banner113

Irak'LI İşadamları, MÜSİAD'I Ziyaret Etti

Mardin’de temaslarını sürdüren Türk ve Irak işadamları, MÜSİAD Mardin Şubesi’ni ziyaret ederek, işbirliği yapma kararı aldı.

Irak'LI  İşadamları, MÜSİAD'I Ziyaret Etti


Ortadoğu Ticaret Borsası ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğinde düzenlenen, ‘Yaşama Dokunan İnsanlar’ etkinliğinin Mardin buluşması çeşitli etkinliklerle sürdü. Irak İşadamları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr ile  yönetim kurulu üyeleri,

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD), MÜSİAD Mardin Şubesi’ne kahvaltı toplantıda konuk oldu.

Kahvaltıya; Ortadoğu Ticaret Borsası Başkanı Murat Çuhadar, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ve yönetimi ve Meclis Başkanı Elif Özdemir ile MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, MÜSİAD Mardin Şube Kurucu Başkanı Kazım Aksoy,  Genç MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Gazi Yıldız’da haır bulundu.

 

Ortadoğu Ticaret Borsası’nın Türkiye ile Ortadoğu ülkeleriyle ihracat oranlarının daha iyi noktalara taşınabilmesi için iki ülke arasında karşılıklı olarak başlatılan ziyaretler sürüyor.

Mardinli İşadamı Murat Çuhadar’ın kurucu başkanlığını yaptığı Ortadoğu Ticaret Borsası tarafından organize edilen ve Kuzey Iraklı İşadamlarını bölge illeri olan Şırnak, Diyarbakır ve Mardinli işadamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiler.

MÜSİAD Mardin Şubesi’nde kahvaltılı toplantıda bir araya gelen iki ülkenin işadamları kahvaltılı toplantıda Kuzey Irak’a yapılan ihracattın arttırılmasına yönelik konular üzerinde görüş alışverişinde bulundular.

 

 

“YATIRIM YAPANA DA GETİRENE DE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”

 

Kuzey Irak’ın en büyük işadamları Birliği’nin yöetim kurulu üyeleri ve Türkiye’nin değişik noktalarından Ortadoğu Ticaret Borsası’nın düzenlediği toplantıyla bölgeye gelen işadamlarını ağırlyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, yaptıkları çalışmalarla ilgili konuklarına bilgi verdi. Dündar, MÜSİAD Mardin Şubesi olarak 54 üye ve 34 Genç MÜSİAD üyelesi ile faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

 

Ekonomik ağrılıklı çalışmalarına rağmen sosyal alanda da ülkeye katkı sunmaya çalıştıklarını aktaran Dündar, “Mardin’in daha da gelişmesi için proje üretip, bunları icraata dökmeye çalışıyoruz. Ülke gündemi ile ilgi değerlendirmelerde bulunup, yurtiçi ve dışına geziler düzenliyoruz. Dünyanın pek çok ülkesini gördüm ancak son birkaç yıldır ülkemizin dışarıdaki itibarını gördükçe bu ülkeye duyduğumuz aidiyet duygumuz ve gururumuz artıyor. Bu ülke gelişiyor ve demokratikleşiyor. Önümüz açık, bu gelişmelerle daha da artacaktır. MÜSİAD olarak yatırım yapan veya getiren herkese kapımız sonuna kadar açık, Yeter ki bu bölgenin, ülkenin kalkınmasına katkı sunsun” diye konuştu.

 

Ülkeye katkı sunarken yanı başımızdaki Suriye’de, Irak’taki soydaşlara, kökten ve gönülden bağlı olunan insanlara da sahi çıkmak gerektiğini dile getiren Dündar, “Hükümetimiz de bu vizyonu önüne koymuş ve inanmış durumda. Ayrıca ülkemizde son aylarda süren çözüm süreci çalışmaları da devletin iç barış ve huzurun sağlanması adına yürüttüğü önemli gelişmelerdir. Bu çalışmaların çok güzel bir şekilde ilerlediğini görmekte memnuniyet vericidir. Yaptığımız görüşmelerde bölge halkımızın yüzde 90’nın bu işi kanıksadığını görüyoruz. Batıdaki kardeşlerimize sürmekte olan barış sürecinin kaybedeni olmayacağını defaatle anlatmalıyız. Bu işi sahip çıkalım” dedi.

 

BARIŞ SAĞLANIRSA DAHA GÜZEL İŞLERE İMZA ATARIZ

 

Irak İşadamları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr, buluşmada özellikle genç iş insanlarını görmekten çok mutlu olduğunu söyleyerek, bu buluşmaların önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini istediklerini söyledi. “Bizi ağırladığınız için çok teşekkür ederiz. Buluşmalarımız ve fikir alışverişlerimiz devam etmeli çünkü biz dost ve kardeşiz” diye konuştu. Barış ve insanlığın her şeyden önemli olduğunun da altını çizen Shwan A. Jawhr, “Biz bütün dünyanın barış içinde yaşamasını, kan dökülmesini, savaş olmasını istemiyoruz. Kendimizi sizinle bir, kardeş sayıyoruz. Kardeşler birbirini üzmemeli. Özellikle Irak çok kötü günler yaşadı ve bunların bir daha tekrarlanmasını istemiyoruz. Şuanda Irak’ta her yer düğün gibi, insanlar sevinçli çünkü savaş bitti. Bizde işadamı olarak bu durumun sürmesi için daha çok çalışmalıyız, bizler önemli görevler düşüyor. İnşallah barış bir an önce sağlanır ki daha güzel işler yaparız. Şuanda Erbil’de 20 ülkenin konsolosluğu var ve pek çok uluslararası şirket bölgede önemli işler yapmakta. Dünyanın gözü Irak’ta, herkes daha çok iş yapmak istiyor. Güvenlik anlamında sıkıntı yaşanmayan Kuzey Irak’ta, ticari güvencedesiniz. Irak’ta iş yapmak isteyen işadamlarına yardımcı olmaya hazırız, Iraklı işadamları imzaladıkları protokollere bağlıdır. Dernekler arasında işbirliğine de açığız. Gönüllülük esasına göre hizmet ürettiğimiz derneğimiz, yabancı yatırımcılarla işbirliğine büyük önem vermektedir. Türkiye’de bizim için önemli bir partnerdir. Sizlerle yaptığımız protokollerden, işbirliklerinden çok memnun oluyoruz” diye konuştu.

 

MARDİN PARLAYAN YILDIZ OLACAK

 

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, Irak’ın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Komşu ülkelerle ticaretin gelişmesinde hükümetin hakkını veren çalışmalara imza attığının altını çizen Kılıç, “Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminde komşu ülkelerin payı yüzde 3’lerden yüzde 40’lara ulaşmıştır. Bu durum AK Parti sayesinde değişmiştir. Irak ise bizim için ayrıca önemlidir çünkü akrabayız, komşuyuz. Irak’taki büyük pazardan da daha fazla pay alabilecek avantajlara sahibiz. Önümüzdeki günlerde Irak’tan Mardin başta olmak üzere ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız” dedi.  Kendisinin de Mardinli olduğunu anımsatan Kılıç, Mardin’in Türkiye için çok önemli olduğunu ve gelecekte Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak böylesine önemli bir etkinliğe Mardin’den start vermenin ne kadar doğru bir karar olduğunu, kentte gördükleri ilgiden daha iyi anladıklarını söyledi.  “Mardin ile bütünleştik, buluşmalarımız sürecek” diyen Kılıç, önümüzdeki günlerde yapacakları etkinliklerde Mardin ile daha çok temas halinde olacaklarını kaydetti.  Ortadoğu Ticaret Borsası Başkanı Murat Çuhadar da, temasların sadece ticari ilişkileri değil, insani ilişkileri de geliştirme amacı taşıdığını söyleyerek, “Birbirimizin ailesiyiz ve ilişkileri geliştirmek için çalışmalarımız bu yönde devam edecek” dedi.

Konuşmaların ardından TISİAD Başkanı Kılıç ile Irak İşadamları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Erbil Şube Başkanı Shwon A. Jawhr, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Dündar’a desteklerinden dolayı birer plaket verdiler. Başkan Dündar da, Başkan Shwon A. Jawhr ve Başkan Kılıç’a birer plaket vererek, teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2013, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER