banner113

Mardin’de Kadınlar Komünal Ekonomiyi Tartıştılar

KJA Mardin bileşenleri düzenledikleri "1.Kadın Ekonomi Konferansı Hazırlık Atölyesi” nde demokratik, ekolojik, komünal ekonomide kadın emeğini tartıştılar.

Mardin’de Kadınlar Komünal Ekonomiyi Tartıştılar

Kongreya Jinên Azad (KJA) Mardin bileşenleri tarafından “1.Kadın Ekonomi Konferansı Hazırlık Atölyesi” düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda düzenlenen atölyeye Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, kadın akademisyenler ve sivil toplum örgütleri kadın yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı. Atölyenin yapıldığı salona “Toprağımızı, suyumuzu, enerjimizi komünleştirelim, demokratik özgür yaşamı inşa edelim" yazılı pankartı asıldı. Atölye açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, dünyanın birçok yerinde tarihten günümüze kadar farklı kadın hareketlerinin olduğunu belirterek, “ Ama bu güne kadar hiçbir hareket Kürt Özgürlük Kadın Hareketi iddiasında olmamıştır” dedi.

 

Farklı kadın hareketlerinin Kürt Özgürlük Kadın mücadelesine gıpta ile baktığını söyleyen Akay, “Bunda tabi ki bugüne kadar kendi canını feda etmiş olan, başta Seve arkadaş şahsında olmak üzere bütün kadın şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum. Bugün bu atölyeyi gerçekleştirebiliyorsak, devletin eril zihniyeti olan sistemde biz kadın yapısı olarak özgün ve özerk bir şekilde çalışmalarımızı sürdürebiliyorsak bunda şehitlerimizin çok büyük bir emeği var. Bize burada düşende onların anılarını yaşatmak ve kadın mücadelesini yükseltmektir” diye konuştu.

‘Hedefimiz kadını esas yaşam alanına çıkarmaktır’

Birçok yerde olduğu gibi Mardin’de de esasında üretimin emeğin arka planında hep kadınların olduğunu belirten Akay, “ Hep arka planda bırakılmışlardır. Oysaki esasında işin mutfağı derler ya mutfakta kadınla özdeşleştirilir. Bu içine sokulduğumuz kılıflardan bir tanesidir. Mutfakta kadın vardır ya da ‘her başarılı erkeğin arkasında kadın vardır’ Hayır o başarı neden bir erkeğe mal edilmek isteniyor. Bizim buradaki hedefimiz kadını o mutfaktan çıkarıp esas yaşam alanına, üretimin görünür kılındığı alana taşımaktır” şeklinde konuştu.

 

Akay’ın konuşmasının ardında atölye “Emeğin Tanımı, Kadın Emeğine Yaklaşım”, “Kadının Görünmeyen Emeği”, “Kadının Çalışma Yaşamı, İstihdam Politikaları”,  “Kadın Emeğine Alternatif Yaklaşım ve Mekanizmalar” gibi konuların tartışılmasından sonra yapılan önerilerle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 08:32

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER