banner113

Aşiretler arasındaki 28 yıllık kan davası barışla sonuçlandı

Mardin’de iki aşiret arasında 1991 yılında başlayan kan davası, barışla son buldu.

Aşiretler arasındaki 28 yıllık kan davası barışla sonuçlandı
 Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, Çelik soyadını taşıyan Daşi ve Çeçen soyadını taşıyan Aşiti aşiretleri arasında 28 yıl önce yanlış anlaşılma sonucu başlayan husumet, Mardin Valisi Mustafa Yaman,  Batman’ın tanınan ailelerinden Kemal Tarhan ve Kızıltepe’nin kanaat önderlerinden Mehmet Sungur’un girişimleriyle barışla sonuçlandı.

Aşiretlerin barışması nedeniyle bir düğün salonunda sulh töreni düzenlendi. Binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen tören,  Kur’an tilaveti ile başladı.

Programa Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, AK Parti MYKY Üyesi Orhan Miroğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar, Kızıltepe Kaymakamı Hüseyin Çam, İl Müftüsü İsmail Çiçek ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi, kanaat önderleri ve binlerce vatandaşlar katıldı.

Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın burada yaptığı konuşmada, bölgede huzurun hâkim olduğunu söyledi. Yaman, “Bir husumet oldu ama inşallah bizim şahitliğimizde bu husumet sona eriyor. İnşallah bu barış daima sürsün. Hem Çeçen ailesinin hem de Çelik ailesinin büyükleri buna nezaret edecekler. Bölge artık bir huzur iklimine ulaştı. Bölgede huzur hâkim. İnşallah bu ailelerimiz de bu huzuru devam ettirecekler.” dedi

Aşiti aşireti adına konuşan Cemil Çeçen de “28 yıl önce aramızda bir yanlışlık, bir kırgınlık oldu. Şimdi bu barışı sağladık. Bölgemiz ve milletimiz için hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

Daşi Aşireti adına konuşan Süleyman Çelik ise şunları söyledi: “Güzel olmayan bir hadise aramızda geçti. Aradan 28 yıl geçti. Mehmet Sungur, Kemal Tarhan ve memleketimizin ileri gelenleri araya girdi. Bu husumeti ortadan kaldırdılar.  Allah hayırlarını kabul etsin. Tabi düşmanlık iyi bir şey değil. Sulhun olduğu iyi olduğu yerde düşmanlığı ortadan kaldırmak gerekiyor. Memleketimiz için bu barışımız örnek olsun istiyoruz. Artık düşmanlığı geride bırakıyoruz. Bundan böyle birbirimizle dostluk yapacağız. İnşallah birlikte ağlayıp birlikte güleceğiz. Acımızı ve keyfimizi paylaşacağız.”

Konuşmalarından ardından her iki aşiret üyeleri, bir birleriyle kucaklaşarak barıştılar.

Program, İl Müftüsü İsmail Çiçek’in yaptığı dua ve verilen ikramların ardından sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2019, 19:34

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER