banner113

USTAD’ın “Akil Adamlar” Değerlendirmesi

Mardin Merkezli Düşünce Kuruluşu USTAD, bölge STK'larından oluşturulan Ortadoğu Çözüm Platformunun, konunun muhataplarına önerdiği isimleri desteklediğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini açıkladı.

USTAD’ın “Akil Adamlar” Değerlendirmesi

USTAD tarafından yapılan açıklamada: Toplumsal sorunların çözümünde makul yaklaşımlar geliştirebilen, toplumun büyük kesimince saygın kabul edilen insanların bir araya geldiği “Akil adam heyeti” uygulaması, son birkaç yıldır sıklıkla gündeme gelmeye başlamıştır.

Pratik kullanımda, batı’daki “ombudsmanlık”la eşanlamlı olan “Akil adamlar” kavramını İslam literatüründe “Şura Meclisi”ne benzetmek mümkündür.  Osmanlı’da bu kavram “aksakallılar” olarak kullanılmıştır.

Kangren haline gelmiş bölgesel bir sorunu çözmeye yönelik olarak son 30 yıldır çoğu tekrar olmak üzere onlarca yol denenmiştir. Çözüm umutlarının yeşerdiği son süreçte akil adam olarak kamuoyunda zikredilen isimlerin her birinin saygınlığı ve ayrı bir değerinin olduğuna inanmakla birlikte İslami çözüm anlamında herhangi bir resmi adım atılmadığı veya eksik bırakıldığı takdirde tıkanma yaşanabileceği yönünde endişe duymaktayız..

Oysa ki cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan sürece rağmen bu millet hala kutsalını önemsemekte, bu şekildeki bir yaklaşım, sadece doğu insanına yönelik değil, aynı zamanda batıdaki vatandaşlarca da makul ve kabul edilebilir bir yaklaşım olacaktır.

 Evrensel barışı sağlamaya yeten, dil ve renklerdeki farklılıkların Allah’ın ayetlerinden olduğunu söyleyen, kendisi için istediğini Müslüman kardeşi içinde istemedikçe iman etmiş olmayacağını ifade eden, insan olarak herkesin Adem’den olma kardeş olduğunu, Müslümanların ise tıpkı bir tarağın dişleri gibi olduklarını ve hiçbir kişi veya ırkın başka bir kişi veya ırka üstünlüğü olmadığını, üstünlüğün ancak takvada olduğunu beyan eden bize ait her zaman ve mekana hitap eden “İslami çözüm” gibi bir hazinemiz bulunmaktadır.

Bu hazineyi kendisine şiar edinmiş saygın âlimlerimiz, kanaat önderlerimiz, cemaat veya tarikat liderlerimiz, alevi dedelerimiz, hatta cumhuriyet tarihi boyunca gericilik şeklinde lanse edilmeye çalışılan ve üzerinde alaycı filimler bile düzülmek suretiyle yıpratılarak bireylerinin başıbozuk bir şekilde bir yerlere dağıtıldığı aşiret reislerimiz ve sözü hala dinlenen adil ağalarımız vardır.

Eşitlikten ziyade adalet ve hakkaniyet ilkelerini düstur edinmiş, Allah için tanıklık eden, zalim mazlum kavramlarının ne anlama geldiğini çok iyi bilen ve anlatan,  en önemlisi toplumun hassasiyetlerini ifade edebilecek, toplum tarafından hala en saygın şahsiyetler olarak kabul edilen  bölgemizde birbirinden saygın pek çok kanaat önderinin bu sürece etkin bir şekilde dahil edilmesi başarı oranını arttıracaktır.

Türkiye Cumhuriyetinin şeyhler, dervişler, müritler, memleketi olamayacağının millete en başından vaaz edildiğinin farkında olmakla birlikte, Anadolu’nun,  Alpaslan’ların, Selahaddin-i Eyyübi’lerin kendilerine şiar edindiği bu öğretileri sayesinde hala ayakta kalmaya devam ettiğini göz ardı etmemiz gerekmektedir.

USTAD, bölge STK’larından oluşan Ortadoğu Çözüm Platformunun akil adam heyetinde yer alması amacıyla bölge genelinden belirleyerek konunun muhataplarına önerdiği isimleri desteklemekte ve ihmal edilmemesi gerektiğine inanmaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2013, 23:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER