banner113

Kızıltepe'de 5 Haziran Dünya çevre günü halaylarla kutlandı

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği’nce 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Özgürlük Meydanında saat: 17.30’da Müzikli bir etkinlik düzenlendi.

Kızıltepe'de 5 Haziran Dünya çevre günü halaylarla kutlandı

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği’nce 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Özgürlük Meydanında saat: 17.30’da Müzikli bir etkinlik düzenlendi.


Etkinliğe Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, Mardin İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Halil İbrahim Metin, Kızıltepe STK Platformu Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mezopotamya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cemil Aydoğan, Kadının Emeğini Koruma Derneği Başkanı Seval Begdaş, Mardin Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Musa Öztürk’ün de aralarında olduğu çok sayıda STK temsilcisi, çevre gönüllüsü ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte konuşan Mardin İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Halil İbrahim Metin, Kızıltepe’de düzenlenen bu etkinliğe katılıyor olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği’nin çevre ve ekolojiyi koruma içgüdüsüyle birçok etkinliğine şahit olduğunu ifade eden. İl Müdürü Metin, “İnsanların temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşaması için 5 Haziran 1972 yılında Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiş. Biz çevreyi hatırlamasak yakın zamanda çevre bize kendisini hatırlayacaktır. İnsanlığın temiz bir çevrede yaşaması aynı zamanda insan temel bir yaşam hakkıdır. Çevremize sahip çıkalım. Ayrıca bugün hayırlı bir gündür. Herkesin miraç kandilini kutluyorum" dedi.

Çevre Gönüllüleri Derneği’nce hazırlanan etkinliğe gecikerek te olsa onurlandıran Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık, dernek Başkanı Memduh Çakar’a teşekkürle başladığı sözlerinde özetle : "Bizler hangi ortam yaşıyorsan fizyolojik olarak bizlerde buranın eseriyiz. Artık sular çevrede alelade serpilmiş, şişeler, çevreye atılan kağıtlar, izmaritler ve her geçen gün kirlenen hava, duman asla bu milletin, ümmeti Muhammed’in hakkı ve iştikakı değildir. Bizim dinimizde kendin için istediğini başkası için istemedikçe hakiki mümin olamazsınız, tam iman etmiş olamazsınız düsturu peygamberimizin yüzyıllar önce göndermiş olduğu bir prensiptir. İmanın yarısı temizliktir ve temizlik imandandır. Çevre temizliği de bunun bir parçasıdır" dedi.


Etkinlik Müzik ve topluca çekilen halayla sona erdi.

Etkinliğin yoğun katılımından hayli memnu kalan Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, etkinliğe katılarak kendilerini yalnız bırakmayan bütün dostlarına teşekkür ederek yukarıda video olarak verdiğimiz aşağıdaki yazılı Basın açıklamasını okudular.


BASINA KAMUOYUNA


Bu gün 5 Haziran Dünya çevre günüdür


Bizler Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Çev-gön’ü 2007’de kurduk. İlçemizin çevre ve ekoloji sorunlarını elimizden geldiği kadar çalışma ve faaliyetlerimizle dile getirdik. Öncelikle basından, halkımızdan STK’lardan destek aldık.


Yaptığımız tüm çalışmalarımızı, düzenlediğimiz etkinlikleri uzun uzun anlatmaya gerek yok. Başta Zergan Deresi’nin ıslahı olmak üzere bu 8-9 yıllık bir faaliyet içerisindeyiz. Derneğimizin öncülüğünde pek çok değerli çevre gönüllüsü insanın emeği var. Eski Mardin vekilimiz M. Halit Demir’in şu an vekil olan Sayın A.Rahim Akdağ’ın gayretleri, Sayın İlçe Kaymakamımız Erkaya Yırık’ın bize destek çıkması Sayın Belediye Başkanımız Ferhan Türk’ün de her yerde gönüllü olduğunu göstermesi, yaptığı ziyaretlerle bizi onurlandırması, Zergan için bilgi ve rapor istemesi basınımızın duyarlılığı, halkımızın,  STK’ larımızın ve Zergan gönüllülerinin destekleri bizi gün geçtikçe güçlendirmekte ve çevre duyarlılığımızı daha da arttırmaktadır.


Dernek olarak Kızıltepe Tepesi’nin SİT alanı olması için belediyemize çeşitli raporlar sunduk ve 4 yıllık çalışmamız sonunda meyvesini verdi ve tepemiz Sit alanı kapsamına alındı. Ayrıca tarihi Taş köprü ve Şahkulu Bey Kumbeti için Belediyemize ve kaymakamlığımıza sunduğumuz raporlar da netice vermek üzeredir. Kaymakamlığımızdan aldığımız bilgiye göre yazışmaların devam ettiği ve Allah kısmet edese buralarında en kısa zamanda koruma altına alınacağı görülmektedir.


Bizler Çev-gön olarak Mardin Kızıltepe arasında bulunan termik santralin taşıdığı tehlikenin farkındayız ve santralin çalışmaları gözetimimiz altında bulunmaktadır. Bu zehir yuvasını sürekli takip ediyoruz durumu Mardin Çevre ve Şehircilik müdürümüze ilettik; kendileri de sürekli denetim yapıp bize bilgi veriyorlar. Zehir saçan bu gibi yerler her zaman bizim en büyük önceliğimiz.


Son dönemlerde ilçemizde “Baz istasyonları”nın çoğalması bizi endişeye sürüklüyor; bununla ilgili raporumuzu ilgili birimlere yollayacağız bu konuda halkımızın da buna sesiz kalmaması için çağrıda bulunuyoruz: Lütfen desteklerinizi esirgemeyin.


Mardin-Kızıltepe arasındaki yolu takip ederek Kızıltepe’ye kadar ulaşan kimyasal atıkların yaydığı kötü koku ve çevreye verdiği zararın boyutları hakkında 4 yıllık uğraşımız sonucunda nihayet bir arıtma tesisinin bugün açıldığını duyduk. Bunda katkımız varsa ne mutlu bize ve çevre gönüllülerine. 


Mardin’de Eryeri (Büherke) köyü için bu 4 yıldır çevgön olarak  hem Mardin Belediyesi hem de Mardin Tabibler Birliği’ne çeşitli raporlar sunduk.netice alamadığımız için Çevre ve Şehircilik müdürümüzle diyaloga geçtik. Dernek adına  bu köye gittik ve basın mensuplarını da buraya davet ederek konu ile ilgili bir basın toplantısı yaptık. Bu toplantıda sorunları dile getirip sorumluları göreve davet ettik. Çevre ve şehircilik müdürümüz İbrahim Halil Metin derneğimizi ziyaret edip bize bu sorunu nasıl halledeceğimizle ilgili değerli önerilerde bulundu. Bu önerilerinde öncelikle Sivil Toplum Kuruluşlarının da desteğini alarak durumun siyasi yöneticilerle diyaloga geçilerek çözülebileceğini özel idareye ait olan bu durumun ancak onlarla çözülebileceğini belirtti. Sayın müdürümüz çalışmalarımız takip ettiğini ve her zaman değerli desteklerinin bizimle olacağını dile getirdiler. Derneğimiz adına kendilerine minnettarız.


Ayrıca belediyemize de büyük görevler düşmektedir. Bu vesileyle onlara da çağrıda bulunmak istiyoruz. Gün geçtikçe büyüyen ilçemizin trafik sorunları çığ gibi büyümektedir ve her şeyden önemlisi ilçemize çok acil bir umumi tuvalet açılması gerekmektedir. Bu sayede hem civar köylerden gelen vatandaşlarımız hem de yerli halk büyük bir rahata kavuşacaktır. 


İlçemiz dışında büyük parkların açılmasını sağlayıp betonlaşmaya son vermeli ve ağaçlandırmalarla yeşillenmenin gerekliliğini dile getirmek boynumuzun borcudur.


Son yıllarda ilçemizde baş göstermeye başlayan madde bağımlılığı çok büyük bir tehlike göstermektedir. Bunun beraberinde kendini kaybeden gençlerin intihar eğilimleri göze çarpmaktadır. Bu gençlerle ilgilenecek onlara yol gösterecek sağlık ve rehabilitasyon merkezi ihtiyacı da doğmaktadır. Bu konuda Belediyemize kaymakamlığımıza ve emniyet müdürlüğümüze büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Onları da göreve davet ediyoruz.


Bizler Kızıltepe Çev-gön olarak her zaman belediyemizle diyalogda olup çalışma ve faaliyetlerimizi her yıl rapor halinde sunuyoruz. Ayrıca iki yıl önce Belediyemizin isteği üzerine “Her bir mahalleye bir park” adlı SODES projesini ortaklaşa gerçekleştirdik. Çok önemli neticelerle bu projeyi taçlandırdık.


Çevre sadece bizim değil tüm dünya halklarının sorumluluğudur. Bu ilkemiz doğrultusunda Türkiye-Suriye arasındaki mayınlı arazinin yeşil bir hatta dönüştürülmesi için 2 yıl önce öncelikle tüm Mardin vekillerimize ve TBMM’ye isteğimizi anlatan dilekçeler yolladık. Vekilimiz Sayın A.Rahim Akdağ bu konuda bize destek verip sahip çıktı. Konu gündeme alındı. Maalesef Suriye’de yaşanan dram buna engel oldu ve bu projemiz askıya alındı. 

 

Bizler Kızıltepe Çev-gön olarak duyalı bir çevrenin yolunun eğitimden geçtiğinin farkındayız. Bu nedenle de ilçemize fakülte istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda 3 yıl önce imza kampanyası başlattık. Gerek basın gerekse de halkımız bize büyük destek verdi. Ancak Artuklu Üniversitesi rektörü bu çığlımıza kulak vermemekte ve gerekli duyarlılığı göstermemektedir. Bu durum bizi endişelendirmektedir. Eğitim sadece Mardin’e yapılacak fakültelerle değil her yerde açılacak fakültelerle hedefine ulaşabilir. Kendisini bu konuda daha duyalı olmaya ve dünyaya daha geniş bir pencereden bakmaya davet ediyoruz.


Geçen yıl ilçemiz sınavlarda çekilen kopyalarla kötü bir imaja bürünmüş bu da dernek olarak bizi çok üzmüştü. Derneğimiz bu imajı yıkmak ve tekrar sınavların ilçemizde yapılması için imza kampanyası başlatmıştık. Durumu içişleri bakanımıza kadar götürmüştük. Sayın bakanımız Muammer Güler bana Zergan Deresi’ni hallettik merak etme sınavları da halledeceğiz, dedi. On gün evvel dediği gerçekleşti ve İlçe Milli Eğitim artık sınavların Kızıltepe’de yapılacağı müjdesini verdi. Muammer Güler’e desteklerinden dolayı teşekkür ediyor ve aynı duyarlılığı fakülte ve yüksekokullar için de göstermesini bekliyoruz. 


“Dünyamızı, ülkemizi ve bölgemizi tehdit eden sorunların evrenselliği ve global anlamda bir çevre bilinci oluşturmak, tek bir dünyamızın olduğunu, hepimizin aynı gezegenin üzerinde yaşadığımızı ve aynı soluğu soluduğumuzu, geminin batmasıyla bazıların üst güvertede olsa bile hepimizin batacağını bilincini kitlelere taşımak, toplumun çevre sorununa karşı duyarlı kılmak istiyoruz.


İnsanların faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim faaliyetleri, ortaya çıkan atıkların atmosferi kirletmesi ve bölgemizde düzenli depolama gibi bazı istasyonların bulunamaması çöp sorunlarının çözümünü zorlaştırmıştır. Küresel ısınma ile birlikte yağışların azalması kurak bölgemizin kıt olan su kaynakların gittikçe tükenmekte ilçemiz de bundan nasibini almaktadır. Önümüzdeki süreçte suların bilinçli kullanılması noktasında desteklerinize ihtiyacımız vardır bu konuda değişik etkinlik ve kampanyaların başlatılmasını istiyoruz.


Tüm çevre dostlarına etkinliğimize katıldıkları için teşekkür eder; barış, huzur ve yeşillikle süslenmiş bir yaşam dilerim.


Menduh Çakar




Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2013, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER