banner113

DERİK TE HDK (HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ) MECLİSİNİ İLAN ETTİ.

Mardin’in Derik ilçesi’nde Halkların Demokratik Kongresi(HDK) meclis üyeleri ile aralarında Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci,BDP ilçe Başkanı Adil Aktaş,Eğitim Sen temsilcisi,Ses temsilcisi ve diğer Sivil Toplum Kuruluşu üyeleri ile ilçe vatandaşlarının da aralarında bulunduğu grup,Cumhuriyet Meydanında basın açıklamasını hem Türkçe hem de Kürtçe yaptı..

    DERİK TE HDK (HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ) MECLİSİNİ İLAN ETTİ.
HDK ‘nin Uzun süreden beri ilçede  meclis çalışmalarını  yürütüklerini,bundan sonra da çalışmalarını aktif bir şekilde yürüteceklerini belirtiler.

Cumhuriyet Meydanında toplanan gruba basın açıklamasını Ses Temsilcisi Gülizar İpek; Derik HDK meclisi adına Türkçe olarak yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; “Halkların Demokratik Kongresi (HDK); Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun seçimlerde kazandığı başarının rüzgarıyla işe koyuldu. Seçimlerden sonra birçok ilde devam eden çalışmalar sonucunda seçilen 800’ü aşkın delegenin katılımı ile 15-16 Ekim tarihlerinde Ankara’da ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Genel Kurul’da delegelerin oylarıyla tüzüğü ve programı kabul edildi ve Halkların Demokratik Kongresi adını aldı. Bu topraklarda yaşayan tüm halklardan, inançlardan temsilciler birçok sendika ve platformdan temsilciler, bağımsız bireyler HDK’de yerini aldı. Türkiye’nin demokrasi güçleri, eşit ve özgür bir gelecek için güçlerini birleştirdi.

HDK, Halklarımıza yöneltilmiş tüm baskı ve haksızlıkları ortadan kaldırmak, barış içinde, insanca ve eşitlik temelinde yaşayabileceğimiz bir Türkiye’yi kurmak üzere kuruldu. Her dilden ve kültürden Türkiye halkları, mevcut  sistemin ömrünü uzatmak için birbirleriyle yarışmakta olan iki akım arasından birini; egemenlerin dayattığı neoliberal ve anti demokratik düzen içinde, Türk-islam sentezci veya ulusalcı anlayışlardan birini tercih etmek zorunda değildir. Bugün dünyada hakim olan kapitalist sistem, toplumsal yaşamı yıkmakta, insanı yalnızlaştırmakta, bireyi kendi emeğine, kimliğine, topluma ve doğaya yabancılaşmaktadır. Bu durum karşısında ortak mücadele ve dayanışma ruhunu yeniden kurmak, sisteme karşı direnişin en önemli adımıdır. HDK olarak, halktan, ezilendeni yok sayılandan, doğadan, emekten, özgürlükten, eşitlikten, barıştan, adaletten ve demokrasiden yana olanları insanca bir yaşam için herkesi ortak mücadeleyi örgütlemeye çağırıyoruz.

HDK, ezilen ve sömürülen hakların, işçi ve emekçilerin, kadınların, LGBTT bireylerin ve gençlerin bugüne kadar verdikleri ekonomik, sosyal ve siyasal mücadeleleri kendi mücadelesi ve deneyimleri olarak görmektedir. HDK, askeri ve bürokratik vesayete; otoriter, katı merkeziyetçi siyasi/idari yapılanmaya ve hukuk adı altında dayatılan anti demokratik yasalara, uygulayıcı kurumlara ve yerel yönetimler üzerindeki vesayetine karşı mücadele yürütecektir. HDK, askeri-sivil bürokrasinin egemenliğine karşı, halkın kendi kendini yönetebileceği mekanizmaların geliştirilmesini savunur ve bu amaçla mücadele eder. HDK, baskı ve şiddeti bir yönetim tarzı olarak benimseyen devletin yetkilerini sınırlayarak, düşünce, basın, ifade, örgütlenme ve eylem hakkı başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesini savunur.

Kürt sorununun; barışçıl, demokratik ve eşit haklara dayalı çözümü için; esnek, güvencesiz ve sigortasız çalışmaya, sağlıksız ve güvensiz ortamlarda çalıştırmaya, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, kazanılmış hakların gaspına karşı işçi sınıfının haklarını savunmak için; erkek egemenliğin son bulması ve kadınların kurtuluşu için; cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması ve LGBTT bireylerin haklarının savunulması için; tüm ayrımcılık, ezme ve sömürü biçimlerinin yok edilmesi için; HDK tek seçenektir. Demokrasiyi temsili bir meclisle sınırlı görmeyen HDK, halkın tartışma, örgütlenme ve karar mekanizmalarına katılımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, her düzeyde halk denetiminin geliştirilmesini savunur. HDK, ilçe ve il ve Bölge Halk Meclisleri gibi örgütlenmelerle, Halkı siyasetin öznesi haline getirmek için mücadele edecektir. Halkların ihtiyaç duyduğu çeşitli yönetim biçimlerini ve özerklik modellerini geliştirmenin zemini olan HDK, tüm toplumsal muhalefet kesimlerine, demokratik direniş odaklarını, demokrasi, eşitlik ve barış mücadelesi veren tüm özneleri, ortak bir mücadele hattında buluşturmaya çağırıyor…

Bu çağrı doğrultusunda ilçemizde Mayıs ayında başlayan çalışmalar neticesinde sendikalar, iş ve meslek kuruluşları, kooperatifler, siyasi partiler sürece dahil edilerek ve ortak payda olan eşitlik, adalet, özgürlükçü bir sistem zemininde kongre meclisi kurulmuştur.

Bu doğrultuda halksın sesi olma şiarıyla kurulan Halkların Demokratik Kongresi’ne halkımızın bizimle birlikte mücadele ve sisteme karşı örgütlü bir direniş sergilemeye çağırıyoruz.”dedi.

Basın açıklamasının  Kürtçe bölümünü Kocatepe Muhtarı İbrahim Halil Efe sürdürdü.

Basın açıklamasının ardından toplanan grup sessiz bir şekilde  dağıldı.

MARDİN TİME 

DERİK TEMSİLCİSİ

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2013, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER