Akil insanlar raporunda neler var?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen Akil İnsanlar Heyeti'nin final toplantısı, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yapıldı. 7 bölgede çalışma yürüten heyet, Başbakan Erdoğan'a raporlarını sundu.

Akil insanlar raporunda neler var?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne final toplantısı için biraraya geldi. İstifa eden Murat Belge ve son toplantıya katılmayacağını açıklayan Baskın Oran'ın yokluğunda toplam 61 ismin hazır olacağı toplantı saat 14:00'de başladı. Toplantıya bazı isimler yürüyerek, bazıları özel araçlarla gelirken çoğunluk tahsis edilen minibüsler ve taksilerle Dolmabahçe'ye ulaştı. Girişte az sayıda isim konuştu. Toplantı sonrası ise Hüseyin Çelik açıklama yaptı.

"ZARAR VERİR İRİTE EDİCİ"

İlk gelen isim Ak Parti Eski Diyarbakır Milletvekili ve Akil Adamlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Üyesi Abdurrahman Kurt oldu. Kurt sahada yaptıkları çalışmaları rapor halinde Başbakana sunacaklarını söyleyerek, "Biz Kürt sorunu, Alevi sorunu, birçok soruna isim koyduk. Aslında bunların özeti bir devlet yönetim sorunu olduğu, bununla ilgili çalışmalar yaptık. Türkiye'nin uzantısı olana insanları şehirlerde bir araya getirdik"diye konuştu.

PKK'lıların Cizre'de gerçekleştirdikleri sözde polis akademisi mezuniyet töreniyle ilgili, "Bu görüntüler çalışmalarınıza zarar verir mi" sorusuna Kurt, "Zarar verir. İrite edici. Biz bir Ergenekon'dan bahsettik. Bunun Türk, Kürt, sağcı , solcu ayakları da vardır. Bunların hepsinin farkındayız" dedi. Kurt, ana eksenlerin Kürt sorunun çözümüne ilişkin çalışmayı sahiplendiklerini sözlerine ekledi.

"ÜLKEDE BİR KARDEŞLİK İKLİMİ YAŞASIN TALEBİ VAR"

Konuşanlardan biri de İç Anadolu Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren oldu. Halkla birlikte yaptıkları toplantıların fotoğraflarının başbakanla paylaşacaklarını söyleyen Taşgetiren, "Doğu'dan Güneydoğu'dan alınan fotoğraflarla İç Anadolu'dan Ege'den alınan fotoğraflar birbirinden farklı olabilir. En genel fotoğraf barış sürecinin sonuna kadar desteklendiğinin fotoğrafıdır. Herkesin 'kan dursun'. Bu 'çatışma süreci sona ersin', 'ülkede bir kardeşlik iklimi yaşasın' talebi var" dedi.

YENİ BİR ANAYASA TALEBİ

Toplumun her kesiminin kendini mutlu hissedeceği, mağdurların mağdurluklarının sona ereceği yeni bir anayasa talebinin bütün toplum kesimlerinin ortak talebi olduğunu söyleyen Taşgetiren, Murat Belge'nin istifasıyla ilgili bir soruya da , "Bu işte istifa kurumu sağlıklı bir tanımlama mı? Biz tayin edilmiş insanlar değiliz, devlet memuru değiliz. Ben anlamlı bulmadım" yanıtını verdi.

GERİ DÖNÜŞ EN BÜYÜK KORKU

Habercilere açıklama yapan son isimse Marmara Akil İnsanlar Heyeti Sekreteri Levent Korkut oldu. Marmara bölgesindeki bireylerin daha fazla demokrasi ve özgürlük talep ettiklerini söyleyen Korkut toplumdaki en büyük tedirginliğin de geri dönüş korkusu olduğunu söyledi. Levent Korkut " Çözüm süreci geri döner mi ? Geri dönmemesi gerekir diye düşünenler fazla. Olumsuz bazı örneklerden dolayı geri dönme kaygısı var toplumda" diye konuştu.

Toplantıda İçişleri Bakanı Muammer Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da yeraldı.

ÇELİK AÇIKLADI

'AKİLLER'DEN 4 İSİM KATILMADI

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen toplantıya, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı.

Toplantıya, Akil İnsanlar Heyeti üyeliğinden, köşe yazısında istifa ettiğini açıklayan Murat Belge ile Prof. Dr. Baskın Oran katılmadı.

Buluşmaya gidemeyen Kürşat Bumin ve Şemsi Bayraktar ise mazeret bildirdi

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2013, 23:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER