banner113

MARDİN-TİME 3. SAYISI:SİZCE NASIL BİR YENİ ANAYASA

Bölgemizdeki olaylara siyasî, kültürel, toplumsal bir aynadan bakmayı, haberciliği tarafsız gözlerle sunmayı, en önemlisi yerel basınımızdaki gazetecilik çıtasını yükseltmeyi hedefleyen Bölgenin ilk Haber Yorum ve Düşünce Dergisi Mardin-Time 3. sayısı için çalışmalara başlandı.

MARDİN-TİME 3. SAYISI:SİZCE NASIL BİR YENİ ANAYASA

SİZCE NASIL BİR YENİ ANAYASA

Dünyada ilk Anayasa, 1787 tarihli Amerikan Anayasasıdır. İkinci Anayasa ise 1791 tarihli Fransız Anayasasıdır. Diğer anayasalar tarih olarak şöyle sıralanabilir: 1812 İspanyol, 1814 Norveç, 1831 Belçika, 1848 İtalya (Statut Albertin), 1848 İsviçre, 1887 Hollanda, 1889 Japonya. Görüldüğü gibi ilk Osmanlı Anayasasının tarihi olan 1876 Dünya anayasacılık tarihinde oldukça erken bir tarihtir. Hele 1808 Sened-i İttifakı, 1839 Tanzimat Fermanı ve 1856 Islahat Fermanının içerikleri bakımından anayasal nitelikte olan belgeler olduğu hatırlanırsa, Osmanlı İmparatorluğunun bu alanda Batılı örneklerinden pek de geri kalmadığı, hatta birçok ülkeden önde bile olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yukarıda da görüldüğü gibi ülkemizde temel hak ve özgürlüklerin tanınması ve korunması fikri 1808’den bu yana vardır. 1808 tarihli Sened-i İttifakta birçok temel hak ve özgürlük tanınmıştır. Yine bu Belgede Hükümdarın yetkilerinin sınırlandırılması ilkesi benimsenmiştir. 1839 Tanzimat Fermanında ise temel hak ve özgürlükler konusunda oldukça ileri bir liste vardır. 1856 Islahat Fermanında bu liste geliştirilmiş; özellikle din ve mezhep bakımından eşitlik ilkesi tanınmıştır. Demokrasinin hukukî kurumları konusunda Türkiye’nin çok eskiye dayanan önemli deneyimi vardır. İşte bu deneyim ve tecrübeler ışığında son dönemde büyük bir sivil katılımında oluşturulduğu bu günlerde sizce nasıl bir yeni anayasa yazılabilir. Mardin Time olarak bu konunun üstatları, kanat önderleri ve akademik dünyaya sorduk?

SİZCE NASIL BİR YENİ ANAYASA konusunda Haber, yazı,  ve görüşlerinizlen mardintime.com Haber'e ve mardintime dergisine katılın...

Bize katılmak için
[email protected]


Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2013, 01:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER