banner113

54 yıl süren kan davası Barışlan Sonuçlandı

Yıllardır kan davaları ile anılan Doğu ve Güneydoğu’daki bu olumsuz yapı hızla kırılıyor. 1959’dan bu yana 54 yıl süren kan davası verilen çabalar neticesinde yerini barış bırakıyor.

54 yıl süren kan davası Barışlan Sonuçlandı
Bu vesile ile verilen bir yemekte taraflar birçok siyasi, mülki ve kanaat önderlerinin ve dört bini aşkın büyük bir halk kitlesinin de katıldığı bir yemekte barıştırıldılar.

Mardin'in Mazıdağı İlçesi’nde 54 yıldan bu yana TEKİN, ÖZEL ve ÇELİK aileleri arasında yaşanan kan davası barış ile sonuçlandı. TEKİN, ÖZEL ve ÇELİK ailelerinin kan davaları barış ile neticelendi. Barış için dört bini aşkın davetliye bir yemek verildi. Aile fertlerinin bir araya geldiği yemeğe Şeyh Selahattin SEYDAOĞULLARI, AK parti Mardin Milletvekili Abdurrahim AKDAĞ, Mustafa TÜRK, Hamit KILIÇASLAN ve Naşit TEMEl'ın yanı sıra dört bini aşkın sayıda davetli katıldı.

Taraflar ve davetliler Kur’anın altından geçerek tokalaştılar…

Bu barış için girişimde bulunan M. Burhan HEDBİ yemekten önce şunları söyledi: “Bismillahirrahmanirrahim. Elhemdu lillahi ellezi qale fi Furqanîhî: “İnnemel mû’minûne ixvetun fe aslihû beyne exeweykum ”. Ve qale: “Felâ cunâha aleyhimâ en yuslıhâ beynehumâ sulhâ. Ves sulhu xayr.” Vesselatu vesselamu ela nebiyyihi Muhammed ül Emin.

Konuşmama girişte okuduğum ayetlerin meallerini vererek başlamak isterim “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. 49/10” “…uzlaşarak aralarını düzeltmelerinde ikisine de bir günah yoktur. Uzlaşmak daha hayırlıdır. 4/128”

Sayın milletvekilim, sayın protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının çok değerli temsilcileri, kanaat önderleri, basın mensupları ve siz mümtaz vatandaşlarımız! ÇELİK, TEKİN ve ÖZEL aileleri arasında 54 yıldır devam eden kan davasının barışla neticelenmesinin nişanesi olan barış yemeğimize hoş geldiniz diyor, bu konuda emeği geçen herkese kendim aileler adına teşekkürlerimi sunarım.

Günün anlamını özetle arz etmem gerekirse: İslam Barış dinidir. Dinimizce "Küsmek" her müslümanın sakınması gereken bir cahiliye ahlakıdır.

Kuran’dan uzak insanların ahlakının en belirgin özelliklerinden birisi de küsmektir. Küsmek, kötü ahlakın bir özelliğidir. Cahiliye döneminin ahlakı da sayılan bu ahlak ile büyüyen insanlar, kendi iş arkadaşlarına, komşularına hatta kendi çocuklarına karşı kin, nefret ve küskünlüklerine devam ederler.
Bu ahlakı olgun ve aklı başında olan her insanın mutlaka terk etmesi gerekmektedir. Bu da ancak Allah'ın Kuran 'da bizden istediği ahlakı yaşamakla ve olaylara Kuran'ın gösterdiği bakış açısıyla bakmakla mümkündür.

Yıllardır kan davaları ile anılan Doğu ve Güneydoğu’daki bu olumsuz yapı hızla kırılıyor. 1959’dan bu yana 54 yıl süren bir kan davası daha verilen çabalar neticesinde yerini barışa bırakıyor. Bu vesile ile burada bulunarak bu barışa destek olan birçok siyasi birey, mülki amir, kanaat önderi ve bu büyük halk kitlesine teşekkür ediyor ve burada olmalarından büyük bir güç aldığımızı da belirtmek istiyorum.

Mardin'in Mazıdağı İlçesi’nde 54 yıldan bu yana TEKİN, ÖZEL ve ÇELİK aileleri arasında yaşanan kan davası da yukarıda bahsettiğimiz İslami düsturların paralelinde fark edilerek barış ile sonuçlanmasından da son derece mutluluk duyuyoruz. Bu barışa vesile olan, katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Bu vesileyle Allah’a binlerce hamdü senada bulunuyor, hayırlı olsun diyorum. Allah bir daha bu husumeti bizlere göstermesin. Âmin… ”

Daha sonra Ak parti Mardin milletvekili Abdurrahim AKDAĞ da bir konuşma yaptı.

Yemekten sonra kanaat önderi ve aynı zamanda Nakşibendî tarikatının şeyhlerinden Selahattin SEYDAOĞULLARI da duada bulunarak böylesi barışların idamesi ve yeni kan davalarının oluşmaması için temenni ve tavsiyelerde bulundu.




Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2013, 20:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER