banner113

Hanefioğlu: Gübrede yüzde 15/20 indirim yapıldı

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, Kurdaki düşüşle birlikte gübre fiyatlarında yüzde 15/20'lik indirim yapıldığını ancak İki ayda yüzde 300 zam yapıldığına dikkat çekerek devamının gelmesini beklediklerini söyledi.

Hanefioğlu: Gübrede yüzde 15/20 indirim yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenleme dövizde tarihî düşüşe neden olduğunu ve birçok sektör fiyatlarını yeniden güncellemeye başladığını belirten Müslümoğlu, " Kurdaki düşüş gübre fiyatlarını aşağı çekti. Yüzde 15/20 indirim yapıldı. Bu gelişmenin gıda fiyatlarını aşağı çekecek ama sektör olarak indirimi yeterli bulmuyoruz. İki ayda yüzde 300 zam yapıldı. İndirimin devamı gelmeli” dedi.

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, "Yaşanan durum, döviz krizinde en büyük darbeyi alan çiftçi tarafında da büyük sevinçle karşılandı. Girdi maliyetlerinde en büyük kalemleri oluşturan gübre fiyatlarında yüzde 15-20 bandında fiyat indirimleri açıklandı. Sektör temsilcileri üretici maliyetlerinde yaşanan düşüşün, gıda fiyatlarına indirim olarak yansıyacağını ifade ediyor. İstanbul Gübre Sanayii AŞ gübre fiyatlarında indirime gittiğini kamuoyuna duyurdu. Kompoze gübre ürünlerinde indirim yaklaşık yüzde 16,5 olurken ürede yaklaşık yüzde 20 indirim yapıldı.

Eti Bakır da dövizdeki aşağı yönlü hareketi takiben gübre fiyatlarını düşürdüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada Ton başına peşin fiyatlar DAP gübresinde 14 bin 500 TL’den 11 bin 950 TL ye NP 20.20 gübresinde 9.250 TL’den 8.500 TL ye amonyum sülfat (AS/21) gübresinde ise 9.500 TL’den 8.250 TL’ye indirilmiştir denildi. Sektör temsilcileri Gübretaş ın da yakında indirimli fiyat açıklayacağını belirtti."

Şimdi sektörden indirim haberleri alıyoruz

Müslümoğlu, “Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye ekonomisine yapılan operasyon boşa çıkmıştır. Özellikle gıda fiyatlarında uygulanan spekülasyon ve manipülasyonlar yerle yeksan edilmiştir. Tüm stokçular kimsenin beklemediği bir anda ters köşeye düştü. Şimdi sektörden indirim haberleri alıyoruz. Gübre fiyatlarında düşüşler var. Ancak bu yetmez. Fiyatlar 2 ayda yüzde 300 arttı, bize yapılan yüzde 15-20 indirim yeterli değil. Biz bunun en az yüzde 60 olmasını istiyoruz. Bu konuda işletmelerin iyi niyetli olduğunu düşünerek, yakın zamanda yeni fiyat indirimlerinin de geleceğini umut ediyoruz. Stokçular yavaş yavaş çözülmeye başladı. Çünkü artık dövizde büyük dalgalanma görülmeyecektir. Ellerindeki malları acilen satmayı planlıyorlar” dedi.

Müslümoğlu, Yapılan indirimlerin çiftçi tarafından sevinçle karşılandığını söyledi.

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER