Kızıltepe ve Derikli çiftçiler Mısır ve Pamuk Ekmeyecek!

Çiftçiler, DEDAŞ'ın borcu olmayan çiftçi ve köylünün elektriklerini kesmesine tepki olarak mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı.

Kızıltepe ve Derikli çiftçiler Mısır ve Pamuk Ekmeyecek!

Kızıltepeli ve Derikli çiftçiler Elektrik borcu olmadığı halde elektrikleri kesilmesine tepki göstererek bu kesintinin sürmesi durumunda bu mevsim mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı.

 

Kızıltepe Ziraat Odası Başkanlığı, Kızıltepe çiftçiler Derneği ve Kızıltepe Muhtarlar Derneği ile Derik Ziraat Odası ve Derik Muhtarlar Derneği Başkanlığının Kızıltepe ve Derik’te ayrı ayrı yaptıkları ortak açıklamada; artan elektrik maliyetleri ve yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Kızıltepe ovasında ve Derik’te pamuk ve mısır ekmeme kararı aldıklarını belirttiler.

 

Kızıltepe Muhtarlar Derneği Toplantı Salonunda Kızıltepe Ziraat Odası başkanı Bedirhan Dinler, Kızıltepe çiftçiler derneği başkanı Mikail Erbeyi, Kızıltepe muhtarlar derneği başkan Hatip Şeran ile Mahalle Muhtarları arasında gerçekleştirilen istişare toplantısı sonucunda aşağıdaki kararlar alındı:

 “Gerek ziraat odası gerek çiftçiler derneği ve muhtarların çiftçileri ile yaptığı görüşmeler sonucunda toplantıda çiftçilerin ortak kararları üzerinde hem fikir kalınmıştır. Öncelikli olarak sön dönemdeki zamlardan sonra birim fiyattaki artış ile beraber enerji kullanımı ve bu bedellin ödenmesi mümkün olmadığı için sulamadan ve elektrik kullanımından vazgeçilecektir.

 

Bölgede yapılan toplu elektrik kesimlerine alternatif olarak DEDAŞ tarafından mahalle muhtarlarına ve borcu olmayıp elektriği kesilen çiftçilere dağıtmayı düşündükleri Jeneratörler kesinlikle teslim alınmayacak ve bu kesintilerden dolayı hukuki işlemler çiftçiler tarafından başlatılacaktır. 2020 yılı ve sonrası için MISIR ve PAMUK kesinlikle ekilmeyecek ve mevcut durumda ekilemeyecektir. Her çiftçi bir işletmedir ve ekonomide kar etmeyen işletmeler kapatıldığı gibi zarar eden çiftçi üretmeyecektir. Bundan dolayı paydaşımız olan gübre, ilaç, tohum ve diğer sektörler hesaplarını ve stoklarını ona göre ayarlasınlar.

Mevcut borçlar ödenemeyecek astronomik rakamlar olduğu için çiftçinin ödeme gücü yoktur ve ödenmeyecektir. Ödeyen ödemeyen her kes toplu olarak cezalandırıldığı için ödemenin hiçbir mantığı yoktur.” İfadelerine yer verildi.

 

"Derik Çiftçisi'de Mısır ve Pamuk Ekmeme Kararı Aldı"

Yine aynı konu ile Derik Öğretmenevi Toplantı Salonunda, Derik Ziraat Odası, Derik Muhtarlar Derneği Başkan ve temsilcileri ile Mahalle muhtarları arasında gerçekleştirilen istişare toplantısı sonucunda Kızıltepe ilçesinde alınan aynı kararlara varıldığı açıklandı.

 

Derik ilçesinde alınan kararlar ile ilgili olarak ise açıklama yapıldı;

“Derik İlçesinde bulunan 6 mahalle ve mezralarında 14 gündür toplu olarak elektrik kesintisi yaşanmaktadır. Kırsal Mahallelerimizde toplu olarak elektrik kesilmesi tarımsal sulama borcu olmayan ve üzerinde tarımsal sulama amaçlı elektrik abonesi olmayan insanların elektriksiz ve susuz bırakılarak mağdur edilmesi insan haklarına aykırı bir davranıştır.

Gerek Ziraat odası muhtarlar ve çiftçiler ile yaptığı görüşmeler sonucunda toplantıda çiftçilerin ortak kararları üzerinde hemfikir kalınmıştır.

Öncelikli olarak son dönemdeki zamlardan sonra birim fiyattaki artış ile beraber enerji kullanımı ve bu bedelin ödenmesi mümkün olmadığı için sulamadan ve elektrik kullanımından vazgeçilecektir.

 

Bölgede yapılan toplu elektrik kesimlerine alternatif olarak DEDAŞ tarafından mahalle muhtarlarına ve borcu olmayıp elektriği kesilen çiftçilere dağıtmayı düşündükleri jeneratörler kesinlikle teslim alınmayacak ve bu kesintilerden dolayı hukuki işlemler çiftçiler tarafından başlatılacaktır.

2020 yılı ve sonrası için MISIR ve PAMUK ekimi şartlar değişmeyene kadar ekimi yapılmayacaktır. Her çiftçi bir işletmedir ve ekonomide kar etmeyen işletmeler kapatıldığı gibi zarar eden çiftçi üretim yapmayacaktır. Bundan dolayı paydaşımız olan gübre, ilaç, tohum ve diğer sektörler hesaplarını ve stoklarını ona göre ayarlamaları gerekmektedir.

Çiftçilerin elektrik borçları çok fazla olduğu için ödenecek durumda değildirler. Borcunu ödeyen ve ödemeyen herkesin toplu olarak cezalandırıldığı için borcu ödemenin hiçbir mantığı yoktur.”

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2020, 12:09

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER