banner113

Ademhan “Barış Süreci Heba Olmasın”

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ademhan, Lice’de yaşanan olaylarla ilgili sorumluluk çağrısında bulundu.

Ademhan “Barış Süreci Heba Olmasın”

Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, “Lice’de iki vatandaşımızın ölümüne neden olan olaylar barış sürecini tıkamamalı, hükümet ve tüm siyasi aktörler sorumlu hareket etmeli” dedi.

Anadolu Birliği Derneği, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda barış süreci ve Lice’de yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı. Genel Başkan Ferhan Ademhan, “İki vatandaşın ölümü hemen araştırılmalı ve olay faili meçhul kalmamalıdır. Lice’de bayrağımızın indirilmesi de barışsever tüm halkımızı yaralamıştır. Biz de bayrağa yönelik bu saldırıyı kınıyoruz” diye konuştu.

KEŞKELERİMİZ BİTSİN

Konuşmasına Soma’da hayatını kaybeden madencileri anarak başlayan Ademhan, “Soma’daki maden ocağında yaşamını yitiren 301 madencimizi rahmetle anarak başlamak istiyorum. Soma’da yaşanan faciayla ilgili onlarca keşkemiz var. Keşke şu tedbirler alınsaydı da …bu acılar yaşanmasaydı.Son 30 yılda kardeş kavgasında yitirdiğimiz 35 bin 580 vatandaşımız için ise  binlercekeşkemiz var” sözlerine yer verdi.

Ademhan, geçmişte siyasi iktidarların Kürt sorununa sorumlu yaklaşmadığını kaydederek, bu yaklaşımın ülkeyi bir dönem iç savaş eşiğine getirdiğini söyledi. Ademhan, son bir buçuk yıldır başlayan barış sürecinin de ülkede ciddi bir moral değeri yarattığının altını çizerek, “Son bir yılda ise adına çözüm süreci denilen yeni bir dönem başlamış, silahlar susmuş, güven duygusu yaşamın bütün alanlarını kuşatmıştır.

Halkımız  demokratikleşme, eşitlik, hak ve özgürlükler anlamında  anayasal düzeyde değişiklikler, beklentiler  içindeyken bölgesel güvenlik odaklı stratejik hamleler, yatırımlar güven duygusunu zedelemiş, çözüm sürecini tartışılır hale getirmiştir” açıklamasını yaptı.

KÜRTÇE ATASÖZÜ ÖRNEĞİ

Ademhan, Kürtçe bir atasözü ile durumun önemine dikkat çekerek, “Bir Kürt atasözü vardır; “Heta te gotbismillah,xelkégotelhamdüllilah” Anlamı şudur, siz daha bismillah deyip yemeğe  hazırlanırken, başkası  çoktan elhamdüllilah deyip karnını doyuruyor. Uluslararası aktörlerin rol üstlenmek istedikleri çözüm sürecini zamana yaymak bütün taraflar için en büyük risktir, ve en büyük tuzaktır” görüşlerine yer verdi.

Siyasilere geçmiş dönemde yaptıkları çağrıları hatırlatan Ademhan, “Biz Anadolu Birliği Derneği olarak gerek hükümete, gerekse,  ana muhalefet partisinin sayın liderine, diğer muhataplara hep şunu söyledik: Cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal uzlaşı mutabakatı için elinizi çabuk tutun, açık ve net olun.  Yol haritanızı güncel siyasal gelişmeler, siyasal beklentiler etkilemesin” ifadesini kullandı.

FARKLI ÜLKELERİN DENEYİMLERİ

Türkiye gibi benzer sorunları yaşayan ülkelerde karşılıklı güven duygusu ile bu sorunların çözüldüğünü anlatan Ademhan, “Benzer süreçleri yaşayan ülkeler bunu zamana yayarken, karşılıklı güven duygusunu öne çıkarmıştır. Ama en büyük sorumluluk topluma düşüyor. Örneğin İspanya’da halk barış için 123 kilometre insan zinciri kurabiliyor. Biz ne yapıyoruz? Bu konuda tüm toplumun üzerine iş düşüyor” dedi.

LİCE OLAYLARI SÜRECİ TIKAMAMALI

Lice’de yaşanan olayların süreci tıkamaması gerektiğini söyleyen Ademhan şöyle devam etti:

“Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşanan  ve iki vatandaşımızın ölümü, 4 vatandaşımızın yaralanmasıyla başlayan olaylar kaygılarımızı arttırmıştır. Ancak  zor yolcukta  umudumuzu asla ve asla yitirmedik.

Bu acı olay süreci tıkamamalı.  Ramazan Baran ve Baki Akdemir’in ölümüyle ilgili soruşturma kısa sürede mutlaka sonuçlandırmalıdır.  Sayıları binlerle ifade edilen  faili meçhul cinayetler listesine bu kardeşlerimiz de eklenmemeli.Yaklaşık bir buçuk yıldır, Türkiye’nin doğusundan hiçbir asker cenazesinin ve genç ölümlerinin yaşanmaması topluma çok ciddi bir özgüven ve huzur sağlamıştır. Bu ülkenin, artık çatışma ortamında hiçbir canını ve değerini kaybetmemesi, 21. Yüzyılda Türkiye’nin ertelenemez bir hedefi olmalıdır. Bu nedenle, bin yıldan beridir, aynı topraklarda kader birliği yapmış kardeş Türk ve Kürt halkını acıya boğacak her türlü eylemden ve söylemden uzak durulmalıdır. Bu sorumluluk hükümetin olduğu kadar, tüm siyasi aktörlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve medyanındır.”

SÜREÇ SEÇİM HEDEFİNDEN ÖNEMLİDİR

Ademhan, barış sürecinin seçimlere ve siyasi hedeflere kurban edilmemesi gerektiğini de vurgulayarak, “Barış süreci adına konulan hedefler ve sarf edilen sözler yerine getirilmeli ve barışın dili siyasete hakim kılınmalıdır. En önemlisi, barış süreci, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler gibi tarihlerden dolayı ertelenmemelidir. Toplumsal barış etrafında gelişen politik süreçler, çözüm stratejileri meseleyi kapsamlı ve soğukkanlı bir bakış açısıyla ele almayı zorunlu kılmaktadır. Hiçbir seçim hedefi, bu topraklara barış getirmekten daha önemli olamaz.  Şiddettin, baskının, özgürlükleri kısıtlamanın bir çözüm olmadığını  30 yılda büyük acılar yaşayarak öğrendik. Karakollar yerine okulların yapılması bizi daha çok mutlu edecektir. Kürt siyasetine yön verenleri buradan uyarıyoruz. Provokatif çaba ve kışkırtmalara karşı daha çok duyarlı,tutarlı ve kararlı olmak zorundadırlar.  Çözümü siyasal hesaplara heba etmeyin” açıklamasını yaptı.

Ademhan, açıklamayı Anadolu Birliği Derneği’nin “Benim için kardeşimi öldürme” sloganıyla bitirdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 18:04

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER