.

TAŞIN ALTINA HERKES ELİNİ KOYMALI

Mardin'in, mevcut kültürel varlıklarının bir bir onarılarak inanç ve kültür turizmine kazandırılması için mücadele edeceklerini  vurgulayan Demirkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Mardin, dünya turizm merkezi haline geliyor. Artık bu zamanda herkesin elini taşın altına koyma vakti geldi. Turistlerin kenti günübirlik ziyaretleri ile doğan ihtiyaç dolayısıyla beslenme ve barınma alanında yatırımların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Bir çok otel ve butik oteller açıldı. Tarihi kentin tanıtılması için düzenlenen organizasyonla kentte çekilen dizi ve filmlerin turistlerin tarihi kente gelmesine vesile oluyor. 2010 yılında Mardin'i bir milyon üzerinde yerli yabancı turist ziyaret etti. 2018 yılında 3.5 milyon yerli yabancı turist ziyaret etti. 2019 yılında hedef 4 milyon turist ağırlamaktır. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için tanıtımlara ağırlık vermeliyiz. Eşsiz tarihsel ve kültürel zenginliği dilden dile aktarılan taşın, inancın ve hoşgörünün şehri Mardin, Türkiye ve dünyanın dört yanından gelen ziyaretçi akınıyla turizm sezonuna iyi bir başlangıç yaptı. Zinciriye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı ve Mardin'in tarihi sokakları turistlerle dolarken esnafın da yüzü gülüyor. Mardin'in, dünyanın misafir odası olarak kabul görmesi, bizleri sevindirmiştir." şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2019, 14:10

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER