banner113

Baştabip Kayan;“Halka Hizmet,Hakk’a Hizmettir” Anlayışı İle Hizmet Ediyoruz.

Kızıltepe’de son günlerde yerel medyada çıkan bazı haberler üzerine Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fethaullah Kayan konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Baştabip Kayan;“Halka Hizmet,Hakk’a Hizmettir” Anlayışı İle Hizmet Ediyoruz.
Kayan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Son günlerde bir kısım yerel medyada çıkan, ”Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabipliği ilk icraat olarak hastane bünyesinde haber siteleri erişimini engelleyerek yasakladı.” şeklinde kurumumuza yöneltilen, gerçekten uzak iddialar bu açıklamayı yapmamızı elzem kılmıştır. Bilindiği gibi hastanemiz 2 adet sunucu ve buna bağlı 400 ‘ e yakın istemci bilgisayar ile yerel bir intranet ve internet ağları üzerinden hastalarımızın son 10 yıldaki tüm verileri de dahil olmak üzere, e-reçete, tetkik ve görüntüleme sonuçları, raporlar vb gerçekleşen tüm işlemleri, ihtiyaç duyulması halinde tekrar kullanıma hazır olmak üzere kayıt altına almaktadır. Böylesi önemli ve devasa bir yapıyı hem fiziksel hem de dışarıdan gelebilecek siber saldırılara karşı korumak en temel görev ve sorumluluklarımız arasındadır. Ki daha öncesinde hastanemiz bilgi işlem sistemi böylesi siber saldırılara maruz kalmış ve neticesinde saatlerce hastanenin bilgi işlem sistemi kilitlenmiş olup hastalarımız saatlerce beklemek suretiyle mağdur olmuştur.

2014 yılında Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Bilgi Güvenliği Yönetmeliği yayınlanmış ve alınması gereken asgari tedbirler kurumlara iletildiğini belirten Kayan açıklamsını şöyle sürdürdü:

“ Amme hukukunun dayanak teşkil ettiği, idarenin düzenleyici işlemiyle yetki fonksiyonu kapsamında, kamu faaliyetlerinin daha iyi gördürülmesi amacına dayanarak, gerçekleştirilen ve herhangi bir kimsenin veya zümrenin haber edinmesine engel olmak amacıyla değil, bilakis kamu hizmetinin daha sağlıklı ve hızlı olmasıyla birlikte sürekliliğini sağlamak sebebiyle ilgili yönetmelik çerçevesinde idarenin bu düzenleyici tasarrufu hukuki bir icraattır. Bu bağlamda 2015 yılı yapılanması çerçevesinde lisanslı “antivirüs” ve “güvenlik duvarı” temin edilerek sisteme zarar verebilecek, hasta bilgi güvenliğini riske edecek, çalışanlarımızın multimedya içeriği olan siteleri ziyaret etmesi suretiyle ağda veri akışını zora sokacak davranış içerisinde olmasının önüne geçilmiş ve internet, iddia edildiği gibi yerel haber sitelerine değil, bir bütün olarak erişime kapatılmıştır.

HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) aracılığıyla hasta bilgilerinin işlendiği, depolandığı ve korunduğu bir yapıdır. Ağda yavaşlamaya neden olacak multimedya içerik barındıran ve virüs bulaştırma potansiyeli olan siteler dışındaki tüm resmi kurum, bankalar ve eğitim kurumları erişime açık durumdadır. Hastalarımızın bilgi güvenliğini sağlama ile belli bir çevrenin internette sörf yapma özgürlüğü arasında halkımızın lehine kullanmış olduğumuz inisiyatif ve tercih hakkı tartışmaya açık değil ve hiçbir zaman olmayacaktır. Değerli halkımızın geri bildirimleri sonucu muayene sırası almak gibi en basit bir işlemde bile sistemin zaman zaman kilitlendiği, poliklinik önünde sıranın arttığı ve kabul edilemez bekleme sürelerinin oluştuğu göz önüne alındığında , internet ağını yavaşlatan tüm unsurları devre dışı bırakmaya yönelik aldığımız ve alacağımız tedbirlerin önemi, bir kat daha anlaşılmaktadır. Hastanemizdeki yenilikçi, hasta odaklı ve “Halka Hizmet,Hakk’a Hizmettir” anlayışı ile hizmete devam edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla bildiririz. “ dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 15:09

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER