banner113

Kızıltepe KURDİ-DER 'den Açiklama

Mardin Kızıltepe KURDİ-DER şubesi öğrenci kayıtlarına yoğun ilgi.Kursa her yaş grubundan kayıt yapıldığını ifade eden KURDİ-DER şube başkanı Halil Kuzu, halkının kendi diline ve kültürüne sahip çıkmakta kararlı olduğunu ifade etti.

Kızıltepe  KURDİ-DER 'den Açiklama

Kızıltepe KURDÎ-DER şube binasında açıklama yapan KURDİ-DER başkanı Halil Kuzu, 2012-2013 kürtçe eğitim atölye çalışmaları başlamıştır.Anadilde eğitim"talebiyle başlattığımız imza kampanyasında 20 bin imza topladık.bu da gösteriyor ki halk kendi anadilnde eğitim almak istiyor. Kentin yüzde 90'ının Kürtçe konuştuğuna dikkat çeken Kuzu, "Kentin yüzde 90'ı Kürtçe dilini, evde, sokakta pazarda, ticarette yaşamın her alanında kullanıyor. Bu nedenle okullarda çocuklarımızı farklı bir dil ile eğitilmesini istemiyoruz..anadilin eğitim üzerindeki geliştirici rolüne dikkat çekerek. Dilin bir halkın kimliği olduğunu vurgulayan Kuzu, “Dil hakkı yaşam hakkıdır. Bir toplumun varlık nedenidir. Hiç kimsenin başkasının dilini yasaklamaya hakkı yoktur. Çocuğun anadilini reddetmek, çocuğu reddetmek demektir. Çocuklara, 'dilini ve kültürünü okul kapısında bırak gel' deniliyorsa, çocuk kimliğinde sorun yaşar. Bir insanın kimliği diline bağlıdır. Bir insan dil ile eğitim alamıyorsa kendini geliştirmesi bağlı bulunduğu topluma uyum sağlayamaz" dedi.

KURDÎ-DER Kızıltepe Şube Başkanı Halil Kuzu, Kürt halkının yıllardır verdiği mücadelenin bir parçasının da anadilde eğitim olduğuna dikkat çekerek, "Başbakan'ın 'anadilde eğitim gündemimizde yoktur ve bildiğiniz gibi paketinde anadilde eğitim hakkı çıkmadı.bu da sürece yaklaşımını göstermektedir Eğer bu ülkede barış ve kardeşlik temelinde birarada ve eşitçe yaşamak isteniyorsa Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvence altına alınması ve tüm okullarda anadilde eğitim yapılması, gerekir" dedi. Kuzu, ilkokuldan üniversiteye kadar görülen eğitimin Kürtçe yapılmasını talep ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Anadilde eğitim dünyadaki tüm halkların ve çocuklarının en doğal ve temel hakkıdır. Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuk, 90 yıldır bu temel ve evrensel haktan yoksun bırakılıyor. Yeni Anayasal düzenleme adı altında Kürt halkına sorulmadan, çocuklarına zorla seçmeli ders dayatılıyor. Dünyanın hiç bir yerinde bu uygulamanın bir örneği yoktur.

Kızıltepe Kurdî-der şubesi olarak “Zimanê me hebûna me ye” şiari ile 03.10.2013 -12.10.2103 tarihleri arasında 1.2.ve 3.seviyede  Kürtçe dil kurslarımız başalmıştır.Ön kayıt başvuruları kurdi-der şubesine yapılacaktır.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 01:09
YORUM EKLE
YORUMLAR
HASAN KARAASALAN
HASAN KARAASALAN - 11 yıl Önce

sayın hocam bende oraya imza atım 20 bin demişsınız mümkün değil katılımları seyretık hergün tahmınm 4 veya 5 bin olabilir halk şuandaki hayatında ve eğitiminde memnun çünkü kütçe eğitim ekonomiye aileye destek olmiyor onun için .......hocam

SIRADAKİ HABER