banner113

Tutuklu vekil Gülser Yıldırım,Mardin ve ilçelerinin isimleri değişsin.

Tutuklu BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım Mardin ve ilçelerinin isimlerinin değiştirilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Tutuklu vekil Gülser Yıldırım,Mardin ve ilçelerinin isimleri değişsin.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım Mardin’in Mêrdîn, Kızıltepe ilçesinin Qoser,Derik ilçesinin Dêrik, Dargeçit ilçesinin Kerboran, Mazıdağı ilçesinin Şemrex, Yeşilli ilçesinin Rişmil, Savur ilçesinin Stewrê, Ömerli ilçesinin Mahsertêolarak adlarının değiştirilmesine ilişkin hazırladığı  kanun teklifini Meclis'e sundu. Yıldırım,"Üzerinde yaşadığımız coğrafyada birçok halk yaşamış, çeşitli kültürler bu topraklara zenginlik katmıştır. Halkların kattığı bu zenginlik kültürel birçok öğeyi barındırmakla birlikte konuşulan dillerin çeşitliliği, zenginlikleri yansıtan en büyük unsurdur. Bu topraklarda Türkler'den başka Kürtler, Ermeniler, Çerkezler, Araplar, Lazlar, Rumlar, Süryaniler ve daha birçok halk yaşamakta olup; nice uygarlık izlerini günümüze kadar gelen isimlerle devam ettirmiştir. Geçmişte bu dillerde olan yerleşim yerlerinin adlarının Türkçeleştirilmesinin toplumda kırılmaya ve halkların yaşadıkları coğrafyaya yabancılaşmasına neden olduğu kuşkusuzdur" diye kaydetti.

‘İnsanlık ayıbıdır’

Yıldırım, yabancı dil ve köklerden geldiği ileri sürülerek yer adlarının Türkçeleştirilmesi ile anadili Kürtçe olan bir halkın yaşadığı Mardin’in de asimilasyon uygulamasından nasibini aldığının altını çizerek, şunları belirtti: "Bir coğrafyanın mevcut dilsel değerlerine ters düşerek o yerin orijin ismini tarihten silmeye çalışmak bir insanlık ayıbıdır. Bu nedenle eski yer adlarının geri verilmesi önemli bir mevzu olup bir halkın tarihi, dili, kültürü yok sayılarak bir insanlık suçu işlenmiştir. Günümüze kadar süregelen bu insanlık suçuyla yüzleşme zamanının geldiğini vurgulayarak kültürlerin kendi değerleri üzerinde yaşatılması demokratik hukuk devletin bir gereğidir. Şırnak isminin mevcut dilsel değerlere uygunluğu açısından ve asimilasyon politikasının giderilmesini sağlayıcı bir rol oynayacağından Mêrdînolarak değiştirilmesinin günümüzün sosyal ve siyasal ihtiyaçlarına cevap vermesi açısından önemli ve anlamlıdır."

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da geçtiğimiz günler de Nusaybin ve Midyat’ın isimlerinin değiştirilmesi için Nsibin olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdi

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 18:25

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER