banner113

Mardin'de Newroz coşkusu

Mardin merkezde “Öcalan’a özgürlük Kürtlere sütatü” şiarıyla bu yıl düzenlenen Newroz kutlamaları Türkçe, Arapça ve Suryanice olmak üzere 4 dilde yapılan anonslar ve söylenen şarkılar kutlama alanını dolduran yurttaşların coşkusun doruğa çıkardı.

Mardin'de Newroz coşkusu

Hatay’dan gelen sanatçı grubu Arapça şarkılar seslendirirken 13 yaşındaki Mazlum Doğan Sürer saz eşliğinde çalıp söylediği Kürtçe ve Türkçe parçalarla alanda duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Newroz Alanı’nın Kuzey ve Güney taraflarında kurulan kontrol noktalarından alana giren yurttaşlar kontrol noktalarının önünde kurulmuş seyyar satıcıların yeşil sarı kırmızı renklerdeki aksesuarlara büyük ilgi gösterdi. Kutlamaya gelen yurttaşların beraberlerinde getirdiği çocuklar alandaki kutlamaya renk katarken kadınların kiras-fistan ve erkeklerin şal û şepik giymesinden dolayı alan renk cümbüşüne döndü. Sarı kırmızı ve yeşil renklerle süslenen alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve KCK barakları gezdirildi.

Sahneden her PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın adının söylenmesi kitleden “Öcalan” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Newroz alanının yanıdaki yüksek binalarda polislerin görüntü almaları dikkat çekti. Alanın ortasında yakılan Newroz ateşinin harlanmasıyla beraber gençlerin Newroz’larda olmazsa olmazı olan üst üste çıkarak yaptıkları kuleler ve ufak çocukların zafer işaretleri yaparak yetişkinlere ayak uydurmaya çalışması güzel görünler oluşturdu. Kısa bir süre yağan yağmur kitlenin alandaki coşkusuna ve yurttaşların Newroz kutlamasına engel olamadı. Yağan yağmurla beraber yurttaşlar alanı terk etmeyerek kutlamaya devam etti. Kutlamaya öğrencilerin yanı sıra kadınlar ce çocuklar Newroz alanını alanını doldurdu.

Konuşmacı olarak BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve BDP Mardin İl Örgütü Mardin’nin Ömerli ilçesinde kutlanan Newroz kutlamasının ardından katılırken Mardin merkez, ilçe ve köylerinde gelen yurttaşlar  Newroz alanında buluştu. Mardin’de farklı kültür ve inançlar taşıyan yurttaşlar Newroz Alanı’nda buluştu.

Noewroz alanını dolduran kitleyi Kürtçe Suryanice ve Türkçe selamlayan Dora kitlenin Newroz bayramlarını kutladı. Mardin’in mediniyetler şehri olduğunu dile getiren Dora, Mardin’nin Kürt soruna yönelik yapılan görüşmelerde öneminin daha önlelik kazandığını söyledi. Dora, “Biz bütün ülkenin farklı inançların ve görüşlerin yaşamasını istiyoruz. Yıllardır Mardin’de nasıl farklı kültür ve dinler bir arada yaşadıysa bunun Türkiye’de de sağlanması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi

Kürt sorunun siyasi bir mesele olduğunu belirten Dora, sorunun asayiş ve askeri yöntemler ile çözülemiyeceğini kaydetti. Dora, “Demokratik çözüm süreci ve Sayın Öcalan ile başlayan süreci selamlıyoruz.  Biz hiçbir düşünceyi ve farklılığı üstün görmüyoruz. Ve Mardin’den bunu haykırmaya devam edeceğiz. Bu süreç bütün Kürtler ve diğer halklar için çok önemli. Yakılan Newroz ateşi bütün karanlığı andınlatacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2013, 18:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER