Kızıltepe'de icazet merasimi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde ilim tedrisatlarını tamamlayan 37 talebeye icazetleri verildi.

Kızıltepe'de icazet merasimi
 Yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ilim ve irfan yuvaları olarak hizmet eden medreseler, günümüzde de bu işlevlerini hiç aksatmadan yerine getirmeye devam ediyor.
Bu medreselerden biri olan ve yaklaşık bir asırdır Mardin bölgesinde ilim tedrisatı merkezi olarak hizmet veren Kızıltepe ilçesindeki Seyda Şeyh Abdurrezzak Medresesinde ilim tahsilini tamamlayan 37 erkek talebeye düzenlenen merasimle icazetnameleri verildi.

Kızıltepe’deki Seyda Camiinde düzenlenen icazet törenine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. İbrahim Özcoşar, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Müftüsü İsmail Çiçek, Kızıltepe Kaymakamı Hüseyin Çam, İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, çevre il ve ilçelerden yüzlerce davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program daha sonra yapılan konuşmalarla devam etti.

Seyda Şeyh Abdurrezzak medresesi müderrislerinden Molla Muhammed Fatih Seydaoğulları, törende yaptığı konuşmasında, bugün her 3 yılda bir tekrarlanan ilmi icazet merasimi için toplandıklarını hatırlattı.  

Seydaoğulları, “1938 yılından beri medrese, günümüzde ise Kur'an kursu statüsünde klasik şark usulü kaidesine göre eğitim hizmetini aralıksız vermekteyiz. Bir baba ve dede mirası olarak sırtımıza yüklediğimiz bu kutsi vazifeyi, onların bize şiar ettiği düstur üzere hakkıyla idame ettirmeye çalışıyoruz. Allah’tan temennimiz odur ki; bizleri bu hizmete layık ve muvaffak eylesin.” dedi.

Bir dönem medresenin kapısına kilit ve mühür vurulduğunu hatırlatan Seydaoğulları, şunları söyledi:

“Geçmişte özellikle darbe ve baskı yönetimlerinin dönemleri sayılan 1960'lı, 80'li ve 90'lı yıllar gibi o zorlu süreçlerde dahi medresemiz, onca baskı ve yasaklara rağmen istikametini saptırmadan sağa sola meyletmeden sırf rıza-i ilahi istikametinde tedrisat faaliyetini sürdürmüştür. Dini tedrisatın yasaklanması sebebiyle 1990'lı yılların başından 2000’li yılların başına kadar medresemizin kapısına kilit ve mühür vurulmuştur. Bu şartlar altında dahi ülkemizde faaliyet gösteren tek medreseyiz. Geçmişin her türlü zorluğu ve karanlık dönemlerinde dahi bu eğitim hizmetini sürdürmüş ve öyle bir geçmişten geliyoruz.”

Seyda Şeyh Abdurrezzak Medresesinin üstadı Şeyh Selahaddin Seydaoğulları Hoca’nın icazet duasının ardından ilim tahsilini tamamlayan talebelere icazetleri verildi.

Öğlen namazının ardından yüzlerce misafire öğle yemeği ikram edildikten sonra program sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2019, 23:32

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER