banner113

Mardin Gümrük Ve Sınır Kapısı Raporu Bakan Yazıcı’ya Sunuldu

MÜSİAD 86.Genel İdare Kurulu Van’da toplandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın konuk olduğu iki gün süren toplantıda, Türkiye’nin Gümrük ve Sınır Kapıları masaya yatırıldı. MÜSİAD Mardin Şubesinin 14 kişilik bir heyetle katıldığı toplantıda Habur Sınır Kapısı sorunlarda masaya yatırıldı.

Mardin Gümrük Ve Sınır Kapısı Raporu Bakan Yazıcı’ya Sunuldu
Toplantıda Mardin”in Gümrük ve Sınır Kapıları konusunda ki beklentileri ile sorunlar Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar tarafından bizzat Bakan yazıcı ile paylaşıldı. Dündar ”Daha önce rapor şeklinde bakanlığa sunulan Mardin gümrük sorunlarını sayın Bakanımız Hayati Yazıcı’nın görüşlerine sunduk. Yaptığımız sunum ve beklentilerimize Sayın Bakanımız ve heyeti tek tek cevap verdi. Bakanlığın konuya yönelik çalışmaları katılımcılar ile paylaştı. Habur’da ikinci köprü antlaşmasının Irak Kürdistan yönetimi ile yapıldığını, Habur‘daki bekleme salonunun yenileneceğini dile getiren Bakanımız,araç trafiğinin rahatlaması için çaba gösterdiklerini ifade etti.Suriye”deki iç savaştan dolayı ,Nusaybin”e yapılan modern gümrük kapısının şu an çalışmadığını,normalleşme sağlandığında Şenyurt’a da bir gümrük kapısının yapılabileceğini,taleplerimiz doğrultusunda olduğunu söyledi.”dedi
Dündar geçen ay rapor olarak bakanlığa sunulan Mardin”i ilgilendiren gümrük sorunlarının özetle aşağıdaki konuları içerdiğini dile getirdi.
HABUR VE MARDİN SINIR KAPILARINDAKİ EKSİKLİKLER
Bölge İhracatında en önemli ülkeler bölge İhracatımızın %98’ini gerçekleştirdiğimiz Irak’dır. Bölgede Mardin ili 2013 yılında toplam 1.021 milyar dolar ihracat ile birinci sırada yer almakta
Habur sınır kapısından 2014 tarihi Nisan ayında toplam 174. 490 araç giriş-çıkışı olmuştur. Mayıs ayı içersinde 28 günde, 167.767 araç giriş-çıkışı ile Türkiye’nin en yoğun sınır kapısı hüviyetini taşımaktadır.
1- Kara sınır kapıları içinde yolcu ve giriş çıkış yapan araç sayısı ile ihracat ve ithalat oranına göre birinci sırada yer alan Habur Sınır Kapısındaki köprüler ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Yakın zamanda bölgesel Kürt yönetimi ile yapılan ön anlaşma ile 2 yeni köprünün yapılması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın biran önce sonuçlanması beklentimizdir.
2- Türkiye'den Irak'a çıkışta 3, Irak'tan Türkiye'ye girişte 2 kantar hizmet veriyor ve bu durum Türkiye'ye girişte bekleme süresini artırıyor.
3- Sınır kapısında yasal mevzuat gereği gıda ve kimyasal maddelerin analizlerinin yapılabileceği akredite bir analiz laboratuarının bulunmamasından dolayı numuneler Mersin ve çevre illere gönderiliyor. Şırnak Üniversitesinde kurulan laboratuar TURKAK’ tan Akredite alamadığından dolayı Gümrüğe yönelik hizmet verememektedir. Bu nedenle ihracatçılar Mardin ve Mersin’deki Sivil laboratuarlardan sertifika almaktadır.
4- Habur Sınır kapısında yaşanan sorunlardan biride personel eksikliğidir. Web Tabanlı Beklemesiz Geçiş Sistemi yapılıncaya kadar personel eksikliğinin giderilebilmesi için, personel istihdamının arttırılması gerekmektedir (Ayrıca personelin özlük hakları iyileştirilerek, çalışma sistemi 8/24 olarak değiştirilmeli, personele yönelik sosyal tesisler inşa edilerek ücretleri artırılmalıdır.)
5- Habur sınır kapısında iş adamlarının daha rahat geçişlerinin sağlanması için düzenlemeler yapılmalıdır. Bilindiği gibi İşadamlarımızın zamanı değerli olup iş bağlantılarını yapmak için Irak’a yaptıkları seyahatlerin çok kısa sürede tamamlanması gerekir. İşadamları için VİP tarzı zamanı kısaltacak çalışmanın yapılması. Sınır kapısındaki bekleme süresinin fazlalığından dolayı zorunlu olmadıkça birçok işadamı geçiş yapmıyor.
6- Habur Sınır Kapısındaki bekleme salonumuz modernize edilerek seyahat edecek insanlarımızın geçişlerinde daha konforlu bir ortam sağlanmalıdır.
7- Ulaştırma Bakanlığı’nın beyanlarına göre Şanlıurfa’ya kadar yapılmış olan otobanın bir an evvel Habur Sınır Kapısına kadar ulaştırılması, Sınır Kapılarında yapılacak modernize çalışmalar ile Yük taşıyan araçlarında kısa sürede geçiş yapmalarını sağlamak gerekmektedir. Bekleme süresi arttıkça günlük bekleme süresi ödemesi artmakta ve ödeme yapılmaktadır. Ya da bekleme süresinin fazlalığından iş kaybı nedeniyle nakliye fiyatları yükselmektedir. Bu durum ciddi anlamda ekonomik kayba sebep olmaktadır. Ayrıca navlun fiyatlarının yüksek olması mal fiyatını da arttırmaktadır, kısmen diğer ülkeler ile olan rekabette olumsuz yansımaktadır.
NUSAYBİN SINIR KAPISI
Nusaybin sınır kapısı henüz transit geçişlere açık olmayıp, Nusaybin’deki sınır kapısının yap-işlet-devret modeliyle TOBB tarafından modernizasyonuna ilişkin çalışmalar Türkiye tarafından sonuçlandırılmış Suriye tarafında bir girişim görülmemiştir. İç savaştan kaynaklı sıkıntıların yakın zamanda bertaraf edilmesi umudunu taşımaktayız. Suriye’de savaş sonrası ortaya çıkacak devasa yatırım potansiyelin tarafımızdan maksimum derecede değerlendirilmesi için Nusaybin sınır Kapısının geçişlere hazır hale getirilmesi gerekmektedir.
MARDİN SERBEST BÖLGE
Bölge’de ticaret altyapısı alanındaki imkanlardan bir tanesi de Mardin’de bulunan Serbest Bölge’dir. Özeleştirilen serbest bölgenin modernize edilerek ihracatçılarımıza daha fazla hizmet verilmesi sağlanmalıdır. Serbest Bölge geçişli ürünlerin daha rahat ihracat pazarlarına ulaşması için başta lojistik, personel ve alt yapı olmak üzere çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bunun yanı sıra serbest bölgelerin kurulma amaçlarından biri olan yabancı sermaye girişinin Mardin Serbest Bölgesinde işlemediği görülmektedir.
Mardin serbest bölgesi 90’lı yıllarda önemli miktarda bir ticaret hacmine sahip iken bu hacim yıllar boyu düşüş trendine girerek ‘0’ noktasına kadar gerilemiştir. Mardin Serbest Bölgesi tekrar aktif hale getirilmelidir.
ŞENYURT SINIR KAPISI
Mardin’in Şenyurt Sınır kapısı nadiren araç trafiğine ve kısmen yaya trafiğine açık olmuştur. Suriye’deki çatışmalar nedeniyle şu an da çatışmalardan kaçan Suriye’li vatandaşların geçişi için kullanılmaktadır. Suriye’deki iç savaşın sona ermesi ile ortaya çıkacak potansiyelin değerlendirilmesi için Şenyurt sınır kapısının mutlaka şimdi den modern bir gümrük kapısına dönüştürülmesi gereklidir. Şimdiden başlatılacak süreç savaş sonrasına hazırlıklı bir ticaret sınır kapısına sahip olmamızı sağlayacaktır.


Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 18:51

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER