banner113

Ermiş Vali Cengiz’in Hizmetlerini Anlattı

Merkez Valiliğine atanan Mardin Valisi Cengiz için Veda gecesi düzenlendi.

Ermiş Vali Cengiz’in Hizmetlerini Anlattı

Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz’in görevinin sona ermesi nedeniyle Mardin Hilton otelinde bir veda yemeği düzenlendi.

Düzenlenen veda yemeğine İlçe kaymakamları, Askeri, Adli ve Sivil erkân’ın yanı sıra Belediye başkanları, kurum amirleri, STK ve Oda temsilcileri, sanayici ve işadamları ile çok sayıda davetli katıldı.

Gece de duygulu anlar yaşanırken Davetliler Cengiz’in konuşmaları ve hizmetlerini alkışlarla kesildi. Veda gecesinde Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’de bir konuşma yaptı. Ermiş Konuşmasında: Yaklaşık 1 yıldan bu yana Hoşgörü Şehrimiz Mardin ilimizde görev yapan Sayın Valimiz Dr. Ahmet Cengiz'in, Merkez Valiliğine atanması ve ilimizden ayrılacak olması nedeniyle Valiliğimizce organize edilen veda programına öncelikle hepiniz hoş geldiniz.

Sayın Valimizin 1 yıl içerisinde neler yaptığını anlatmaya kalksam ne buna mevcut bilgim yeter ne de programın süresi kifayet eder. Normalde 1 yıllık süre idare hayatında kısa sayılabilecek bir süredir. Ancak zamanın uzunluğu ve kısalığı göreceli olup, çok iyi değerlendirildiğinde, 1 yıllık süre büyük işlerin içine rahatlıkla sığdırılabildiği, uzun yıllara sarih bir zaman dilimi haline dönüşebilir, hatta bastı zamanla zamanın dışına bile çıkılabilir. Miraç hadisesinde olduğu gibi. Bu manada Sayın Valimiz 1 yıl içerisinde yaptığı işler, bıraktığı izlerle

Mardinimizin marka değerine değer katmış olup, hiçbir zaman Mardinlilerin hafızasından silinmeyecektir.

Sayın Valimiz döneminde yapılan görünür yani altyapı ve üst yapı hizmetlerinden bahsetmeyeceğim. Gerçi altyapı hizmetleri görünmez hizmet olarak bilinir, ancak onlarda somut nesnel hizmetlerdir. Dolayısıyla Sayın Bakanımızın, Milletvekillerimizin, Bürokrasimizin, Hayırseverlerimizin desteği ile yapılan okullar, hastaneler, yollar, kanalizasyonlar, içme suyu depoları, taziye evleri, kişi sayısınca fidan dikimi konularından ziyade, görünmeyen hizmetler konuşmamın konusu olacak.

Sayın Valimiz her şeyden önce klasik bir Vali değil, hele hele bir idareci hiç değildi, bir liderdi. Sürekli olarak kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olan yeniliğe, farklılığa açık, vizyon sahibi idi. Valimizin mesaisini günde 15 saat olarak düşündüğümüzde bunun sadece 3 te 1 İ valilikte geçer, gününün 10 saati halkımızın içinde, ya bir ilçede ya bir okulda ya bir köyde ya bir bakkal veya kasap dükkanında, ya bir fakirin yada bir öksüz çocuğun evinde vatandaşlarımızın halini anlamakla geçerdi. Hatırlıyorum Kızıltepe'de bir gün yine esnaf ziyareti sırasında cumhuriyet / Özgürlük meydanında yüzlerce vatandaşımız etrafına toplanmış istek ve şikayetlerini anlatırken, 3,5 saate yakın ayakta güneşin altında tek tek not almıştı, ve oradan geçen vatandaşlarımızdan biri Kürtçe olarak bu kalabalık neyin nesi diye çevredekilerden birine sorunca ve ''vali bey burada'' cevabını alınca ''hadi be buraya Vali mi gelir'' tepkisini vermişti. Maalesef vatandaşımız tepkisinde haklıydı, çünkü o meydana ilk defa gelip vatandaşla hasbihal eden vali, halkın valisi Ahmet Cengiz idi.

Sayın Valimiz, Birlikte çalışmayı ve birlikte başarmayı seven, çevresine sürekli pozitif enerji veren, cesaretlendiren, herkesi ve her düşünceyi önemseyen, çok iyi bir dinleyici idi. Sayın Valimiz aynı zamanda bütün kamu kurum ve kuruluşları için örnek bir öğretmendi.

Klasik memur zihniyeti dışına çıkılması, vatandaşa bir işin nasıl yapılmayacağı değil, hukuk çerçevesinde nasıl yapılabileceği konusunda mutlaka yardımcı olunmasını söyler, söylemekle kalmaz, takip ederdi. Kaymakamlarımız ve Daire Müdürleri ile sabah tam 8' de toplantıya başlar, kendisi 7'de mesaide olurdu. İşlerimiz gece saatlerine kadar devam etse de sabah 8'de mutlaka mesaide olmamızın, vatandaşımızdaki algı açısından çok önemli olduğunu ifade ederdi. Sabah güneş doğmadan yola çıkar, saat 6:45 ten önce öğrencilere hitap edebilmek için ilçelerimizdeki okullarda olurdu. Gecenin geç saatlerinde acaba yurtlarda, pansiyonlarda kalan öğrencilerimizin rahatı nasıl, üstleri açık mı, karınları tok mu, o gün ne yediler, nevresimleri temiz mi diye biz ilçe kaymakamlarını da yanına almak suretiyle ziyaretler gerçekleştirir denetimler yapardı. Sayın Valimiz Mardin'de eğitim alanında bir devrim gerçekleştirmiştir. YGS Sınavlarında Mardin ilimizin Türkiye'de son 10 il içerisinde olmasını, Mardin'in kaderi olarak görmemiş, okullarda Kariyer Günleri uygulaması başlatmış, Değerler Eğitimi konularını bizzat takip etmiştir. Ilk defa Sayın Valimiz Dr. Ahmet CENGIZ zamanında okullarımızın MR'ı çekilmiştir. Şöyle ki: TEOG ve YGS sınav sonuçları Mardin Merkez (Artuklu)ve ilçeleri kapsayacak şekilde etüd edilmiş, herbir okul ve branş bazında, okullar ve ilçeler değerlendirilmiş ve makus talihimizi yenmek üzere (EXTRA'lar) ve "KATMA DEĞER" seferberliği başlatılmıştır.

Sayın Valimiz her eğitim yılında öğrenci velilerinin en az 2 kez ziyaret edilmesi talimatını vermiştir. Eğitimde sürdürülebilir başarıyı yakalamak için uzun yıllar gerektiği halde, Sayın Valimizin 1 yıl içerisindeki olağanüstü gayreti sayesinde Mardin Ilimiz, yeni dikilen bir fidanın aynı yıl meyve vermesi gibi, meyvelerini vermiş, her okulumuzda bir gayret başlamış ve rekabet havası oluşmuştur. Sayın Valimiz millete hizmet noktasında Formula 1 Pilotu gibiydi. Sabah 6 gece 12 arası direksiyon başındayken bir taraftan en önde kendisi gider, diğer taraftanda çalışanları olan bizlerin sağa sola savrulmaması için geri görüş kamerasından izler, geride kalan olacak olursa da arkasına geçmek sureti ile markaja alırdı. Temel amaç vatandaşımıza en hızlı şekilde 1. Sınıf hizmetin götürülmesi ve vatandaşımızın memnun edilmesi idi. Zaten kendileri "Halka

hizmetin Hakka hizmet" olduğuna inanan bir inanca sahipti. Sayın Valimiz kuş uçmaz kervan geçmez denen en ücra yerlere dahi gitmiş, halkımızı kucaklamıştır. Yılbaşı akşamını akşam yemeğinde sınırdaki bir Karakolda ailesinden uzakta nöbet tutan askerlerle karavanadan yemek yiyerek, akabinde

Kızıltepe' de fakir ailelere hediye götürmek sureti ile yetim çocukların başını okşayarak geçirmiş ve gecenin 12'sinde de Mardin Doğum Hastanesinde yeni doğan çocukları kucaklayarak devam etmiş ve bir Valinin nasıl olması gerektiğini bizlere göstermiştir. Savurun Sürgücü Beldesini ziyaret ederek Kahvede, Meydanda vatandaşlarla sohbet eden Valimiz, Sürgücü halkının kendi Kasabalarında İlk defa bir Vali görmesini sağlamış, 40-50 civarında çocuk ilk defa bir Vali görme heyecanıyla meydanda Valimizin peşinden ayrılmamışlardır. Benzer örnekler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. İdarecilikte astınız olan binlerce yönetici ve memurla çalışırsınız. Maalesef bazı idareciler, vatandaşları memnun etmek, işleri daha iyi yapmak için de olsa, beraber çalıştıkları astlarını zaman zaman hatta çoğu zaman kırıp dökerler.

Ancak Sayın Valimiz bu konuda da gerçekten bir marka olmuştur. Çalışan her memura, özellikle insan olduğu için, insanlık makamına eşdeğer değeri vermış, önemli bir nüans olarak, uyarırken dahi amacının kişiliğe zarar vermek, rencide etmek olmadığını, ancak işin daha iyi ve zamanında yapılması hissini muhatabı olan personellere vermiştir. Sayın Valimiz 25 yıllık meslek hayatında çok kızdığı bir personele dahi 'gözünün içine bakarak çıkabilirsin' demekten daha ağır bir söz söylememiştir.

Valimiz işlerin zamanında yapılması ve takip edilmesi, mesaiye uyulması gibi konularda markaj sistemini uygulayarak Dirayetli bir idareci duruşunu gösterdiği kadar, hoşgörülü, nezaketli, güvenilir özellikleriyle nezaket örneği olmuştur. Sayın Valimizin tavsiyesi olarak bize söylediği nezaket- dirayet dengesini kendileri bizzat örnek tavırlarıyla bizlere ders vermiştir. Ayrıca Sayın Valimizin hiçbir zaman gıybet ve dedikoya mahal vermemesi, çok önemli bir özelliği olmuştur. Unutmamalıyız ki Samimiyet ve Hüsnüniyet öyle bir Kimyadır ki Toğrağı Altın yapar, şişeyi Elmasa çevirir.

Sayın Valimizin biz Kaymakamlar toplantısında dile getirdiği özlü sözlerin bazılarına değinmeden geçemeyeceğim:

- Arkadaşlar 3 kırmızı çizgimiz var. Birincisi Ahlaksızlık, Ikincisi Yolsuzluk, Üçüncüsü Kötü Muamele. Asla müsaade etmeyeceğiz.

- 3İ Kuralı, İYİ idareci İzah eder, ikna eder.

- İz bırakan olmak lazım, is değil.

- Öğretmenlere yönelik olarak Çocuklarımızın çantasına Bilgiyle birlikte Sevgi koyun.

- Bu makamlar Dua ve Beddua makamıdır. Önemli olan Dua makamı yapabilmek.

- Kilo problemi olanlara yönelik 3 Y Kuralı. Yediğinin yarısını ye.

- Maddi yatırımlar kadar gönül yatırımları da önemli.

- Sadece yasal görevlerimizi yapmak yetmez, vicdani görevlerimizde vardır.

- Zeka eğitimi kadar, ahlaki eğitim de önemli.

- Taziyelerde; Annemizin, Babamızın ve yakınlarımızın kıymetini lütfen sağken bilelim.

- Uyumlu olmak idareci için güçlü bir özelliktir.

- Vatandaşa, esnafa dokunabilmek lazım.

- Her vatandaşımıza 1. Sınıf Hizmet götürelim.

- İnşaat denetimleri ile ilgili olarak bitime 3 ay kalmışsa 3 haftada bir, 2 ay kalmışsa 2 haftada bir, 1 ay kalmışsa haftada bir denetlenecek.

Sözlerime son verirken Sayın Valimizi herşeyden önce bir insan evladı olarak yetiştiren değerli anne ve babasının ve emeği geçen öğretmenlerinin ellerinden öpüyorum.

Eğitime verdiği önemde büyük emeği olduğuna inandığımız eşleri, öğretmen Sayın Vehibe Cengiz Hanımefendiye saygı ve şükranlarımı sunuyorum. 1 yıl boyunca babalarından uzak kalan ve babalarına keşke hamal olsaydın da yanımızda olsaydın diyen ve Mardin'imize babalık yapmasına müsaade eden çocukları Tarık, Şebnem ve Serhat'a teşekkür ediyorum.

Sayın Valimizden, ilçem Kızıltepe, bütün ilçe Kaymakamları ve İlçeleri için haklarını helal etmesini istirham ediyorum, lütfen Mardinimizi hiç bir zaman unutmayınız, Mardinliler gönüllerinde bir marka olan Dr Ahmet Cengiz'i hiçbir zaman unutmayacaklar, hayırla ve dua ile yad edeceklerdir, çünkü bu toprağın insanı dünyanın en misafirperver, kadirşinas ve vefalı insandır.  Siz değerli misafirlerimize katılımınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 10:56

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER