banner113

KURDİ-DER, anadilde eğitim hakkının verilmesi için dilekçe verdi

KURDİ-DER Kızıltepe Şubesi öncülüğünde anadilde eğitim hakkının verilmesi ve okullarda "Andımız"ın kaldırılması talebiyle Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verildi.

KURDİ-DER, anadilde eğitim hakkının verilmesi için dilekçe verdi
Dilekçeler verilmeden önce Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde yapılan açıklamaya BDP il ve ilçe yöneticileri, Kızıltepe Belediye Başkan yardımcıları, STK, DTK, MEYADER, TUHAD-DER, Eğitim Sen ve KURDÎ-DER temsilcileri katıldı.
Burada açıklama yapan KURDÎ-DER Kızıltepe Şube Başkanı Halil Kuzu, Kürt halkının yıllardır verdiği mücadelenin bir parçasının da anadilde eğitim olduğuna dikkat çekerek, "Başbakan'ın 'anadilde eğitim gündemimizde yoktur' sözü sürece yaklaşımını göstermektedir. Eğer bu ülkede barış ve kardeşlik temelinde birarada ve eşitçe yaşamak isteniyorsa Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvence altına alınması ve tüm okullarda anadilde eğitim yapılması, 'Andımız'ın kalkması gerekir" dedi. Kuzu, ilkokuldan üniversiteye kadar görülen eğitimin Kürtçe yapılmasını talep ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Anadilde eğitim dünyadaki tüm halkların ve çocuklarının en doğal ve temel hakkıdır. Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuk, 90 yıldır bu temel ve evrensel haktan yoksun bırakılıyor. Yeni Anayasal düzenleme adı altında Kürt halkına sorulmadan, çocuklarına zorla seçmeli ders dayatılıyor. Dünyanın hiç bir yerinde bu uygulamanın bir örneği yoktur. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 26. Madde 3. bendinde, 'Her anne babanın çocuklarının eğitiminin şekli ve yöntemini belirleme temel haklarıdır' denilmektedir. Bizlerde Kürt anne ve babaları olarak çocuğumuzun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki hak ve özgürlüklerden faydalanmasını ve anaokulundan üniversiteye kadar anadili ile eğitilmesini ve bu haktan faydalanmasını istiyoruz."dedi.
Açıklamanın ardından kitle topladıkları dilekçeleri Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2013, 23:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER