banner113

Türkçe Köy İsimlerinin Tabelaları Küetçeylen Değişiyor

İlçeye bağlı köylerin tabelasını değiştirme çalışmalarına başladı

Türkçe Köy İsimlerinin Tabelaları Küetçeylen Değişiyor
Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Kızıltepe'ye bağlı köylerde Kürtçe isimlerinin yer aldığı tabelalar yerleştirme çalışmalarına başlandı. Türk, önümüzdeki dönemde geri kalan köy ve mezraları da gerçek isimlerine kavuşturacaklarını söyledi.

Kızıltepe Belediyesi, ilçeye bağlı köylerin tabelasını değiştirme çalışmalarına başladı. Değiştirilen tabelalarda Türkçe isimlerin yanı sıra Kürtçe isimler yazıldı. Çalışma hakkında bilgi veren Kızıltepe Belediyesi Başkanı Ferhan Türk, bölgede yaşayan Kürt nüfusuna dikkat çekerek, her şeyden önce bölgede yaşayan halkın Kürtler olduğunu söyledi. Özellikle yeni çıkan yasa ile beraber "X,W,Q" harflerinin kullanımına izin verilmesi ile çalışmalarına hız verildiğini belirten Türk, ilk olarak ilçelerinin Kürtçe haritasını çıkardıklarını söyledi. Türk, daha sonra da ilçe sokak ve mahallelerin isimlerini Kürtçe yaptıklarını söyledi. Türk, Kürtçe haritada da köylerin Kürtçe isimlerinin olduğunu belirterek, aynı zamanda Kürt dilinin zenginleşmesi içinde böyle bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Türk, "Bu bir gerçektir ki bu topraklarda yaşayan halk Kürt halkıdır. Anadilleri ise Kürtçedir. Ama ne yazık ki tabelaların hepsinde Türkçe isim yazılı. Bundan dolayı insanlar bazen nerde olduğunu bilmemektedir. Bölge insanları ikamet ettikleri yerin adını Kürtçe olarak bilmektedir" dedi. Kendisinin bile bazen nerede olduğunu karıştırdığını ifade eden Türk, şöyle devam etti: "Ben bile bazen nerde olduğumu karıştırıyorum. Çünkü biz burada köylerin isimlerini Kürtçe öğrendik. Ama tabelalarda Türkçe, yazılı bunun için karıştırıyoruz. Bu nedenle köylerin isimlerini hem Kürtçe hem de Türkçe yazmaya karar verdik. Böylece insanlar artık nerden geçtiklerini nereye gittiklerini çok rahat bir şekilde anlayabilecekler. Bu gerçekten bizim için çok önemlidir." dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 22:50

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER