banner113

Suudi Arabistan'dan Yemen'e askeri operasyon

Suudi Arabistan, Yemen'de ilerleyişini sürdüren İran destekli Husi militanlarına karşı hava operasyonu düzenlendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan'dan Yemen'e askeri operasyon
Suudi Arabistan, İran'ın Şam ve Bağdat'taki gücünü artırmasının ardından Yemen'in başketi Sana'daki ilerleyişini durdurmak için düğmeye bastı.

Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini de dün ele geçirmişti.
HAVA OPERASYONU

Suudi Arabistan'ın, Yemen'deki Husilere yönelik bu gece başlattığı hava operasyonunda, başkent Sana'da yer alan Daylami hava üssü vuruldu.

Operasyonda, hava üssündeki uçaksavar bataryaları ile 4 savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sana'nın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu ifade edildi.

10 ÜLKE DESTEK VERDİ

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydedilirken, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başlandığı belirtildi
ARABİSTAN İLK KEZ YEMEN'DE İRAN'A REST ÇEKTİ

İran, Yemen'de Şii Husilerin 21 Eylül 2014’te Sana’yı ele geçirmesinin ardından hem siyasi hem de maddi ve askeri olarak harekete desteğini artırdıSon olarak Husiler darbe girişiminde bulunurken, İran, Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin güneydeki Aden’e sığınması ve Cumhurbaşkanlığı koltuğundan istifasını geri çekmesine tepki göstererek Husileri siyasi anlamda desteklediğini duyurmuştu.

Riyad ise ilk kez Yemen'deki İran varlığına karşı bu kadar net ve sert bir ton kullanıyor.
ARABİSTAN'I WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr de bir açıkalama yaparak ABD'de yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetti.

Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" demişti. Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurgulamıştı.

ABD, Yemen'deki askeri operasyonlarda, askeri ve istihbat desteğini koordine etmek için ABD ile Suudi Arabistan'ın "Ortak Plan Hücresi" oluşturduğunu bildirdi.
İKİ TRİLYON DOLARLIK İŞGAL

Yeni Şafak muhabiri Cihat Arpacık’ın haberine göre, Yemen'de Sünni hükümet ile Şii Husi isyancılar arasındaki kriz, uluslararası ticaret yollarındaki denklemleri de değiştirmek üzere. Ocak ayında başkent San'a'yı ele geçiren Şii militanlar, 22 Mart günü stratejik öneme sahip Taiz'i aldıktan sonra ilerleyişine hız verdi. Taiz'den ilerleyişini sürdüren Husiler, bu şehre 110 km uzaklıktaki Muha Limanı'nı da ele geçirmeyi başardı.
İRAN'IN KONTROLÜNDE

İran destekli Şii isyancıların bu hamlesi oldukça stratejik önemdeki Bab'ül Mendeb Boğazı'nda hakimiyet kurmalarının önünü açtı. Yılda 40 bine yakın geminin geçtiği bu boğazın yıllık 2 trilyon dolara yakın bir ticari hacminin bulunduğu ifade ediliyor. Öte yandan Afrika ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran bu boğaz dünya petrol ticaretinin göz bebekleri arasında. 32 km genişliğindeki Bab'ül Mendeb, Kızıldeniz'i Hint Okyanusu'na bağlıyor ve bu boğazı kullanan on binlerce gemi Asya'dan Afrika'ya geçebiliyor.
TİCARETİN YÜZDE 30'U

Bu boğazı kullanmayan gemiler Ümit Burnu'nu dolaşıp 4 kat fazla mesafeyi göze almak zorunda kalıyor. Dünya petrol ihracatının yaklaşık yüzde 30'u da bu yol kullanılarak yapılabiliyor. Uluslararası kaynaklar, İran'ın sadece bu boğazda hakimiyet kurmak için dahi Husileri silahlandırabileceğinin altını çiziyor. Uluslararası su yollarının en önemlileri arasında olan boğaza, Kızıldeniz'i Süveyş Kanalı'na bağladığı için Mısır ve İsrail de önem veriyor.




www.habername.com

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 17:09

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER