banner113

Derik’te sürü yönetimi kursunu bitiren 7’si kadın 29 çiftçi belge aldı

Derik İlçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Milli Eği-tim Müdürlüğü ile İlçe Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile ‘Sürü Yönetimi ele-manı kursunu bitiren kursiyerlere belgeleri verildi.

Derik’te sürü yönetimi  kursunu bitiren 7’si kadın 29 çiftçi belge aldı

Derik İlçesine bağlı,13 kilometre mesafede kırsal Ilıca mahallesinde dü-zenlenen 104 saat,13 günlük kursa mahalleliler yoğun katılım sağladı. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve çobanlığın daha cazip hale getirilmesi amacıyla başlatılan  sürü yönetimi elemanı eğitimleri Veteriner Hekim Mehmet Yüksel tarafından verildi. Kurs boyun-ca kursiyerlere merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, kü-çükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslen-me hastalıkları, ıslah, barınak ortamı, koyun, keçi ağılı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, sağım yapabilme, süt verimi ve bulaşıcı hastalık-lara karşı koruyabilme konuları anlatıldı.
Kursun tamamlanmasının ardından İlçe Kaymakamı ve Belediye Baş-kanvekili Evren Çakır, Ak Parti İlçe Başkanı Süleyman Karahan, İlçe Ta-rım ve Orman Müdürü Nevaf Kalkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kahraman, ,İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Çekmez ile Ilıca Mahalle muhtarı Esat Karataş’ın hazır bulunduğu törenle 7 kadın,22 er-kek kursiyere belge verildi.
Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Evren Çakır,’Tüm vatandaşların yanında oldukları gibi çiftçilerin de her zaman yanında olduklarını, İlçe Ta-rım ve Orman Müdürlüğü,Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlü-ğü işbirliğiyle yapılan bu tür çalışmaların kurumlar arası diyaloğu pekiştir-diğini,çiftçilere yönelik bu çalışmaları görmenin, birlik ve beraberliği gös-terdiğini’ ifade etti.
Veteriner Hekim Mehmet Yüksel,”Bu kursta 22 erkek 7 bayan olmak üze-re toplam 29 kursiyerimize eğitim verdik ve bu eğitimi 104 saat içerisinde bitirdik,bu eğitimde çiftçilerimiz kursiyerlerimiz çok memnun oldular,eksik oldukları,bilmedikleri hayvancılık noktalarında yeterince bilgi verdiğimizi düşünüyoruz.”dedi.
Kursiyerlerden 2 çocuk annesi Berfin Karataş(22),”Veterinerden kuzuları nesıl besleyeceğimizi, nasıl yem vereceğimizi,3 gün boyunca koyunları-mızın memesini yıkamalıyız ve o sütü kuzulara vermememiz gereki-yor,kuzulara yem verdiğimiz gibi aşıları da yapmamız gerektiğini de öğ-rendik”dedi.
Kursiyerlerden 4 çocuk annesi Hamdiye Çelik(34),”16 yaşlarından beri biz hayvancılıkla uğraşıyorduk ama,biz bu sene eğitimini aldığımız için avantajını çok gördük,bir bayan olarak katıldık kursa,tüm bayanlara tavsi-yemdir,kurslara katılın,çok iyi bir şey hayvanlarınıza katkıda bulunuyorsu-nuz,bizim mesleğimizdir zaten.koyunlarımız daha verimli de oluyor,ikizlik oranını da anladık,çok iyi bir şeydir,ilaçları ne zaman yapacağımızı öğ-rendik,kuzular doğduğunda kordonları tendiryot atın ve  bağlayın demiş-lerdi,gerçekten de çok yararı oldu kuzularımız sürekli ishal oluyordu,onu yaptıktan sonra ishalleri de azaldı”dedi.
Kursiyerlerden 4 çocuk annesi Akise Karataş(32),”Hekimlerimiz tarafın-dan eğitim aldık,herkese tavsiye ediyoruz,emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederiz”dedi.

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER