banner115

Mardin Belediyesi, Altınboğa Çeşme ve Yatırını Restore Ediyor

Mardin Belediyesi tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

Mardin Belediyesi, Altınboğa  Çeşme ve Yatırını Restore Ediyor

Yaklaşık olarak 550 yıl geçmişe sahip olan ve bakımsızlıktan dolayı tahrip olan Medrese Mahallesi’nde ki  tarihi Altınboğa Çeşme ve Yatırı belediye Fen İşleri Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlandı.Belediye ekipleri restorasyon çalışmalarının yanı sıra çeşme ve yatıra giden yolu da parke taşı ile döşeyecek. Şu an kurumuş bulunan bu çeşmenin de su yolları  temizlenerek yeniden akması sağlanacak.

 

 

Tarihi eserlerin  gelecek nesillere aktarılması için aslına uygun olarak restore edildiğini ifade eden Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; “Tarihi eserler bir şehrin kimliği,  hafızası ve karakteridir.Bu eserlerin göz göre yok olmasına razı olamayız.Mardinlilerin hafızasında yer edinen ve binlerce vatandaşımız tarafından ziyaret edilen Medrese Mahallesi’nde ki tarihi Altınboğa Çeşmesi ve Yatırı için restorasyon çalışmamız başladı.Vatandaşların rahat ulaşımı için çeşme ve yatıra giden yol da yapılıyor.Bir kaç ay içinde çalışma tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulacaktır.”dedi.

 

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri; 14.YY ortası tarihlerine dayalı Artuklu Melik Mansur Ahmet Küçük’ün veziri Altınboğa’nın yaptırdığı ve Sultan İsa Medresesi’nin doğusundaki çıkmaz sokağın sonunda yer alan halkımız arasında Tumbağa çeşme ve yatırı olarak bilinen yapının onarımına başlandı.Büyük oranda tahrip olan ve  müştemilatı yıkılmış olan yapı günümüzde ev olarak kullanılmaktadır.

 

   

ALTINBOĞA (TUMBAĞA) ÇEŞME VE YATIRININ DURUMU

 

Medrese Kalıntısı çeşme olarak kullanılan derin bir eyvanı ve bazı izleri kalmıştır.

Eyvan güneyden kuzeye doğru genişlemektedir. Yüksekte kalan başlangıç kısmından sonra birkaç basamak ile çıkılan derin ve beşik tonozla örtülü bir oda görünür, (Bu oda Günümüzde ziyaret yeri olarak bilinmektedir.) Bu odanın önünde eyvan kemeri bir kademe yapar ve sonra iki basamakla inilen bölüme geçilir. Çeşmenin yer aldığı ve aslında selsebil olarak düşünülen bu bölümün sağında ve solunda derin sivri kemerli geniş nişler yer almaktadır. Eyvan tonozu da daha dar ve aynı yönde bir beşik tonoz yapıdır. Çeşmenin haznesi arkadadır onarım çalışmaları kapsamında halen kurumuş bulunan bu çeşmenin de su yollarının  temizlenerek yeniden akması sağlanacaktır.

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2013, 00:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER